Skyttekungen Månsson: ”Knudsen är hela ligans MVP”

Vice skyttekung och trea i assistligan ifjol. Inför Handbollsliganpremiären mot nykomlingen IFK Ystad hoppas Robert Månsson att han slipper göra lika mycket poäng den här säsongen.
– Jag hoppas den extra vilan gör att jag kan höja skärpan, säger HK Malmös mittnia.

Ny tränare i Stian Tönnesen och nya spelare i bland andra Zoran Roganovic, Patrik Kvalvik och Anton Blickhammar. Vad har varit största skillnaden den här försäsongen mot förra?

– Förra försäsongen tränade vi fem väldigt kvalitativa pass i veckan, bland annat crossfit i förra Malmöspelaren Daniel Thysells box. I år har vi nästan dubblat den dosen och legat på 8-10 pass i veckan. Vi har behållit crossfiten, plus att vi har varit betydligt mer i löparspåret. Vi har tagit fysiken en nivå till, säger Robert Månsson.

Som spelare var Stian Tönnesen snarare känd som ett spelgeni än ett fysfenomen.

– Ja, hans spelstil kontra hans tränarstil är väldigt olika. I och med att vi ska spela snabbare måste vi vara bättre tränade. Och vi har visat i försäsongsmatcherna att det har gått bra. Förutom matchen mot KIF Kolding Köpenhamn (28–33)  har vi gjort över 30 mål i alla matcher.

Hur mycket starkare är Malmö fysiskt i år?

– Jag kan titta på mina egna resultat. När vi gjorde frivändningar i slutet av förra säsongen hade jag 95 kilo på stången när jag lyfte fem set med fem repetitioner. Nu har jag 107,5 kilo.

Du gjorde flest mål i grundserien förra säsongen av alla spelare som är kvar i Handbollsligan i år. Blir det fler än 172 kassar i år?

– Förra året trodde jag inte att jag skulle nå upp till 172. Tidigare har jag haft en tendens att jobba i skymundan och hellre spela vidare bollen än avsluta själv. Men på grund av skador och att jag har sköt straffar blev det annorlunda ifjol. Nu har vi breddat truppen, så jag hoppas att vi sprider ut målskyttet mer och kommer ha fyra-fem spelare som gör över 100 istället, så att vi är fräscha när allt ska avgöras i vår.

– Men sluta skjuta kommer jag inte göra. Ifjol gick vi runt på åtta-nio spelare. Nu går vi runt på ungefär tolv. Jag hoppas den extra vilan gör att jag kan höja skärpan. För mig gör det inget om jag hamnar längre ner i skytteligan så länge vi hamnar högre upp i tabellen.

Du kom även trea i assistligan med 109 framspelningar.

–Den statistikligan ser jag större chans att vinna i år. Att göra assist sitter mer i ryggmärgen för mig än att göra massa mål.

19.00 ikväll är det avkast i premiären mot nykomlingen IFK Ystad hemma i Baltiska Hallen. Vad tror du om matchen?

– Deras mittnia Henrik Knudsen är kanske den spelare som är mest värdefull för sitt lag i hela ligan. Sen får Kenneth (Andersson, tränare) alltid sina lag att kriga till sista sekunden, så det kommer inte att bli lätt. Många har snackat om att vi ser farliga ut i år, men vi har fortfarande inte bevisat något. Nu är det upp till oss själva att visa.

SEBASTIAN SUNDBERG

Top-5 skytteligan – grundserien 2015/16

1. Lukas Nilsson, Ystads IF, 215 mål (varav 36 straffmål)
2. Robert Månsson, HK Malmö, 172 (58)
3. Tobias Johansson, Redbergslid, 171 (58)
4. Helge Freiman, Eskilstuna Guif, 165 (45)
Nils Pettersson, Hammarby IF, 165 (54)
Henrik Olsson, Ricoh HK, 165 (49)

Top-5 assist – grundserien 2015/16

1. Jonatan Wenell, Hammarby IF, 114 assist
2. Josef Pujol, Hammarby, 112
3. Robert Månsson, HK Malmö, 109
4. Kim Andersson, Ystads IF, 104
5. Simon Jeppsson, LUGI HF, 98