Sävehofs tredje vinst i Månadens spel – 10 000 kronor till akademisatsning

IK Sävehof tilldelas 10 000 kronor av handbollens huvudsponsor Svenska Spel till sin akademisatsning, det efter att Elias Ellefsen Á Skipagøtus magitrick i matchen mot Redbergslids IK med god marginal blivit framröstad av fansen som den häftigaste spelsekvensen i Handbollsligan i februari och mars. Elias vinner därmed utmärkelsen Månadens Spel.

Inför säsongen presenterade Svenska Spel och Svensk Elithandboll tävlingen Månadens Spel där fansen röstar fram de häftigaste spelsekvenserna varje månad i Handbollsligan och SHE. Vinnarens förening tilldelas 10 000 kronor av Svenska Spel till ett projekt inom #viställerupp, elithandbollsklubbarnas gemensamma namn på det samhällsengagemang de bedriver.

I februari och mars var det Elias Ellefsen Á Skipagøtus magitrick som med 70 procent av rösterna blev fansens favorit.

Elias klubb, IK Sävehof, tilldelas därför 10 000 kronor av Svenska Spel och pengarna kommer gå till klubbens akademisatsning på 15–18-åriga ungdomar.

– Det är den åldersgrupp som förlorat mest under pandemin. De äldre spelarna har varken fått träna eller spela matcher. De har inte fått spela ungdoms-SM på två år och har drabbats hårdast av alla, berättar Stefan Albrechtson, klubbchef i IK Sävehof.

”Kunde inte ta studenten”
Riktlinjerna under pandemin har gjort det svårt för de spelare som är någonstans mellan barn- och ungdomsverksamheten och seniorverksamheten att få utöva sin idrott. Under hösten trodde föreningen att de kunde komma igång med verksamheten, men i november släcktes allt ned.

– Vissa i den åldern spelar seniorhandboll på division 1-nivå, så de spelar på båda nivåerna. Men det blev inget ungdoms-SM och bara en halv säsong i division 1, berättar Stefan Albrechtson och fortsätter:

– Våra 01:or och 02:or kunde inte ”ta studenten” i sin handbollssatsning och fick inte fullfölja barndomsdrömmen. Nu hoppas vi att våra 03:or, 04:or och 05:or får andra förutsättningar, och det är till dessa ungdomar vi kommer använda tillskottet från Svenska Spel.

Tredje vinsten
Det här är tredje gången som en Sävehofspelare vinner Månadens Spel och Stefan Albrechtson tror att många fans attraheras av IK Sävehofs verksamhet.

– Månadens Spel har varit sammanhållande och fansen har attraherats av våra värderingar och vår syn på handboll. Vi jobbar med både bredd och elit och har till exempel parahandboll som en stor del av vår verksamhet. Jag tror att många attraheras av vår värdegrund och vår ambition att så många som möjligt ska få spela handboll, säger Stefan Albrechtson.

Den tidigare Sävehof-spelaren Loui Sand, #viställerupp-ambassadör och jurymedlem i Månadens Spel, tycker att det är väldigt bra att klubben satsar på de som drabbats hårdast av pandemins begränsningar.

– De sena tonåren är väldigt viktiga i en idrottares utveckling, och vi vet också att många ungdomar där gör ett vägval om de ska fortsätta sitt idrottande eller inte. Att som nu under pandemin då inte få vare sig träna eller tävla kan få många att tappa lusten. Därför är jag väldigt glad att IK Sävehof väljer att använda vinstpengarna till att stötta just dessa åldersklasser lite extra så att spelarna känner att klubben verkligen bryr sig om dem, trots den svåra tid vi är inne i, säger han.

Svenska Spels sponsringsprojektledare Stina Packalén är inne på samma spår.

– Det här pandemiåret har inte varit lätt och det är många barn och ungdomar som drabbats väldigt hårt då de inte fått utöva sina idrotter så som de har velat. Att vi på det här sättet kan ge Sävehof extra resurser för att satsa på de spelare som kanske drabbats hårdast av restriktionerna känns väldigt glädjande, säger hon.

De har vunnit Månadens Spel

HandbollsliganFebruari/mars: IK Sävehof, Elias Ellefsen Á Skipagøtus – Akademiverksamheten
December: IFK Skövde, Håvard Åsheim – IFK Skövde Handbollsakademi
November: Eskilstuna GUIF, Eric Johansson – GUIF Kompis
September/oktober: IFK Skövde, Victor Ljungquist – fler kvinnliga ledare