Samuel Lindberg: ”Finns bara att vinna”

Tolv poäng skiljer lagen åt i tabellen men räkna med en jämn derbykamp i Estrad mellan Alingsås HK och IK Sävehof. Vi tog ett snack med Samuel Lindberg inför prestigemötet.
– Det lär bli en väldigt fysisk match, säger högersexan. 

ALINGSÅS HK–IK SÄVEHOF
TISDAG 11 FEBRUARI 19.00
SÄNDS PÅ SPORTKANALEN & CMORE

2020 har inlett lovande för AHK. I serien är man hittills obesegrade sedan årsskiftet. Segrar mot Eskilstuna Guif, Ystads IF och IF Hallby har lyft laget till en förstaplats igen efter de tunga poängtappen i december. I lördags åkte man dock på sin första torsk när rumänska CSM Bukarest kom, såg och segrade i Estrad. Returmötet spelas i Rumänien på lördag 17.00.

– Ingen i laget är nöjd med den insatsen. Det är några lägen som vi ska sätta samt de hade lite för många inspel på mittsex, analyserar Samuel Lindberg.

Desto skönare då för Alingsås att man har ett E20-derby att studsa tillbaka till. De regerande mästarna IK Sävehof kommer på besök med en god form. På de senaste fem matcherna har de gulsvarta vunnit tre.

– Mot Sävehof finns bara att vinna. Det ska bli jättekul att möta dem, fortsätter Sävehoffostrade Lindberg.

Ni vann båda matcherna mot Sävehof tidigare i höstas. Vad minns du av segrarna?

– Bortamatchen styrde vi från sekund ett. Vi var aggressiva och utnyttjade deras höga försvar. Andreas Lang var fantastisk och hade lekstuga i anfallet. Vi gjorde en bra match rätt igenom och hoppas kunna upprepa det på tisdag. Men det kändes som att de gick lite på halvfart. Jag tror de är väldigt taggade nu. De hade inte den bästa hösten som regerande mästare. De har nog lite revansch att ge ut.

Vilka läxor tror du att de har gjort sedan den matchen?

– De klarade inte riktigt man-mot-man spelet. Lang gjorde sin gubbe hela tiden. Vi kom nog igenom lite för lätt enligt dem. De kommer nog spela ett lägre försvarsspel. Men då får vi hitta nya medlen för att vinna.

Du ligger på en fjärdeplats i skytteligan och en femteplats i MEP-ligan. Vad säger du om din egna formen?

– Det är kul såklart. Men det hade inte gått utan medspelarna. Jag har ett grymt lag att spela i. Det är fina förutsättningar för mig. Så det är laget som ligger fyra i skytteligan.

Du har tillhört Sävehof tidigare i din karriär. Kan du se några skillnader i verksamheterna? 

– Jag tog mitt vuxna kliv till Alingsås så jag missade seniorverksamheten i Sävehof. Men det är ofta ett ungt gäng som lirar. Det har alltid kommit spelare underifrån. Det är på gång i Alingsås nu med flera duktiga juniorlag som tar sig till steg 5 i USM. Det ser lovande ut för AHK på den fronten. Men Sävehof har kvantiteten och har varit etablerade en längre tid. AHK å andra sidan har blommat ut fullständigt de senaste tio åren. Det är alltid snack om AHK i slutspel. Båda klubbarna har höga ambitioner och producerar bra spelare.

Det finns som bekant en etablerad rivalitet mellan klubbarna. Hur går egentligen snacket om AHK nere i Partille?

– De snackar om potatisar och bönder. Det är inte stan direkt och då är man lite mer IQ-befriad menar dem. Men vi är rivjärn som kämpar på och det kommer krävas på tisdag.

Vad kan vi förvänta oss för match tror du?

– Det lär bli en väldigt fysisk match. Det kommer brottas en del. Det hänger på vem som får bäst träff i sitt försvarsspel. Jag hoppas på full fart och ärligt spel. Det är roligast så. Att spela fult vinner ingen på i längden.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Skytteligan

1. Eric Johansson, Eskilstuna Guif, 152
2. Lucas Pellas, Lugi HF, 141
3. Hampus Olsson, HK Malmö, 140
4. Samuel Lindberg, Alingsås HK, 122
5. David Florander, OV Helsingborg, 119
6. Andreas Lang, Alingsås HK, 116
7. William Bogojevic, IK Sävehof, 114
7. Anton Schultze, Önnereds HK, 114
9. Tobias Johansson, Redbergslids IK, 112
10. Jonathan Mollerup, IFK Ystad, 110