Sebastian Spante: ”Utvecklats mycket i år”

De regerande mästarna IK Sävehof fick nöja sig med en poäng borta mot serieledande Alingsås HK förra veckan. Nu siktar laget mot en tvåpoängare när uppstickargänget IF Hallby kommer på besök i Partille Arena.
– De lär komma med stort självförtroende men vi ska se till att vinna ändå, menar 19-årige Sebastian Spante.

IK SÄVEHOF–IF HALLBY
MÅNDAG 17 FEBRUARI 18.00
SÄNDS PÅ CMORE

Sävehof fick det mesta att stämma i senaste matchen borta mot Alingsås HK. Men rivalmötet tillika finalreprisen från i våras slutade oavgjort efter ett par frilägesmissar i slutet. Det var ett besviket Sävehof som samlade sig efter slutsignal.

– Vi var såklart besvikna. Vi stod för en väl genomförd insats och förtjänade två poäng. Men en poäng är bättre än noll, särskilt borta mot Alingsås, berättar Sebastian Spante.

Vad var det ni gjorde så bra i Estrad?

– Vi utförde vår matchplan på ett väldigt bra sätt. Vi höll oss till det vi kom överens om inför och fick de i svaj. Dessutom var det många på banan som presterade. Det var inte jättelätt för AHK att veta vem de skulle fokusera på, även om Bogojevic (William) satte elva kassar. Många var duktiga i grisjobbet bakåt, fortsätter 19-åringen.

Sebastian Spante var en av åtta spelare från de egna leden i bortamatchen mot Alingsås. En imponerande och beundransvärd siffra som lär stiga efter Pouya Nourouzis övergång till tyska Göppingen.

– Det är en härlig kille som vi är ledsna över att han lämnar. Han har internationella meriter och väldigt nyttig rutin. Dessutom var en bra lagkamrat. Men vi får blicka framåt nu och önska han all lycka till utomlands.

Du var en av många i matchtruppen mot AHK som har fått din handbollsuppväxt i Partille. Vad är ditt svar varför Sävehof lyckas så väl med sin talangfostran?

– Jag har fått en extremt bra handbollsutveckling här. Dessutom får man lära sig hur man beter sig utanför plan också, personlighetsmässigt. Alla i föreningen delar den egenskapen. I mitt fall har dessutom ledarna haft stor tro på mig.

Inte så konstigt att du förlängde ditt kontrakt tidigare i höstas med två år?

– Nej, det var förstås jättekul. Jag ser redan fram emot nästa säsong. Förra året var mitt första som senior. Jag vill fortsätta i Sävehof, det är här jag har spelat sedan jag var 13 år gammal. Det är en klubb jag trivs med och en förening som behandlar en väl.

Du har Stefan Sunajko framför dig på vänstersex. Hur ser du på konkurrenssituationen just nu?

– Stefan är en väldigt duktig kantspelare. Jag gör allt jag kan för att spela men viktigast är ju att laget levererar, fortsätter Spante som vann USM-guld med Sävehof förra året i P18-klassen.

Hur upplever du övergången från junior till elit? Vilken är den största utmaningen?

– Att man inte inser vilket arbete som måste läggas ner. Det kan vara svårt ibland. Man måste göra vissa uppoffringar och se långsiktigt. Man måste orka göra jobbet och ge sig själv chansen. Lära sig spelet och bli bättre hela tiden. Där måste man vara konsekvent. Men man ska ju också se det roliga i det.

Hur långt har du kommit i din utveckling?

– Det är svårt att säga. Jag har inte nått min fulla potential. Jag har utvecklats mycket detta året. Jämfört med hur jag var som A-pojk har jag förbättrat mitt försvarsspel. Det är där jag har lagt mest fokus.

Inför måndagens drabbning med IF Hallby ligger Sävehof på en sjundeplats i tabellen, med en match mindre spelad än konkurrenten Redbergslids IK som jagar en slutspelsplats. Vid vinst mot Hallby ökar Sävehof gapet till sex poäng i tabellen.

– Vi ska verkligen se till att ge oss de bästa förutsättningarna för att gå till slutspel. Det är två poäng som gäller. Hallby är ett lag som verkligen har presterat den här säsongen och som inga ska underskatta. Mot Ystads IF körde lite sju mot sex och vann. De lär komma med stort självförtroende men vi ska se till att vinna ändå.

Hur ser målsättningen ut framöver, såväl personligt som lagmässigt?

– Vi ska gå in i varje match och alltid veta att vi har chansen. Först och främst ska vi säkra slutspel. Sedan ska vi försöka gå så långt vi kan och match efter match. Personligen ska jag göra allt i min makt för att laget ska vinna.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Spelare från de egna leden i den senaste matchtruppen

Sebastian Spante
William Bogojevic
Emil Berlin
Felix Möller
Simon Möller
Jonathan Edvardsson
Gustaf Wedberg
Sebastian Karlsson

Spelare från de egna leden utanför den senaste matchtruppen

Anders Forsell-Schefvert
Henrik Rhåsson
Gzim Salihi

Foto: Bildbyrån/Petter Arvidsson