Sofie Börjesson: ”Vill göra klubben stolt”

Handbollssveriges blickar riktas mot Partille Arena på fredagskvällen. Där ska de mesta mästarna IK Sävehof och H65 Höör göra upp i en femte och direkt avgörande SM-semifinal.
– Jag försöker inte tänka hur det blir om vi åker ut. Det är ingen tanke man vill ha, säger en laddad Sofie Börjesson mitt i torsdagens förberedelser.

IK SÄVEHOF–H65 HÖÖR
FREDAG 7 MAJ 18.00
SÄNDS PÅ SPORTKANALEN & CMORE

Få handbollsföreningar har nått lika stor framgång i modern tid som IK Sävehof. Inte sedan 2005 har de gulsvarta från Partille missat SM-final. Då åkte man ut mot Skövde HF i semifinal med 2–3 i matcher.

Målvakten Sofie Börjesson är medveten om de höga förväntningarna på Partillelaget. Inför fredagens ödesmatch mot H65 Höör berättar 24-åringen att hon inte vill vara den som är med och bryter en av svensk handbolls mäktigaste sviter.

– Man vill göra klubben stolt. Jag tror alla i laget kan skriva under på det.

14 finalavancemang i rad säger en hel del…

– Ja, jösses. Det är helt sjukt, säger Börjesson som inte vill tänka på ett eventuellt uttåg på fredag kväll.

– Nej, jag försöker inte tänka hur det blir om vi åker ut. Det är ingen tanke man vill ha.

Semifinalserien mellan Sävehof och Höör står 2–2 i matcher. Matchbollen var Sävehofs inför tisdagens drabbning. Men då spände H65 musklerna och vann med 31–24. En rejäl kalldusch för Sofie Börjesson och de övriga bortaspelarna som valde att inte prata så mycket efter slutsignal.

– ”Den som vill prata om något kan ta upp det här och nu”, sade vi till varandra i omklädningsrummet efter matchen. Jag tror de flesta av oss släppte den matchen direkt. Vi visste ju om att det kommer en ny match på fredag, berättar Börjesson.

Med seriespelets i särklass bästa målskillnad är Sävehof vana vid stora segersiffror. Men när underläget var som störst mot Höör i tisdags låg gästerna under med tio bollar.

– Vi har som regel en bra kommunikation innan, under och efter matcherna. Men just i tisdags blev det komplikationer. Det är en bit som vi lovat varandra att förbättra tills på fredag. Det var inte det enda problemet men en stor del.

Hur lyder din analys av semifinalserien hittills. Vad har ni gjort bra och mindre bra?

– Vi har stått bra bakåt i nästan alla matcher. Men vi har mer att önska av kontringsspelet. Speciellt första fas. Men det vill Höör också få till. Jag tror båda lagen är väl medvetna om detta och noga med att springa hem ordentligt.

Det är mycket som står på spel nu. Upplever du press att prestera?

– Det stämmer att mycket står på spel. Men det är de här matcherna som är roligast att spela. Alla i laget har längtat till det här. inklusive mig själv. Sen tror jag det är lika mycket press på Höör.

Hur gör du för att njuta av de här sällsynta slutspelsmatcherna?

– Jag laddar som om det vore sista matchen med gänget. Det är viktigt att göra det för lagsammanhållningen. Hela laget måste känna och tycka att det här ska bli jävligt kul.

Sofie Börjesson kom till IK Sävehof från Kungälvs HK 2019. I år gör hon sin tredje SHE-säsong och känner själv att hon blir bättre för varje år.

– I år har jag blivit en stabilare målvakt. Även om dalarna är ganska stora är jag ganska nöjd. Samarbetet har funkat bra med försvaret, menar Börjesson som har en räddningsstatistik på 39%, tredje bäst i SHE.

Har du fått god respons från Sävehofs målvaktstränare Fikret Handan?

Ja, absolut. Vi har jobbat ihop i två år nu. Det känns jättebra och vi har kommit en bra bit på den planerade vägen. Han är nöjd med det jag har gjort hittills.

Vad är ert slutmål?

– Ja du, det finns mycket jag vill utveckla. Men i grunden vill jag bli mer stabil. Göra enkla räddningar och inte flaxa iväg. Det är vår prioritet.

Under säsongen har Börjesson fått en del utländska anbud. Men inget har lockat henne tillräckligt mycket för att lämna västkusten.

– Jag hade behövt ett förslag som är bättre än Sävehofs i nuläget. Min magkänsla säger att jag inte har fått det. Jag har större möjlighet att utvecklas här med teknik och fysik. Det känns bra att stanna kvar här, fortsätter Kroppskultur-produkten.

I Sävehof delar Börjesson på ansvaret med Wilma Kroon Andersson. Tillsammans går de en tuff kamp mot Höörs dito, Gry Bergdahl och Irma Schjött.

– Det är speciellt att möta samma lag i fem matcher. Höörs målvakter är minst lika pålästa som jag och Wilma. Vi vet exakt hur skotten ser ut från utespelarna. Det ska bli kul att se vem som går segrandes på fredag.

Vem i Höör har det svåraste skottet?

– Oj, det är lite olika beroende på läget. Men Emma Lindqvist är duktig och håller en hög nivå. Hennes skottmönster är svårast, svarar Börjesson.

Avslutningsvis, vad blir avgörande på fredag?

– Det är en liten klyscha men målvakt- och försvarsspelet. Det laget som får till bäst samarbete vinner. Så har det sett ut i alla våra semifinaler hittills.

OLOF THYRELIUS ERICSON

SEMIFINALSERIE 2

7 april: IK Sävehof–H65 Höör 27–21
10 april: H65 Höör–IK Sävehof 39–38
29 april: IK Sävehof–H65 Höör 29–22
4 maj: H65 Höör–IK Sävehof 31–24

7 maj: IK Sävehof–H65 Höör

SHE:s totala målvaktsliga

1. Rebecca Nilsson, Skuru, 402/1001=40%
2. Gry Bergdahl, H65 Höör, 213/532=49%
3. Sofie Börjesson, Sävehof, 229/585=39%
4. Lærke Sørensen, Skara, 203/535=38%
5. Irma Schjött, H65 Höör, 191/502=38%
6. Wilma Kroon Andersson, Sävehof, 166/441=38%
7. Josefine Hultberg Dahlgren, VästeråsIrsta, 233/641=36%
8. Yasminee Gluic, Kungälv, 200/557=36%
9. Johanna Kjellman, Skara, 145/411=35%
10. Freja Hammer Fagerberg, Kristianstad, 173/508=34%
Endast målvakter med minst 100 räddningar räknas med

Foto: Bildbyrån