Oskar Joelsson: ”Stor respekt för honom”

OV Helsingborg tog en skrällartad tvåpoängare borta mot Lugi förra veckan. Nu väntar en nyckelmatch hemma mot jumbon HK Varberg. Handbollsligan tog ett snack med 19-årige Oskar Joelsson.
– Vinner vi ska det mycket till för att de inte ska komma sist, berättar Joelsson inför bottenmatchen.

OV HELSINGBORG–HK VARBERG
TORSDAG 20 FEBRUARI 19.00
SÄNDS PÅ CMORE

21–24 skrevs slutresultatet i Sparbanken Skåne Arena mellan Lugi HF och OV Helsingborg. Oskar Joelsson som fyllde 20 två dagar inför matchen smällde in fyra mål.

– Det var väldigt skönt att vinna. Framförallt eftersom Hallby vann. Vi hade tappat mycket mark mot lagen ovanför oss om vi hade förlorat, berättar Joelsson.

Vad låg bakom tremålssegern?

– Vårt försvarsspel framförallt. I anfallsspelet var vi tillräckligt bra.

Nu väntar match mot bottenkonkurrenten HK Varberg. Finns det en risk att ni underskattar motståndet efter segern mot Lugi?

– Det finns alltid en risk att man kan bli bekväm efter en vinst. Men jag tror inte det är något som vi riskerar att göra. Det beror på uppladdning och vi har tränat på bra de senaste dagarna.

Hur går tankarna i övrigt inför Varberg?

– Det är en viktig match för oss. Vi vann sist mot dem och skaffade oss lite mer mellanrum. För de är det en måstematch. Vinner vi ska det mycket till för att de inte ska komma sist. För oss skulle en vinst innebära att vi fortfarande har en chans att slippa kvalet.

Är det er målsättning?

– Målsättningen är att vi stannar kvar. Men att undvika kval hade varit det bästa, fortsätter Joelsson vars OV har fem poäng upp till Hallby på ingenmansland men en match mindre spelad.

Kan ni dra nytta av de tidigare vinsterna mot Varberg den här säsongen?

– Lite, de ligger kvar i bakhuvudet. Men Varberg har spelat upp sig tycker jag. Mot Kristianstad och IFK Skövde gjorde de två bra prestationer, även om det inte blev några poäng.

I dagarna inför Lugi-matchen fick Krister Lindgren avgå som huvudtränare. Nu leder Bengan Boys-profilen Per Carlén och Mats Engblom laget, tillsammans med Joel Tulldahl.

Vad bidrar de med?

– De är nya röster på bänken och har skapat ny energi i laget. Det gick bra första matchen, förhoppningsvis kan det fortsätta så.

Hur skulle du beskriva Per Carlén som tränare?

– Han är en gubbe som man verkligen lyssnar på. Han har en stor integritet. Jag har stor respekt för honom. Jag vet inte hur man beskriva han på något annat sätt. Han har gjort ett gott intryck med både kollektiva och individuella tips. För mig själv har han visat några småsaker som han vill att jag ska fokusera på.

Efter säsongen lämnar du för Redbergslids IK. Vad är det som lockar med mesta mästarna?

– Deras tränare Jasmin Zuta och deras organisation. Jag är sugen på en ny utmaning.

Slutligen, vilka blir de avgörande detaljerna mot Varberg?

– Det handlar om att fortsätta stå upp bra i försvarsspelet. Sen spela ett vasst kontringsspel.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Interna MEP-ligan i OV

1. Linus Nilsson, 45,1
2. Oskar Joelsson, 44,99
3. David Florander, 42,73
4. Anton Månsson, 42,66
5. Emil Hansosn, 38,75

Bottenstriden i skrivande stund

10. Hallby, 17 poäng, *
11. Önnered, 14 poäng
12. Eskilstuna Guif, 13 poäng
13. OV Helsingborg, 12 poäng
14. Varberg, 6 poäng

*En match mer spelad