Rickard Lönn: ”Finns mer att få ut av laget”

Det har bara skilt mer än ett mål i en av de senaste sex mötena mellan tabellfyran Redbergslids IK och sexan HK Malmö. Efter att ha mött många lag på den undre halvan är det nu upp till bevis för Rickard Lönn och hans RIK som har ett tufft schema framför sig.

REDBERGSLIDS IK–HK MALMÖ
LISEBERGSHALLEN
MÅNDAG 21 NOVEMBER 19.16
SÄNDS PÅ C MORE

Handbollspodden #Avkast utsåg förra veckan dig till idrotts- och hälsominister när de lanserade en regering av handbollsprofiler. Berätta om ditt engagemang för att människor inte ska bli lönnfeta.

– Det är två olika projekt jag varit med i, först ett som hette RUN och gjordes i RIK:s regi. Jag och Emil Mellegård var ute i skolorna hos fjärde- och femteklassare för att motverka barnfetma. Många barn väljer bort lek och idrott för dataspel och vi kom till skolorna och höll en extra timme idrott med dem.

– Det andra, som kallas Hälsoteket, är en cirkelträning med äldre i Örgryte och Härlanda. Jag gillar att stå för saker som är hälsosamma och samtidigt samla på mig erfarenhet, det har varit väldigt roligt att jobba med för att människor ska få bättre hälsa.

Du låter inte som typen som laddar med ett lass pannkakor med lönnsirap inför en match?

– Nej, jag försöker tänka på vad jag äter och har mina rutiner på matchdagarna. Jag ser till att äta bra och i god tid före match. Ofta jobbar jag på dagen, sen försöker jag vara så förberedd jag kan så att jag inte kommer till samlingen och går runt och tänker på vad jag gjort eller inte gjort. Jag brukar vara bra påläst på motståndarna och det spel de spelar, samtidigt kan man inte lägga all kraft på motståndarna så att man glömmer hur man själv ska spela.

Ni slutade sjua i fjol men tycks ha hittat en lönndörr till den övre halvan. Ni ligger fyra just nu, kan ni behålla den positionen i slutet av säsongen? 

– Det är klart att det är möjligt. Nu har vi några väldigt viktiga matcher fram till jul. Vi möter lag på den övre halvan, som Malmö, Kristianstad, Ystads IF, Lugi, Sävehof. Det är väldigt viktigt för oss att samla så många poäng som möjligt. Samtidigt tycker jag inte att vi har fått någon riktig fullträff hittills. Det känns som att det finns mer att få ut av laget och det är positivt att känna så när vi ändå ligger så högt upp. Det har varit mycket upp och ner hittills, det är väl första matchen mot Sävehof där vi lyckats bra.

Hur ska ni få Malmö, som ni haft extremt jämna möten med de senaste åren, att darra som lönnlöv i kväll?

– Försvarsspelet blir oerhört viktigt. Vi måste försöka förstöra deras tempo så att de får anpassa sig efter oss. Vi ska göra det svårt för dem att hitta tajmningen. Det är ett väldigt bra lag, men kan vi sätta press på dem så att de blir mer individuella och tvingas dra iväg skott eller inspel på chans så har vi bra möjligheter.

Och Rickard eller Adam, vem vinner Lönnmatchen i kväll?

– Jag måste ju så klart säga att jag gör det. Jag är ju den äldre Lönn. Men Adam är en duktig och kraftfull spelare som dessutom har ett bra skott, honom måste vi också se upp med.

DANIEL VANDOR

LÖNNKAMPEN – RICKARD VS ADAM

Klubb: Redbergslids IK–HK Malmö
Moderklubb: HK Aranäs–RP IF
Ålder: 26–25
Längd (cm): 200–195
Vikt (kg): 100–105
Matcher: 10–10
Mål (totalt): 29–37
Målprocent: 50–59
Tilldömda straffar: 2–5
Orsakade straffar: 2–4
Passmiss: 10–6
Tappade bollar: 0–2
Regelfel: 4–8
Utvisningar: 0–8

Tre senaste säsongernas möten

151229 Redbergslids IK–HK Malmö 25–25
151130 HK Malmö–Redbergslids IK 26–25
150401 Redbergslids IK–HK Malmö 28–29
141009 HK Malmö–Redbergslids IK 28–29
140217 HK Malmö–Redbergslids IK 32–25
131207 Redbergslids IK–HK Malmö 31–31

Bilden: Till vardags hjälper han andra att röra på sig, på måndagskvällen siktar Rickard Lönn på att få stopp på HK Malmö. Foto: Bildbyrån.