Carl Löfström: ”Det ställs absolut högre krav här”

En spelare bytte till förra säsongen, i somras tog två kapabla namn farväl av HK Aranäs och började i Ystads IF. Med tanke på flyttlassen väntar återträffarnas kväll med flera många hjärtliga handslag, tills domarna visslar igång fredagsmatchen i Ystad Arena.

– Vi ska inte ge dem en millimeter, de är duktiga på genombrott och kan spela snabbt, säger Carl Löfström.

YSTADS IF–HK ARANÄS
YSTAD ARENA, 19.00
SÄNDS PÅ C MORE

Jesper Gustavsson och Anton Hallbäck återfinns på nio meter, mittsexan Carl Löfström har öppnat säsongen bäst i YIF:s tidigare Kungsbackatrio.

– Jag är nöjd med min nivå, men känner att jag har mer att ge i försvaret.

Du har fullt förtroende på linjen sedan Martin Bager lämnat och Herman Hugosson går skadad. Är det stor skillnad jämfört med situationen i Aranäs?

– Då spelade vi första året i elitserien, vi var underdogs och hade ingen press på oss, en förlust tog kanske inte lika hårt. Det ställs absolut högre krav här, hur jag ska agera när jag kommer in. Men mycket ansvar är inget som jag tycker är något problem, säger Löfgren som snittar tre mål i ny omgivning.

Samarbetet med Kim Andersson verkar sitta säkert, hur hittar ni varandra?

– Det är inte svårt att spela på linjen när han lägger in bollarna. Jag vet ju vilken min uppgift är när vi kör ett specifikt tryck, hålla undan min gubbe och skapa yta.

Aranäs kommer till Ystad med poäng i de fyra senaste matcherna och sneglar på att kliva upp över kvalstrecket. I YIF:s verklighet passar åttondeplatsen illa med ambitionerna.

– Det har varit några matcher där vi borde tagit poäng men i stället spelat lite segt. På slutet känns det som dippen blivit lite kortare, vi har spelat ihop oss och jobbar ikapp i matcherna med mental styrka i laget.

Det ser ut att ligga många tekniska fel i perioder bakom dipparna. Hur jobbar ni med problemet?

– Nja, det känns som det hänger mycket på försvaret. Vi blir för ensamma, hjälper inte riktigt varandra. Då blir det lite för lätt för motståndarna och det har också smittat av sig framåt. Om vi börjar med att sätta försvaret, hålla bredd och djup där kommer det att hänga ihop bättre.

Du känner till bägge lagen väl, hur kommer matchen att se ut?

– Jag tror på underhållande handboll. De spelar fartfyllt i alla lägen och spelar mer stabilt än förra året, då det blev för mycket slarv. Vi spelade tajt mot Malmö och torskade med en boll, så det ska bli skönt att gå in i elden igen, jag tror absolut att vi ska vinna.

FREDRIK HASSELGREN

Skytteliga mittsexor Handbollsligan

Markus Sjöbrink, Eskilstuna Guif, 37
Alexander Morsten, Hammarby IF, 34
Carl Löfström, Ystads IF, 32
Mattias Kvick, IFK Ystad, 30
Albin Stenberg, Redbergslids IK, 29

Lagstatistik, flest tekniska fel

Hammarby IF, 131
Ystads IF, 122
IFK Ystad, 119
IFK Kristianstad, 118
HK Aranäs, 117

Bilden: Carl Löfström har fått – och tagit – mycket ansvar i Ystads IF, som han kom till inför den här säsongen. Foto: Bildbyrån.