Gry Bergdahl: ”Bra för självförtroendet”

På lördagen möts H65 Höör och Skuru IK i en spännande seriefinal. SHE tog ett snack med hemmalagets Gry Bergdahl som delar med sig av sina tankar inför prestigemötet.
– Det ska bli jättekul att spela en match som gäller mycket, säger målvakten.

H65 HÖÖR–SKURU IK • LÖRDAG 8 FEBRUARI 14.15 • SÄNDS PÅ SPORTKANALEN & CMORE

I fjol slutade H65 Höör på en andraplats i serien tack vare sämre målskillnad än Skuru. Efter seger i kvartsfinalen mot VästeråsIrsta väntade IK Sävehof i semifinalen för skåningarna. En matchserie som Höör förlorade med 1–3.

Spola fram ett år och vi har ett nästintill identiskt läge i serien. Tabellettan Höör möter tabelltvåan Skuru och kapplöpningen om förstaplatsen lär med stor sannolikhet handla om de här båda klubbarna. IK Sävehof med 23 inspelade poäng är sex pinnar bakom toppduon.

– Det ska bli jättekul att spela en match som gäller mycket. Vi behöver prestera på en hög nivå för att få resultatet som vi önskar, berättar Gry Bergdahl.

Vad ger du er för chanser att vinna?

– Jag tror vi har lika stor chans som Skuru. Det handlar om vem som får ihop det bäst bakåt. Vi är båda målglada lag.

Hur väl känner ni Skuru?

– Vi känner de ganska väl. Vi har spelat tuffa matcher mot varandra i flera säsonger. De har samma stomme som tidigare. vi har ganska bra koll på varandra.

Hur viktigt är det för er att vinna serien?

– Det bästa laget i slutspelet kommer vinna SM-guld. Det spelar ingen roll om man kommer etta, tvåa eller trea. Men det är bra för självförtroendet om vi vinner serien och har vunnit toppmatcherna. Men det är inte allt.

I fjol åkte ni ut mot Sävehof i semi efter en missad serieseger. Är det något som motiverar er ytterligare i lördagens seriefinal?

– Ja, det är det. Men vi vet oavsett tabellplacering så kommer vi behöver vinna mot alla lagen i slutspelet också. Men det är skönt om man lyckas kratta sig en lättare väg. Det hjälper såklart.

Hur lyder din kommentar om din egna säsong hittills?

– Jag har tagit mycket större ansvar. Det har gjort att jag har blivit en bättre målvakt. Jag gjorde en bra höstsäsong men har haft det lite tuffare efter uppehållet i december. Men överlag en bra säsong.

Hur ser du på din utveckling i H65?

– Den har gått framåt hela tiden. Jag har haft Jannike Wiberg före mig i ett par år som jag har lärt mig mycket av. Jag har dragit nytta av vad hon har lärt mig.

Du fick din handbollsuppfostran i Vetlanda. Vad kan du berätta om den tiden?

– Den betydde jättemycket. Vi var ett gäng tjejer som både spelade fotboll och handboll. Vi var ihop både vinter och sommar. Jag är ofta i trakten och hälsar på.

Var det ett svårt val att välja mellan fotboll och handboll?

– Nej. Handboll var roligast redan från början.

Lite varmare i hallen också?

– Precis. Väldigt mycket skönare.

Du förlängde med Höör för ett år sedan. Varför trivs du så bra i Skåne och Höör?

– Jag har bott i Skåne länge. Höör är en väldigt familjär klubb. Vi gillar att umgås med varandra och har höga ambitioner. Det finns fantastiska möjligheter att bli en bra handbollsspelare. Det fanns ingen tvekan på att förlänga mitt kontrakt. Det är få förunnat att träna ihop med landslagsspelare dessutom.

Sist, vad blir viktigast mot Skuru?

– Få ihop försvarsspelet och stoppa deras omställningar. De är bäst i Sverge just nu på att ställa om. De har skickliga spelare på varje position så det gäller att vara vaken.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Foto: Bildbyrån