Tobias Bengtsson: ”Skönt att få slå ur underläge”

HK Varberg är för första gången i klubbens historia uppe i handbollens finrum. Handbollsligan tog ett snack med Varbergs lagkapten och trotjänare Tobias Bengtsson som berättar om lagets målsättning samt sina känslor inför hemmapremiären mot Lugi.

– Det ska bli kul att få börja på hemmaplan inför vår grymma publik, berättar Bengtsson.

HK VARBERG–LUGI HF
LÖRDAG 7 SEPTEMBER 15.00
SÄNDS PÅ C MORE

Det är en sansad men fokuserad Tobias Bengtsson som Handbollsligan träffar på under upptaktsträffen i Malmö. Det återstår bara några dagar innan tävlingssäsongen börjar hemma mot Lugi i Arena Varberg.

Hur känns det inför premiären?

– Det känns bra tycker jag. Det är kul att få börja hemma inför vår grymma hemmapublik som var fantastisk förra året. Vi ser väldigt mycket fram emot premiären. Man vill bara att det ska dra igång, säger Bengtsson.

HK Varberg bildades 1973 när Varbergs Bois la ner sin handbollsverksamhet. Sedan dess har klubben mestadels spenderat sin tillvaro i lägre divisioner. Våren 2012 vann man division 1 södra och tog steget upp till allsvenskan för första gången. Efter sju raka år i andradivisionen lyckades Varberg i fjol besegra AIK i kvalet till Handbollsligan och ta steget upp till högsta ligan.

Vad var nyckeln till att ni lyckades gå upp?

– Det var tack vare vår stabilitet senaste åren. Året innan kvalade vi också men förlorade femte avgörande mot Karlskrona. Vi fick behålla nästan hela laget efter det samt fick in några nyförvärv. Vi tilläts jobba vidare på det vi hade börjat på. Vi var stabila i fjol, alla fick vara friska.

Vilka är dina intryck av era nyförvärv i sommar?

– Det känns bra. Vi har tappat Filip Berentsen men jag tycker vi har ersatt honom ganska bra med Ram Turkenitz och Morten Damgaard som ska bli spännande att följa. Även Hampus Dahlgren från HIF Karlskrona tycker jag har gjort en bra försäsong. Vi har fått ihop det bra hittills.

Kan du berätta lite om er sommar?

– Vi var förra veckan i Danmark. Där spelade vi två matcher och svetsade samman laget lite. Vi satte också några målsättningar och ramar inför säsongen.

Hur högt upp i tabellen har ni ställt in siktet?

– Vi har satt en målsättning inom laget på topp tio i tabellen och det är det vi ska försöka nå helt enkelt.

Ni är tippade på jumboplats av den samlade tränarkåren i Handbollsligan. Vad är din reaktion på tränarnas tips?

– När man är nykomlingar är det oftast svårt att bli tippad högre än de sista placeringarna i tabellen. Så det var lite väntat. Men jag tycker det är ganska skönt, vi får slå i underläge i alla matcher.

Tobias Bengtsson tillhör skaran av spelare i Handbollsligan med framgångsrika pappor. Kantesset Göran Bengtsson spelade i HK Drott under hela 18 säsonger och gjorde 135 landskamper för Blågult. 1981 vann han dessutom Svenska Handbollförbundets utmärkelse Årets spelare.

Vad har du lärt dig av din far?

– Jag hade honom som tränare från att jag var tio-elva år till att jag var 16-17. Det är klart att man lärt sig mycket av honom. Han är en stor del i att man kommit dit man gjort.

Hur följer han dig och HK Varberg?

– Han är med lite i klubben med olika uppgifter. Sen är han på stort sett varje träning och kollar. Han är intresserad fortfarande om man säger så, berättar Tobias med ett skratt.

Varberg ställs mot Lugi i premiären. Lugi som i tisdags förlorade sin första match borta mot IFK Kristianstad med siffrorna 24–31. Målbäst hos gästerna blev nyförvärvet Fredrik Olsson med sju kassar.

Vad vet du om ert premiärmotstånd?

– Inte jättemycket faktiskt. Jag har mest koll på vilka spelare de har fått från allsvenskan som man har mött sedan innan. Philip Jonsson spelade i AIK som åkte ur Handbollsligan i fjol. Även Fredrik Olsson från Skånela har jag koll på också. Som jag har förstått det är det ett väldigt ungt lag som spelar en snabb handboll. Det blir spännande men svårt att säga hur bra dem är och vad vi har framför oss.

Vad blir viktigast på lördag?

– Det är vårt försvar- och målvaktsspel. Det är grunden till om vårt spel ska funka med snabba omställningar och enkla mål.

OLOF THYRELIUS ERICSON

HK Varbergs inledande spelschema

7 september: Lugi HF (hemma)
11 september: IFK Ystad (borta)
17 september: Ystads IF (borta)
21 september: IFK Kristianstad (hemma)
26 september: OV Helsingborg (borta)

Foto: Bildbyrån