VI stärker skolhandbollen efter vinst i Månadens Spel

VästeråsIrsta HF tilldelas 10 000 kronor av handbollens huvudsponsor Svenska Spel till sin satsning på skolhandboll, det efter att Ellen Göthlins bollstöld blivit framröstad till vinnare i Månadens Spel.
– Vi är så tacksamma och glada, säger Erik Grönberg, kommunikations- och marknadsansvarig.

Inför säsongen presenterade Svenska Spel och Svensk Elithandboll tävlingen Månadens Spel där fansen röstar fram de häftigaste spelsekvenserna varje månad i Handbollsligan och SHE. Vinnarnas föreningar tilldelas 10 000 kronor av Svenska Spel till ett projekt inom #viställerupp, elithandbollsklubbarnas gemensamma namn på det samhällsengagemang de bedriver.

I februari och mars var SHE-fansens favorit VästeråsIrsta HF:s Ellen Göthlin och hennes bollstöld i matchen mot Kungälvs HK. Klubben vinner därmed 10 000 kronor till sin satsning på skolhandboll.

– Skolhandbollen är en av föreningens hjärtefrågor, säger Erik Grönberg.

Vill uppmuntra till fysisk aktivitet
Sedan VästeråsIrsta HF bildades 2011 har de engagerat sig för att etablera handbollen i samhället. De senaste fem åren har de jobbat med konceptet skolhandboll, dels för att introducera sporten för barn och ungdomar, dels för att uppmuntra till fysisk aktivitet. Föreningen och sektionen VISÄH (Vi som älskar handboll) är ute i skolor runt om i Västerås och ger skolelever möjlighet att där testa handboll. De bjuder också in skolklasser till Västerås Arena.

Erik Grönberg menar att det primära målet är att få så många som möjligt att spela handboll, samtidigt som man uppmuntrar till fysisk aktivitet.

– Uppmuntran till rörelse är viktig, samtidigt som vi så klart vill att handbollen etablerar sig i samhället och att vi får fler utövare.

– Genom skolhandbollen kan vi fånga upp dem som inte hade möjlighet att börja spela när de var fem sex år utan som snarare börjar när de är tio år, förklarar Erik Grönberg.

Viktigt för folkhälsan
Den tidigare landslagsspelaren Loui Sand är i dag jurymedlem i Månadens Spel och #viställerupp-ambassadör. Han menar att en satsning som VästeråsIrstas skolhandboll är väldigt viktig både för svensk handboll och för folkhälsan.

– Barn och ungdomar rör på sig alldeles för lite i dag. Genom ett sådant här initiativ kan man från idrottens sida på ett naturligt sätt komma i kontakt med de barn som själva kanske inte hade sökt upp den organiserade föreningsidrotten och introducera dem för det som idrottsrörelsen kan erbjuda. Det stärker folkhälsan och det ger, i det här fallet VästeråsIrsta HF, möjlighet att knyta till sig barn och ungdomar som förhoppningsvis kan hitta en plats i deras verksamhet under många år, säger han.

Också för Svenska Spel är den här typen av projekt väldigt uppskattade.

– Vi brinner för svensk idrott och vi brinner för rörelseglädje. Tillsammans med Riksidrottsförbundet bedriver vi till exempel projektet Tillsammans för fler i rörelse som på bara några år har fått över 200 000 svenskar att komma i rörelse. VästeråsIrstas skolhandboll är ett lysande exempel på en verksamhet som sätter rörelseglädjen i fokus och det är med stor glädje vi genom Månadens Spel kan vara med och bidra till den, säger Stina Packalén, sponsringsprojektledare på Svenska Spel.

De har vunnit Månadens Spel

SHEFebruari/mars: Västerås/Irsta HF, Ellen Göthlin – skolhandbollen
Januari: IK Sävehof, Ida Staxen Lagerbon
November: IK Sävehof, Laura Jensen – Rullstolshandboll
September/oktober: Skara HF, Rikke Thorngaard – Handboll för alla

Foto: Christoffer Borg Mattisson