Alma Skretting: ”Siffrorna var inte rättvisa”

H65 Höör föll tungt i den första semifinalen borta mot IK Sävehof. Mittsexan Alma Skretting andas dock optimism och menar att prestationen var långt ifrån undermålig.
– På det stora hela gjorde vi en bra match. Det var de tekniska felen som gjorde att vi förlorade, säger Skretting.

H65 HÖÖR–IK SÄVEHOF
LÖRDAG 10 APRIL 14.00
SÄNDS PÅ SPORTKANALEN & CMORE

SHE får tag på Alma Skretting när hon är påväg mot fredagens matchförberedande träning. Den nyss fyllda 20-åringen njuter som många andra denna våren av sitt första SM-slutspel i karriären.

Grattis i efterskott! Hur var 20-årsdagen i tisdags?

– Den var rätt lugn. Vi hade träning på eftermiddagen och video på kvällen. Det var den kvällen som spenderas i Höör. Sen hemma i Lomma hade mina föräldrar fixat en fin middag.

Hur brukar ni fira födelsedagar i H65?

– Den som fyller år måste ta med sig en kaka. Jag gjorde chokladbollar så det blev en massa rullande före träning. Men det gick bra. De blev uppätna.

Det här är ditt första SM-slutspel. Är du nervös inför matcherna?

– Ja, det är jag. Men man får försöka tänka bort det. Det gäller att inte ta för mycket press på mig själv. Jag ska bara gå in och göra mitt bästa.

Du kom till H65 Höör 2018 och har plågats av skador sedan dess. Hur ser du på din resa i klubben där du idag är en tydlig försvarspjäs?

– Den har varit lite upp och ner. Det är inte förrän denna säsong som jag har kunnat spela fullt ut. Det var skador innan vilket var tråkigt. Men jag fick ändå uppleva träningskulturen under de åren. Det var häftigt att se alla tjejer som 2017 vann SM-guld. Jag tycker jag passar bra in i gruppen. Jag är också en perfektionist. Jag vill alltid vara bäst, även om jag är långt i från mitt bästa just nu. Det känns bra att vara här.

Hur tar sig din perfektionism uttryck på plan?

– Jag strävar efter att inte göra några misstag alls. Under träning och match vill jag göra så bra som möjligt. Det kan handla om att verkligen sätta enskilda skott. Efteråt vill jag alltid känna att jag har sprungit mitt bästa.

HK Ankaret-fostrade Alma Skretting har spelat som mittsexa sedan 2016. Det var i Skånelaget som hon gick hon ner från nio meter och ställde sig på linjen.

– Jag kom med som niometersspelare i uttagningen. Men tränarna där omskolade mig. Det var Marina Elenmo, Lisa Jönsson och Johanna Wiberg. För att komma med i Sverigecupen fick jag lov att spela som mittsexa och det gick ju bättre.

Vem har lärt dig mest handboll?

– Det nog alla i min familj men speciellt min pappa. Vi har alla spelat handboll. Sen lärde jag mig mycket i min moderklubb HK Ankaret. Sen blev ju Skånelaget väldigt viktigt.

I onsdags föll H65 med 21–27 borta mot IK Sävehof i första semifinalen. En riktig kalldusch för Skånelaget som enligt Skretting var bra med i matchen.

– På det stora hela gjorde vi en bra match. Det var de tekniska felen som gjorde att vi förlorade. Samt missade lägen. Därför tycker jag inte att siffrorna var helt rättvisa. Vi gjorde betydligt fler mål i uppställt anfallsspel än i föregående match mot Sävehof. Det var skönt att vi kunde lösa den biten. Så känslan i laget var ändå rätt bra trots att vi låg under.

Vad tycker du är det svåraste med att möta Sävehof?

– De har en väldigt bred och tempostark trupp. Alla spelare trycker. Vi måste vara förberedda hela tiden.

Känner ni er pressade inför lördagen?

– Nej, det tycker jag inte. Det ska bara bli kul. Vi vill göra en ännu bätter match. Vi är inte klara med det här.

OLOF THYRELIUS ERICSON

SEMIFINAL 2

7 april: IK Sävehof–H65 Höör 27–21
10 april: H65 Höör–IK Sävehof
25 april: IK Sävehof–H65 Höör
Ev 29 april: H65 Höör–IK Sävehof
Ev 4 maj: IK Sävehof–H65 Höör

00-talister i första semifinalen

IK Sävehof: Ida Seme, Nina Koppang, Nina Dano, Elin Heikka, Thea Blomst & Linn Andersson.
H65 Höör: Alma Skretting, Linnea Pripp, Isabelle Andersson, Binto Linnér, Vera Gidebratt & Saga Viberg.

Foto: Bildbyrån