Sebastian Karlsson: ”Går in med gott självförtroende”

De regerande mästarna och seriesegrarna IK Sävehof bär på favoritskapet i semifinalserien mot Lugi HF. Men nu måste prestationerna upp ett snäpp för att klara av Lugi HF.
– Vi är inte några storfavoriter. Men det är skönt att ha med sig två segrar mot dem i grundserien, säger högersexan Sebastian Karlsson.

IK SÄVEHOF–LUGI HF
SÖNDAG 11 APRIL 15.00
SÄNDS PÅ SPORTKANALEN & CMORE

Det var nog få som trodde på en semifinalsserie inför säsongen mellan IK Sävehof och Lugi HF. De båda lagen präglas av ungdomlig entusiasm och tränas av två unga tränare i Michael Apelgren och Marc Uhd.

När tränarna fick säga sitt på upptaktsträffen inför säsongen var det en av 15 som tippade IK Sävehof som mästare. Lika få var de som tippade Lugi som finalmotståndare.

– Det ska bli en jäkligt kul semifinalserie. Lugi är ett bra lag med många duktiga spelare. Förhoppningsvis passar dem oss bra. Vi går in med gott självförtroende, säger Sävehofs Sebastian Karlsson.

Vad är du mest imponerad av i Lugi?

– Jag är mest imponerad av Isak Persson. Han är extremt bra. Jag tycker han är seriens bästa högerkant just nu. Vi behöver verkligen få stopp på honom.

Sebastian Karlsson är precis som många andra i Sävehof en egen produkt. 2019 vann han sitt första SM-guld med klubben.

Hur vill du jämföra årets upplaga med guldlaget från 2019?

– Det är väldigt mycket som är annorlunda. Det går inte att bortse från pandemins påverkan. Det finns ju inget externt tryck på oss idag. Jag vet inte hur Rune Schröder hade reagerat på ett fullsatt Röda havet i Eskilstuna. Den här säsongen fick vi till en fullträff i grundserien. Det har gjort att vi har större trygghet med varandra. Men det är svårt att jämföra.

Hur skiljer sig förberedelserna i slutspel nu från då? Ser du några skillnader på Michael Apelgren och Andreas Stockenbergs arbete?

– Ja, det gör jag. Det kanske irriterar ”Micke” att jag säger det här. Men han är mer taktiskt slipad. Han går verkligen igenom tusen olika scenarion i sitt huvud. Han är så förberedd man kan vara. ”Stocken” var också bra förberedd men nu är det lite mer av den varan.

Smittar det av sig på er?

– Ja, men man har aldrig full koll på något lag. Men självklart triggar det oss spelare, fortsätter Sebastian Karlsson som nyss har kollat klart en grundseriematch mot Lugi.

Håller du med om att ni är favoriter?

– Ja, det får man vara ärlig att säga. Men vi är inte några storfavoriter. Men det är skönt att ha med sig två segrar mot dem i grundserien. Det var inga stora siffror men vi är absolut favoriter. Det finns ingen plats för underskattning. Vi behöver prestera på topp för att vinna, menar Karlsson som även säger att både han själv och laget kan bättre än insatserna mot Eskilstuna Guif i kvartsfinalerna.

Vad kan vi förvänta oss på söndag?

– Förhoppningsvis en rolig handboll med mycket fart och fläkt. Det är två lag som är taktiskt duktiga, avslutar högersexan.

OLOF THYRELIUS ERICSON

SEMIFINAL 1

11 april: IK Sävehof–Lugi HF
18 april: Lugi HF–IK Sävehof
23 april: IK Sävehof–Lugi HF
Ev 5 maj: Lugi HF–IK Sävehof
Ev 7 maj: IK Sävehof–Lugi HF

Foto: Bildbyrån