Lea Gruber: ”Står ingenting på min önskelista”

I tabellsjuan Kristianstad HK har tyskan Lea Gruber en betydande roll. Efter en skadedrabbad debutsäsong där speltiden uteblev har hon i årets Handbollsliga fått komma in och bidra.

– Jag trivs jättebra. Och jag tycker om tjejerna i laget och klubben, säger Gruber.

KRISTIANSTAD HK–SKÖVDE HF
LÖRDAG 10 FEBRUARI 15:00
SÄNDS PÅ HANDBOLLSLIGAN LIVE

Vänsternian Lea Gruber lämnade Tyskland för spel i Kristianstad inför förra säsongen. Men hon fick en tung start på sitt utlandsäventyr och en korsbandsskada höll henne borta från spel hela förra säsongen. Den här säsongen är hon tillbaka på planen men enligt henne själv har hon en bit kvar till toppformen.

– Det tog lite tid för mig och jag känner mig fortfarande inte helt tillbaka och helt fullt som det var innan jag skadade mig. Men det går framåt och också tajmingen med de andra tjejerna blir bättre och bättre. 

Hur trivs du i Sverige?

– Jag trivs jättebra. Och jag tycker om tjejerna i laget och klubben. 

Hur skiljer sig damhandbollen i Tyskland kontra Sverige?

– Jag tycker att i Sverige är handbollen och spelet lite snabbare än i Tyskland. Men jag tror att i Tyskland är försvaret kanske lite tuffare. Mer fokus på kroppskontakt än vad jag har upplevt här. Men i Tyskland finns det kanske mer av en kultur i allmänhet kring sportevenemang. 

Lea Gruber kommer ursprungligen från Stuttgart i södra Tyskland.

Med 48 mål så här långt ligger hon femma i Kristianstads interna skytteliga. Som en av lagets äldre spelare får hon axla en viktig roll, både på och utanför handbollsplanen.

– Ja, jag är ju en av de äldre tjejerna i laget så jag har rätt mycket ansvar, speciellt i försvaret med Maja (Hedberg), där på trean. Men också i kommunikationen med tränarna och med andra tjejer tror jag att jag har en rätt stor roll, så att alla tänker att de kan komma till mig och prata med mig om det är något. Eller att jag också kan säga något när jag tycker att något är fel eller att vi måste ändra något. 

Utöver seriespelet har Gruber och kompani en annan spännande utmaning framför sig när Final4 i ATG Svenska cupen närmar sig.

– Jag ser jättemycket fram emot det för jag har aldrig spelat en Final4 och jag tror att det är en jättekul upplevelse för alla, för det kommer heller inte så ofta i livet. Och jag tycker också det är kul att vi är lite av en underdog av de fyra lagen, säger Gruber som menar att Kristianstad har allt att vinna i Alingsås 24-25 februari. 

Men innan Svenska cupens avgörande väntar ett antal seriematcher och på lördag tar man emot Skövde, som innehar åttondeplatsen i tabellen, två poäng efter KHK.

Vad ger du er för chanser att slå Skövde nu till helgen?

– Jag tror att vi alltid har chans att vinna. Och vi har också en liten revansch öppnad mot Skövde efter att vi förlorade första matchen mot dem. Jag tror det var tre bollar eller nåt sånt, fem kanske. Och jag tror, eller jag vet att vi kan mycket bättre än vad vi spelade i Skövde. Såklart att de också är ett jättebra lag med bra spelare. 

Efter förlust med 35-30 i höstens bortamöte med Skövde och två raka bortaförluster i de två senaste ligamatcherna tror Gruber att Kristianstad nu kan dra nytta av hemmaplansfördelen. 

– Jag tycker vi är mycket starkare när vi spelar hemma och efter de två matcherna som vi har förlorat känns det som att alla verkligen är taggade att ta en vinst nu till helgen, menar Gruber som på fredag firar sin 27-årsdag. 

Vad önskar du dig i födelsedagspresent?

– Faktiskt så har jag inga önskemål direkt. Just nu står ingenting på min önskelista. 

Kanske en seger i lördagens match då?

– Ja, precis. Det kan vi i alla fall skriva på min önskelista.

Klockan 15:00 på lördag har mötet mellan Kristianstad och Skövde avkast. 

SIXTEN ÖSTBÄCK

Foto: Bildbyrån