Senaste tio svenska mästarna

IK Sävehof från Partille jagar sitt sjunde SM-guld – IFK Skövde sitt första. Här är de tio senaste mästarlagen.

2010: IK Sävehof tog sitt tredje SM-guld efter att ha besegrat HK Drott Halmstad med 30–28 efter förlängning. 

2011: Den här gången krävdes det ingen förlängning för att kora en mästare utan Sävehof var förkrossande överlägset och vann med 38–18, i särklass största segermarginalen under åren med en finalmatch. 

2012: För tredje året i rad gick guldet till Partille. Den här gången var det IFK Kristianstad som besegrades med 29–21. 

2013: HK Drott Halmstad vann sitt elfte och senaste SM-guld efter en dramatisk final som Magnus Persson avgjorde i slutsekunderna. IFK Kristianstad besegrades med 28–27. 

2014: Alingsås HK blev svensk mästare för andra gången efter att ha besegrat Lugi HF med 24–22 i finalen. 

2015: IFK Kristianstad vann serien – och vann också guldet i Scandinavium efter att Markus Olsson varit planens gigant och dunkat in elva mål. Alingsås HK besegrades i en svängig final med 28–25. 

2016: Ny serieseger, nytt final mot Alingsås HK och nytt SM-guld. Den här gången var det mindre dramatiskt, skåningarna vann med klara 27–18. 

2017: Samma visa för tredje året i rad. Serievinst och finalseger över Alingsås HK för IFK Kristianstad, 31–25. 

2018: Fjärde seriesegern och fjärde SM-guldet i rad för IFK Kristianstad, men den här gången var det inte Alingsås HK som stod för finalmotståndet. HK Malmö nådde sin första final och tog matchen till förlängning där IFK vann med minsta möjliga marginal. 

2019: För första gången sedan 2004 skulle SM-finalen avgöras i bäst av fem matcher och det blev ett derby mellan Alingsås HK, som slutade fyra i Handbollsligan, och tabellsjuan IK Sävehof. Sävehof vann första matchen, Alingsås de följande två och Sävehof tog sedan den fjärde finalen i förläningen. I den femte matchen i Estrad Alingsås var Partillelaget starkast och blev svensk mästare för sjätte gången. 

2020: På grund av coronapandemin avbröts säsongen med en omgång kvar av Handbollsligan. Alingsås HK blev seriesegrare, men inget slutspel avgjorde och ingen svensk mästare korades.  

Foto: Bildbyrån