Anton Blickhammar: ”Slutspelet känns öppet”

En oviss kvartsfinalsserie är att vänta när Skånerivalerna HK Malmö och IFK Kristianstad drabbas samman. Anton Blickhammar är spänd och laddad för sin första slutspelsmatch på två år.
– Det brukar vara rätt tufft när vi möts. Man vet att det kommer bli en kamp på plan, säger göteborgaren som stortrivs i Malmö.

HK MALMÖ–IFK KRISTIANSTAD
ONSDAG 17 MARS 19.00
SÄNDS PÅ CMORE

Anton Blickhammar flyttade till Malmö 2016 och har sedan dess tagit en nyckelroll i stadens elitlag. Över fem grundseriesäsonger har vänsternian gjort imponerande 501 mål.

Från början är Blickhammar fostrad i IK Sävehos handbollsskola. Men flytten till Skåne gjordes från HK Drott som våren 2016 åkte ur högstaserien.

– Min ambition var att spela i elitserien och Malmö hade potential att ligga i toppen. Så det var bara positivt när de kom med ett anbud. Det var ett sånt lag som jag letade efter.

De första två åren med Malmö nådde Blickhammar som bäst kvartsfinal. Men 2018 bar det hela vägen till final där man dock besegrades av IFK Kristianstad med uddamålet. Än idag väntar Blickhammar på sitt första guld med klubben.

– Det finns ju fortfarande en strävan efter att vinna grundserien och SM-guld.

Du väntar fortfarande?

– Ja, det klart.

Är du nöjd med din tid i Malmö hittills?

– Jag tycker det har gått okej. Men man vill ju vinna. Det är därför man har stannat kvar här. Det är man lite besviken på.

Under vintern förlängde Blickhammar sitt kontrakt med Malmö till sommaren 2023.

Vad är det som gör Malmö så trivsamt för en göteborgare som du själv?

– Jag vet inte riktigt. Staden är go, som en lite mindre Göteborg. Sen trivs jag i den här miljön. Lagkamraterna är fantastiska och alla bidrar till harmonin i laget.

Du saknar inte västkusten?

– Jo. Speciellt familjen och alla kompisar. Någon gång lär det bli Göteborg igen, fortsätter 28-åringen.

Med 104 mål i grundserien vann Blickhammar den interna skytteligan i Malmö. Vänsternian pekar själv på speltiden som den främsta anledningen bakom den fina målskörden.

– Jag fick mer och mer speltid under våren. Framför allt framåt. Det var mer ansvar i skyttet vilket är roligt. Sen vill jag bidra bakåt också.

Ni avslutade grundserien med en tung bortaförlust mot Kristianstad. Stör det dig idag att ni föll med åtta bollar?

– Nej, det var surt då. Nu är det mer revanschlust och tändvätska inför kvartsfinalerna. Jag skulle inte säga att det stör mig.

Vid sidan av plan studerar Blickhammar till byggingenjör. En utbildning han påbörjade redan för fyra år sedan.

– Jag jobbade som snickare fram tills dess att jag började plugga. Planen är att bli någon form av projektledare eller arbetsledare i framtiden.

Som på handbollsplanen då?

– Haha, precis.

Hur går dina tankar inför onsdagens kvartsfinal?

– Det känns spänt. Det var ju två år sedan sist. Det brukar vara rätt tufft när vi och Kristianstad möts. Man vet att det kommer bli en kamp på plan.

Bär något av lagen på ett favoritskap?

– Nej, det skulle jag inte säga. Kristianstad har prickat in formen på sistone medan vi har varit lite upp och ner. Men ingen är favorit.

Mina intryck av årets grundserie var att den var otroligt jämn. Håller du med?

– Ja, verkligen. Bottenlagen tog mer poäng och slutspelet känns öppnare nu än på länge. Jag vet inte varför det är så, men det ska bli kul med mycket kamp och taktik. Det kommer bli jämna matcher med mycket smådetaljer. Det ska bli jävligt kul att följa.

Inför den första kvartsfinalen pekar Blickhammar ut Kristianstads distansskytte som det stora hotet. Även målvakten Espen Christensen blir viktig att skjuta hål i.

– Vi vet att de kommer göra mål utifrån. De har två bra spelare på varje position samt en duktig målvakt. Men vi kan inte lägga fokus på det.

Själv har Malmö ett av ligans mest respekterade målvaktspar i Dan Beutler och Anton Hellberg. Dock har de saknats i de senaste matchtrupperna och ersatts av Tobias Håkansson.

– Det klart att Dan och Anton är viktiga för oss. Det är ju bland de bästa målvakterna i serien. Sen har ”Tobbe” varit ett bra tillskott för oss.

Vad ger du er för chanser att besegra Kristianstad över fem matcher?

– Jag känner mig ödmjuk och säger att det är väldigt öppet. Vi har haft en del skador men det kan vi inte lägga fokus på. Ingen av lagen får någon publikfördel heller.

Hur lyder ditt segerrecept på onsdag?

– Taktiken kan jag inte uttala mig om här. Men vi hålla oss till det vi ska göra och ha tålamod. Inte förhasta oss, avslutar en inspirerad Blickhammar.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Kvartsfinal 2

17 mars: Malmö–Kristianstad
20 mars: Kristianstad–Malmö
26 mars: Malmö–Kristianstad
Ev 3 april: Kristianstad–Malmö
Ev 6 april: Malmö–Kristianstad

Anton Blickhammars slutspelsfacit i HK Malmö

2016: Kvartsfinal (0–3, Ystads IF)
2017: Kvartsfinal (1–3, Alingsås HK)
2018: SM-final (22–23, IFK Kristianstad)
2019: Kvartsfinal (1–3, IK Sävehof)

Bästa målskyttar i Malmö och Kristianstad

1. Adam Nyfjäll, Kristianstad, 128 mål i grundserien
2. Anton Halén, Kristianstad, 126
3. Emil Frend Öfors, Kristianstad, 107
4. Anton Blickhammar, Malmö, 104
5. Teitur Einarsson, Kristianstad, 97
6. Magnus Persson, Malmö, 92
7. Johannes Larsson, Malmö, 83

7. Olafur Gudmundsson, Kristianstad, 83
9. Daniel Ekman, Malmö, 82
10. Markus Olsson, Kristianstad, 74

Foto: Bildbyrån