Niclas Barud: ”Hoppas kunna växa med ansvaret”

På söndagseftermiddagen kliver Alingsås HK in som sista lag i årets Handbollsligan. AHK som har förlorat fyra av de fem senaste SM-finalerna ska nu ta det sista steget som krävs för att vinna guld. Handbollsligan tog ett kort snack med den nytillsatte lagkaptenen Niclas Barud som bland annat förklarar hur AHK ska bli ännu bättre än i fjol.
– Vi ska hitta en jämnhet i vårt spel och inte blanda och ge så mycket, berättar Barud inför den heta finalreprisen mot IK Sävehof.

ALINGSÅS HK–IK SÄVEHOF
SÖNDAG 8 SEPTEMBER 16.00
SÄNDS PÅ SPORTKANALEN & C MORE

Alingsås HK gjorde nästan allt rätt förra säsongen. Visserligen slutade man på en fjärdeplats i serien och tog sig med nöd och näppe förbi Ystads IF i kvartsfinalen efter ett slutsekundmål signerat Felix Claar. Men AHK höjde sig rejält mot IFK Kristianstad. Med 3–0 i matcher körde man över de svenska mästarna. En sällan skådad utklassning i semifinal-sammanhang.

AHK gick sedan in till finalserien mot ärkerivalerna IK Sävehof som favorit. Men ännu en gång lyckades inte AHK hitta rätt nivå i finalspelet och föll tungt i den femte avgörande matchen i Estrad.

Hur lång tid tog finalförlusten att bearbeta?

– Det tog ett tag. Det var tungt eftersom det var upplagt för en väldigt bra scenario i sista matchen. Det var bara att bryta ihop sen. Jag tror jag började tänka på handboll först i augusti igen. Men nu är det nytt år och nya möjligheter, berättar den nya lagkapten Niclas Barud.

Kan du berätta lite om er försäsong?

– Den har varit lite hackig. Eftersom vi spelade såpass länge förra säsongen blev det att man gick på en kortare semester efter sista finalen, för att sedan träna i två veckor och ta en längre semester i juli. Vi började träna den första augusti igen. Fram tills dess var det mycket eget ansvar för att komma i bra form.

Vilka intryck har du fått av nyförvärven i laget?

– De är duktiga handbollsspelare. De har visat framfötterna under träningarna och har kommit in bra i gruppen. Lite tråkigt att Aron Dagur Pálsson skadade sin axel i träningsmatchen mot Önnered. Annars har han sett bra ut på träning. Daniel Blomgren har bara cyklat än så länge, men han verkar vara bra på cykeln.

Taggar du till lite extra när det är Sävehof som väntar i premiären mot er?

– Vi vill gärna vinna här hemma och börja säsongen med en seger. Sen att det är Sävehof istället för något annat lag som kommer på besök spelar ingen större roll tycker jag.

Kan du peka ut någon styrka och svaghet hos er förra säsongen?

– Vi växte både som grupp och som lag. Vi blev bättre och bättre under hela året och peakade under slutspelet. Det vi kan bli bättre på är att bli mer jämna i våra prestationer. Få upp lägstanivån lite och inte blanda så mycket.

Du är ny lagkapten inför säsongen. Hur känns det?

– Det känns kul. Det är med lite stolthet också. Det är ändå en klubb som har haft stora personligheter som lagkaptener genom åren. Jag hoppas kunna växa med ansvaret.

Hur ser du själv på lagkaptensrollen?

– Man ska väl vara en person som alla vågar och vill prata med. Att vara en länk mellan laget och tränaren. Sen tror jag också att det är viktigt att vara den som man var innan man fick lagkaptensbindeln. Jag har under mina två år här försökt komma med många tankar och idéer om hur vi ska ta nästa steg. Det ska jag fortsätta med.

Ni är tippade på andraplats i förhandstipset. Trivs ni i den rollen?

– Ja det tycker jag. Alingsås har länge varit ett topplag. Vi har ju tagit oss till fem finaler senaste sex åren, men där vi har förlorat de senaste fyra. Nu vill vi ta det sista steget upp.

Det leder oss till nästa fråga. Hur ska ni lyckas bli det där guldlaget?

– Genom att hitta en jämnhet i spelet. Vi ska försöka hitta en väg där vi själva känner att vi utvecklas som lag, för att sedan vara som bäst när det gäller som mest på våren.

Vad tror om premiärmotståndet på söndag?

– Jag tror Sävehof kommer kämpa och kriga precis som i våras. Sen att de har tappat Jonas Larholm i veckan tror jag inte spelar någon jättestor roll på kort sikt.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Handbollsligans lagkaptener

Alingsås HK: Niclas Barud (ny)
IF Hallby:
Olle Ek
IFK Kristianstad:
Olafur Gudmundsson
Lugi HF:
Markus Sjöbrink (ny)
IFK Skövde:
Kristian Svensson
Eskilstuna Guif:
Herdeiro Lucau/Marcus Ekman (nya)
OV Helsingborg:
Oskar Hansson
HK Malmö:
Fredrik Lindahl (ny)
IFK Ystad:
Fredrik Petersen
Ystads IF:
Alexander Borgstedt
Redbergslids IK:
Tobias Johansson
Önnereds HK:
Viktor Rhodin (ny)
IK Sävehof:
Jonathan Edvardsson
HK Varberg:
Tobias Bengtsson

Foto: Bildbyrån