Sävehofprodukten: ”RIK är mer min klubb nu”

I Sävehof: Kantspelare som spelade andrafiolen. I RIK: En av ligans bästa högernior. I premiären av Handbollsligan: Tobias ”Rumän” Johansson ställs mot sin moderklubb.

Hur är känslan inför premiären?

– Känslan är bra! Det har varit en lång försäsong och man är riktigt sugen på att det ska starta på riktigt. Vi har blandat och gett en hel del när vi har varit nedtränade, men det har gått bättre och bättre. Särskilt tycker jag att sju-mot-sex-spelet har funkat bra, vi har hittat bra rörelser där. Även om vi inte är så nöjda med spelet i genrepet mot Alingsås så är det alltid skönt att gå in i en säsong med en seger i ryggen. 

Hur är det att spelat ett derby mot moderklubben Sävehof? 

– Jag tänker nog inte så mycket längre på att det är min moderklubb och det är inte heller så många spelare kvar från min tid där. Det här är mitt fjärde år i RIK, så det är mer min klubb nu. Men ett derby är alltid skoj och vi har gjort några bra matcher mot dem de senaste säsongerna. 

Vilken spelare i RIK kommer att få sitt stora genombrott i år? 

– Får jag säga Jonathan Carlsbogård? Bakåt har han gjort det bra förut, nu är det på tiden att han lyfter sig framåt också. Han kan vara fruktansvärt bra på träningarna, men har inte fått ut det så mycket på match. Han har en fantastisk bössa. Sedan tror jag nog att Tobias Thulin kommer att vara riktigt bra i målet. 

Din tränare Jasmin Zuta tippade på Handbollsligans upptaktsträff att RIK kommer att sluta fyra. Har han rätt?

– Jag hoppas det. De senaste åren har det varit så jämt från plats tre till plats sju, åtta. Det skulle vara gött att ligga på övre halvan i slutet. Vi har varit med där i flera år, men fått dippar i slutet av säsongerna. Nu har vi fått en ny fystränare som haft fria tyglar och vi har kört hårdare än tidigare, så jag hoppas att det kommer att ge resultat. 

RIK fyller 100 i år och släpper bland annat en bok där många av klubbens profiler genom tiderna lyfts fram. Vem är din RIK-favorit? 

– Jag växte ju upp som sävehofare, så jag såg inte RIK så många gånger på 90-talet. Men jag får väl säga ”Slangen” (Magnus Wislander) eller Johan Eklund, som jag haft som tränare. 

DANIEL VANDOR

5 senaste mötena

2015.12.18: IKS–RIK, 22–28
2015.09.21: RIK–IKS, 29–30
2015.02.25: RIK–IKS, 22–21
2014.11.28: IKS–RIKA, 19–16
2014.10.14: RIK–IKS, 20–24

Fortsätt jämför Redbergslid och Sävehof här.