Simon Sonesten: ”Ska ta revansch på oss själva”

Eskilstuna Guif ska resa sig efter förra veckans smäll. Simon Sonesten berättar om sin nya roll som mittsexa och vem han ser fram emot att brottas med i IFK Ystad. 

IFK YSTAD–ESKILSTUNA GUIF
FREDAG 12 OKTOBER 19.00
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE

I slutet av förra veckan åkte Eskilstuna Guif på en stjärnsmäll på bortaplan mot IFK Skövde. Laget föll ihop i andra halvlek och förlorade med hela 31–19.

– Det fanns nog bara en eller två ljusglimtar från vår sida under hela matchen. Det var en mental kollaps och det är frustrerande när ingenting fungerar. Att förlora med så stora siffror är inte okej mot oss själva eller våra fans. Det är svårt att sätta fingret på varför laget vek ner sig, men nu har vi snackat om att lyfta på huvudet igen och blicka framåt. Vi ska ta revansch på oss själva, säger Simon Sonesten.

Sonesten återvände till sin moderklubb 2016 efter flera år i olika Göteborgsklubbar, norska Viking Stavanger och Tumba. Under karriären har han alltid varit niometare, men när Markus Sjöbrink flyttade till Lugi inför säsongen skolades 26-åringen om till mittsexa.

– Till en början är det roligt att spela på en ny position. Jag har fått mer förtroende och att få en större roll i laget är något jag hela tiden har eftersträvat. Spelmässigt känner jag att jag gör framsteg varje vecka. Men det är ganska mycket nytt. Utifrån kanske vissa tänker att det bara är gå in på linjen och stångas. Men det handlar om mycket tajming, hålla spärrar och så vidare. Jag hoppas att jag kan stegra under hela säsongen.

Vad är de största skillnaderna?

– En stor skillnad är när spelet låser sig. Som niometare kunde man tänka: ”Nu jävlar tar jag tag i det här och går framåt”. Nu kan det bli mer att man stångas. Att man rör sig hela tiden och skapar möjligheter åt både sig själv och medspelarna. För egen del har det även blivit mer speltid. Det har även blivit ett annat flow defensivt.

Varför tror du att du passar som mittsexa?

– När Janne Ekman (tränare i Eskilstuna Guif) började prata om det i våras hade jag själv tänkt på det innan. Jag gillar när det är fysiskt och drar mig inte från att jobba hårt. Jag tror att den här rollen ska passa mig bra.

I Eskilstuna Guif är Simon Sonesten en av 14 egna produkter i a-truppen.

– Där måste man ge en eloge till Guif som klubb. För några år sedan hade man flera heltidsproffs och satsade på stora värvningar. Nu har man lagt om verksamheten och satsar på egna produkter. Vi är säkert bäst i ligan på det och det är jättehäftigt. Det är en grym känsla att spela med många andra som kommer från bollskolan. Det blir en familjär stämning i hela klubben. Jag känner en stolthet över att spela i Guif. Det är svårt att veta om framtiden, men jag stannar gärna i klubben och avslutar karriären här.

Guif har tagit fem poäng på fem matcher. Hur ser du på lagets chanser den här säsongen?

– Vi hade gärna haft ett par poäng till i inledningen. Vi tippade oss själva som sexa inför säsongen och vi har haft en halvtaskig start, men vi har alla möjligheter att lyckas. Generellt känns det som en rolig säsong. Många lag kan utmana och Skövde spöade ju till exempel Malmö rejält senast. Även nykomlingarna har visat framfötterna. Vi jobbar på metodiskt så att vi kan bärga en fin placering.

Under fredagskvällen ska Eskilstuna Guif göra ett försök att studsa tillbaka efter storförlusten mot IFK Skövde. På bortaplan väntar IFK Ystad, en nykomling som Simon Sonesten har stor respekt för.

– Det blir en tuff match. Både Önnered och IFK Ystad har gjort det bra som nykomlingar hittills. Jag kan inte komma ihåg en nykomling som haft ett så bra lag på papperet som IFK Ystad. De har (Marcus) Cleverly i målet, (Henrik) Knudsen framåt och (Fredrik) Petersen som varit med länge. Jag ser även fram emot att brottas med Emil Berggren på linjen.

MARCUS HEED

ESKILSTUNA GUIFS EGNA PRODUKTER

Simon Sonesten
Jesper Hedar
Emil Andersson
Linus Gustavsson
Marcus Ekman
Robin Andersson Dickfors
Daniel Ekman
Fredrik Gustavsson
Mathias Tholin
Isak Älgekrans
Kasper Larsson
Mattias Hildenborg
Eric Johansson
Edvin Jobark

Foto: Bildbyrån