Nathalie Wingemo: ”Mer tro på vårt eget spel”

Bottenstriden i SHE fortsätter i rask takt. På onsdagskvällen har GT Söder chansen att gå om Boden och lämna jumboplatsen som innebär direkt nedflyttning.
– Det känns som en jättespännande match, säger målvakten Nathalie Wingemo inför mötet med tabellnian Skövde HF.

GT SÖDER–SKÖVDE HF • ONSDAG 12 FEBRUARI 19.00 • SÄNDS PÅ CMORE

Nykomlingarna GT Söder har inte haft den enklaste av debutsäsonger i SHE. Stockholmslaget har vunnit tre matcher av 16 möjliga och ligger för närvarande sist i serien. Senast förlorade de med 22–33 borta mot IK Sävehof.

– Vi var bra första 30 men sedan orkade vi inte riktigt i andra halvlek. Det är lite typiskt för säsongen i stort. Sävehof är ett bra lag och det är ingen match vi ska vinna men gick ner oss alldeles för mycket i nivå, säger målvakten Nathalie Wingemo om prestationen i Partille förra veckan.

Vad måste ni bli bättre på för att ta fler poäng?

– Främst måste vi bli bättre på att springa hem och vända om. Vara med när motståndarna trycker. Det handlar mycket om försvarsspelet och hur vi ska spela där. Offensivt är vi ett lag som behöver tro mer på vårt eget spel och köra på det som funkar bra. Vi har haft en liten tendens att spela för individuellt.

Ni och Boden har lika många poäng. Hur ser du på bottenstriden?

– Vi kan inte utgå från hur Boden spelar. Vi kan bara se till oss själva. Fokuset hamnar mer på matcherna som är kvar, som exempelvis Skövde nu på onsdag och Kungälv senare. Men det är en extremt spännande strid och det är lika mycket press på lagen.

Du anslöt i höstas efter säsongsstarten. Vad var det som lockade med elithandboll igen?

– Jag har jobbat ideellt väldigt mycket och jag kände att jag lika gärna kunde spela igen. Det är kul med ännu ett Stockholmslag och det är roligt att bara kunna hjälpa till, fortsätter Wingemo som är elitansvarig för Skurus damer.

Hur viktigt är det att GT Söder stannar kvar i högstaserien?

– Det är jätteviktigt. Det kan skapa lite konkurrens mellan GT Söder och Skuru och skapa mer utrymmen för bra handbollsspelare. Stockholm är en stad där så många inte vet vad handboll är, till skillnad från Göteborg och Skåne. Här finns det andra idrotter.

Vilka förutsättningar har GT Söder för att etablera sig på den här nivån?

– Det handlar om att skapa en förening där ungdomsverksamheten får en stor betydelse. Det är svårt att överleva genom att enbart värva spelare. Men ekonomi är en stor faktor för Stockholmslag. Här finns inte lika mycket sponsorer eller hallar, jämfört med exempelvis Kristianstad som har hela näringslivet bakom sig. Det är en extrem utmaning GT Söder har, men lyckas vi rädda kontraktet är det ett första steg på vägen.

Hur skulle du jämföra Skuru och GT Söder som föreningar?

– Här i GT Söder spelar många med hjärtat. De ekonomiska musklerna är inte lika starka här som i Skuru, vars varumärke och meriter är större. På så vis skiljer sig klubbarna en del.

Hur går tankarna inför Skövde på onsdag kväll?

– Det känns som en jättespännande match. Vi har goda möjligheter till seger, även om Skövde är ett bra lag. Viktigast blir att vara med i hemspringet och inte ge dem utrymmen att kontra på oss.

OLOF THYRELIUS ERICSON