Ska förlänga hemmasviten – på bortaplan

Hemmastarka Redbergslid vann sju matcher och kryssade tre gånger under höstens ligaspel i Lisebergshallen. Nu ska den förlustfria sviten utökas – trots att hemmaplan blir bortaplan eller åtminstone neutral mark i mötet med mästarna IFK Kristianstad .

– Bara att gilla läget, säger playmakern August Wiger, 21.

REDBERGSLIDS IK–IFK KRISTIANSTAD
MÅNDAG 4 FEBRUARI 19.00 (I ESTRAD ALINGSÅS)
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE

Anrika Lisebergshallen är alltså under rivning efter 38 år av fantastiska och oförglömliga handbollsminnen. Scandinavium, med plats för drygt 12 000 åskådare, erbjöds av Göteborgs kommun som en tillfällig ersättningsarena – men redan innan tänkta första matchen i hockeytemplet (där det i lördags var uttagningar inför Melodifestivalen) måste mesta handbollsmästarna RIK (20 guld) flytta på sig.

Orsaken är att Frölunda Hockey på tisdag ska spela final i Champions League.

– Nu är det i stället Estrad i Alingsås, fem mil bort, som gäller. Men förhoppningsvis kommer vi så småningom in i Scandinavium. Fast personligen spelar det inte så stor roll var nånstans vi spelar, klargör August Wiger.

Ni ska tillbaka till Estrad redan på fredag för att spela bortamatch mot Alingsås?

– Lite märkligt, ha, ha. Men vi var där även för att par veckor sedan och spelade en träningsmatch mot AHK under VM-uppehållet. Så vi kan vägen dit och omklädningsrummen.

Under de senaste åren har killen, som inte fyllt 22 år ännu (15 mars), haft Sävehof, Aranäs och numera RIK som klubbadresser. Hans RIK-tränare Jasmin Zuta säger för övrigt apropå de hallbyten som väntar:

– Jag tänker inte låta utomstående omständigheter påverka den energi som vi lägger på att utvecklas, bli ett bättre handbollslag, och vinna matcher.

Därmed basta. Och nog om flytten till Alingsås, alltså.

Hur ser då August Wiger på sin debutsäsong hos RIK efter ungdomsspel i Sävehof (två SM-titlar) och två säsonger i Aranäs med kvalspel för att hänga kvar?

– Upp och ner. Vi blandar, gör många bra matcher, men har också gått på några smällar. Vi tränar bra och lär oss för varje vecka och känner oss oftast svårslagna.

Senaste förlusten kom den 8 december borta mot just Kristianstad (19–28) där RIK hängde med bra i 40 minuter trots att Tobias Johansson och Niclas Fingren saknades och Oskar Ysander åkte på ett rött kort.

Hur har Kristianstad påverkats av turbulensen kring tränarbytet Ola Lindgren/Ljubomir Vranjes – även om den senare tillträder officiellt först den 11 mars?

– De har en stark trupp med många klasspelare. Jag tror inte att Kristianstad faller ihop för att Lindgren lämnat, svarar August Wiger.

RIK inledde vårsäsongen med en tvåpoängare i Eriksdalshallen mot Hammarby. Till sist 31–26 i en svängig match där göteborgarna vände 8–11 till 14–11 på fem minuter i första halvlek och sedan tappade ledning på 19–16 till underläge med 19–21 på 3.20 efter paus. För att därefter avsluta med att göra 8–3 under sista kvarten.

Hur kan det bli så svängigt?

– Bra fråga, med få kloka svar. Ibland kommer man in i ett flow respektive motflyt. Och det gäller givetvis även motståndarna. Men det är klart att tränarna får extra många gråa hår under dessa perioder…

Efter 50-milafärden till huvudstaden och sex timmars laddning tog Jasmin Zuta dessutom timeout redan efter 4.40…!?

– Han ville väl få sagt att vi inte var på tårna och fortfarande satt kvar i bussen…

RIK kommer att bussa sina supporters till Alingsås och bjuda all publik som hittar till Estrad på fri entré. Tyvärr har RIK kvar Oliver Wigmark, Anton Gustafsson och Simon Örtelind på skadelistan – även om de två senare väntas göra comeback relativt snart.

Mot Bajen spelade ni med en niometerslina bestående av Tobias Johansson, Niclas Fingren och du (August Wiger) – tre ex-Sävehofare?

– Och fler blir vi. Eric Forsell-Schefvert kommer ju från Ystads IF inför nästa säsong. Det är mycket Sävehof överallt i ligan.

Hur RIK-truppen ser ut efter sommaren återstår att se. De senaste åren har först Linus Arnesson och sedan Jonathan Carlsbogård försvunnit till proffsspel i Tyskland – och det är där August Wiger kommit in i bilden.

Med 73 spelmål på 117 avslut (62 procent), 59 målpass och 0 (noll!) utvisningar tycks du ha hittat sin roll – även om Jasmin Zuta säger att…”August måste bara förstå hur bra han är”!?

– Mycket är nytt kring både träningar och matcher. Men jag lyssnar och lär och hoppas också få spela mer försvarsspel än hittills.

Hur mår man efter en seger efter en fredagskväll i Stockholm?

– Bara att gilla läget, där också. Vi var hemma med bussen först halv fyra på lördagsmorgonen, tränade 13.30–14.30, plus videogenomgång lördag, och tränar 18.00–19.30 söndag. Så det där med helgledigt kan man glömma.

August Wiger spelar, liksom danska storstjärnan och VM-kungen Mikkel Hansen, med pannband. Vi som följde turneringen i Danmark/Tyskland såg också Mikkel Hansen skänka bort sitt pannband till en liten supporter på läktaren efter varje match.

Därför en nyfiken sista fråga – hur resonerar August Wiger där?

– Vi spelar inte riktigt i samma division, tyvärr. Och jag tror inte att våra materialförvaltare är så glada om jag kommer och ber om ett nytt pannband inför varje match. 

KJELL-OVE ”KOA” ANDERSSON

RIK:s hemmafacit i Lisebergshallen hösten 2018

September:
Sävehof, 25–25
AIK, 22–20
Oktober:
Hammarby, 23-22
Ystads IF, 23–23
November:
IFK Skövde, 38–29
Sävehof, 30–29
December:
Alingsås, 24–23
Hammarby, 36–24
Eskilstuna Guif, 23–23
IFK Ystad, 28-26
Totalt: Sju segrar, tre oavgjorda, på tio matcher

Foto: Bildbyrån