Kapten Darj: ”Magnus Persson är en klasspelare”

Han fick sitta vid sidan och titta på när AHK spelade SM-final i våras. I dag spelar Max Darj sin första tävlingsmatch sedan februari – och han är rejält laddad.
– Jag har verkligen längtat efter att få spela igen, det ska bli riktigt roligt, säger försvarsgeneralen och lagkaptenen.

Det var i segermatchen mot Sävehof i februari som olyckan var framme för Max Darj. Han vred till knät och skadade det främre korsbandet. Han fick därmed sitta vid sidan under de åtta avslutande matcherna i serien – AHK vann bara två av dessa – och under slutspelet där laget hittade formen igen och tog sig till tredje raka SM-finalen.

– Man vill alltid spela, så är det ju. Å andra sidan var det tur i oturen att det var bakre korsbandet och inte det främre. Hade det varit det så hade jag inte kunnat spela i dag. Jag känner inget i knät, utan kan gå för fullt, säger 24-åringen från Stenungsund, som kom till Alingsås 2009.

Bara två år senare, 2011, tog Darj över kaptensbindeln efter Magnus Andreason och han går därmed, trots att han bara är 24 år, in i sin sjätte säsong som lagkapten för AHK. En sak han har lärt sig under de åren är att att inte tippa utgången i premiärer.

– Det kan verkligen gå hur som helst. Man vet aldrig riktigt var man står förrän det är på allvar. Vi gjorde ingen bra match alls mot Redbergslid, så det är svårt att säga hur det ska gå.

– Det brukar bli tuffa och publikvänliga matcher när vi möter Eskilstuna och så lär det bli nu också, trots att de har tappat flera duktiga spelare.

Vad kan man förvänta sig av AHK den här säsongen?

– Det vi alltid har varit bra på de senaste åren, att ha ett starkt försvarsspel som i sin tur bäddar för snabba omställningar. Vi släppte in minst antal mål av alla lag förra säsongen. Funkar det bakåt så får vi också ofta lätta mål med oss framåt.

Kommer ni att spela SM-final igen i maj?

– Det hoppas jag verkligen att vi gör, det är målet. Sedan är det så klart roligare att vinna guldet när man är där, så det måste vi sikta på.

Ni kan sakna spelare som Magnus Persson, Fredrik Teern, Andreas Flodman och Felix Claar i kväll. Går det att besegra Eskilstuna Guif utan dem?

– Vi brukar prata om de som är med på planen och vi har en bra bredd där många kan kliva fram, så jag tror absolut att vi kan slå dem.

Hur har nyförvärven Magnus Persson och Anders Alfredsson sett ut på försäsongen?

– Magnus är ju en klasspelare som gör sina mål varje match. Han har bra fart och bra skott. Anders har visat under försäsongen att han har det som krävs för att slå igenom.

DANIEL VANDOR

Alla lagkaptener i Handbollsligan

Alingsås HK: Max Darj.
HK Aranäs: Daniel Bergquist.
Eskilstuna Guif: Mathias Tholin.
Hammarby IF: Jonatan Wenell.
HIF Karlskrona: Nicklas Grundsten.
IFK Kristianstad: Olafur Gudmundsson.
LUGI HF: Jakob Wickman Modigh.
HK Malmö: Robert Månsson.
Redbergslids IK: Tobias Johansson.
Ricoh HK: Jesper Linnéll.
IFK Skövde: Kristian Svensson.
IK Sävehof: Per Sandström.
IFK Ystad: Christoffer Svensson.
Ystads IF: Alexander Borgstedt.