Tim Hilding: “Det ska vi nog lyckas med”

HK Malmö ligger femma med sju matcher kvar att spela, ett rejält snäpp upp jämfört med hur det såg ut vid samma tidpunkt för ett år sedan. Vänsternian Tim Hilding vittnar om en revanschsugen spelargrupp efter den mindre lyckade fjolårssäsongen.

– Suget efter att spela slutspel är ju extra stort, säger Hilding.

HK MALMÖ–IFK KRISTIANSTAD
LÖRDAG 17 FEBRUARI 16:30
SÄNDS PÅ HANDBOLLSLIGAN LIVE

Efter förra årets missräkning har HK Malmö definitivt en starkare säsong och är på god väg mot slutspel. En som får stort ansvar på nio meter är Tim Hilding, som trots att han bara är 23 år gör sin sjunde säsong med laget. Debuten i Handbollsligan kom redan säsongen 2017-18 och sedan dess har han bara blivit bättre och bättre.

Varför trivs du så bra i HK Malmö?

– Det är väl att jag är uppväxt i närheten av Malmö. Och så har jag ju alltid familj och vänner i närheten så om det skulle vara någonting så vet jag att det alltid är nära hem. Och sen tycker jag att klubben har tagit hand om mig väldigt bra, att de alltid har pratat med mig och alltid velat mitt bästa liksom, så det är en anledning till att jag vill stanna, menar Hilding. 

Malmö har hittills elva segrar, sju förluster och ett kryss och har till helgen chansen att klättra ett steg i tabellen. Med en match mindre spelad ligger man en poäng efter Skånerivalen Ystads IF, som i den haltande tabellen innehar fjärdeplatsen. 

Tim Hilding ser positivt på det som återstår av säsongen.

– Jag tycker att det ser bra ut. Vi har ju några tuffa matcher kvar, till exempel här Kristianstad på lördag. Men det ska vi nog lyckas med tycker jag. Att ta några poäng så att vi säkrar slutspelsplatsen, vilket har varit vårt mål hela säsongen, att komma till slutspel.

Hilding själv står noterad för 53 mål och 32 assist på 18 matcher. Hans bästa målfacit är från säsongen 2021-22, då han nätade 73 gånger. 

Vad vill du med din handboll? 

– Målet är ju att komma utomlands men att inte göra det förhastat liksom så att man inte trivs och så. Utan se till att man hittar ett ställe där man verkligen vill vara och känner att man kan utvecklas. Och sen då hoppas att man kommer med i landslaget en dag.

Förra säsongen var tung för Malmös del. Man låg sist i tabellen efter halva säsongen spelad, höjde sig mot slutet men missade slutspel med knapp marginal, för första gången under Hildings tid i klubben.

Hur stor är revanschlustan efter förra säsongen?

– Jo, jag saknar det. Det är alltid en extra go känsla att spela slutspel. Och det var ju, jag tror det var två poäng vi missade slutspel med förra året. Men ett tag låg vi ju sist så det var ju lite skönt att bara veta att vi var kvar i ligan i alla fall. Suget efter att spela slutspel är ju extra stort.

Nu har HK Malmö dubbla matcher mot IFK Kristianstad framför sig. Närmast hemmamötet på lördag där avkast sker 16:30 i Baltiska Hallen. Hilding tror på en jämn och fysisk fajt mot tabellsexan Kristianstad, som har två poäng upp till Malmö på femteplatsen.

– Det är ett tungt lag, ett stort lag, som gillar att spela fysiskt. Och vi är ju inte fega heller för att spela fysiskt så det lär väl bli en rätt hård kamp, kan jag tänka mig, att det smäller lite. Men vi har ju fördelen att börja med hemmaplan och det känns ju skönt. 

Hur mycket betyder stödet från hemmapubliken i en sån här match?

– Det har ju mer betydelse än vad folk tror som är där. Det gör väldigt mycket för oss att ha publiken där och känna liksom att det är vår hemmaplan.

Vad kommer att krävas av er på planen?

– Det är ett jäkla jobb. Att inte tro att matchen är över förens slutsignalen går utan vara beredd på en kamp in i det sista. För det kommer nog att vara en väldigt tajt match. 

SIXTEN ÖSTBÄCK

OMGÅNG 21

Fredag 16 februari, 19.00: IK Sävehof–IFK Skövde
Lördag 17 februari, 16.30: HK Malmö–IFK Kristianstad
Lördag 17 februari, 17.00: Amo HK–HF Karlskrona
Lördag 17 februari, 18.00: Hammarby IF–HK Aranäs
Söndag 18 februari, 16.00: Eskilstuna Guif–Ystads IF
Tisdag 20 februari, 19.00: Önnereds HK–Alingsås HK
Onsdag 21 februari, 19.00: IF Hallby–Lugi HF

Foto: Bildbyrån