Johan Fagerlund: ”Kanske har blivit lite målsnål”

Han gör 200:e matchen i elitserien/Handbollsligan i kväll – men det första riktiga derbyt i Partille Arena. Johan Fagerlund trivs i Sävehof, där han har en annan roll än tidigare.

IK SÄVEHOF–REDBERGSLIDS IK
PARTILLE ARENA, 19.00
SÄNDS PÅ C MORE

E20-derby och västderby i all ära. I Göteborg finns bara en duell som står sig i konkurrensen.

– När jag kom hit till Sävehof fick jag lära mig att RIK är det riktiga derbyt. Det är mycket kämpa och mycket folk på plats, de senaste gångerna har de vunnit så vi har ganska mycket revansch att gå för, säger Johan Fagerlund.

Traditionsmatchen har bytt omgivning. Sävehof har ju blivit med ny arena, på herrsidan har en ny tränare klivit in. Hur har ni utnyttjat förutsättningarna till omstart under hösten?

– Partille Arena har betytt mycket för hela föreningen, att få träna på samma ställe och ha väldigt bra faciliteter. ”Robban” (Robert Wedberg) har kommit med lite nya direktiv och riktlinjer, det tar alltid lite tid med ny tränare men vi jobbar på.

Målmässigt verkar det flyta på, hur nöjda är ni med tredjeplatsen så här långt?

– Framåt har det gått rätt bra, vi har många spelval och olika namn som kommer in och levererar. I försvars- och målvaktsspel har vi mer utvecklingspotential, med tanke på att vi gör det så bra i anfallen kommer vi att bli livsfarliga.

Du har själv stått för en del mål (24) och desto fler assist (32), som det sett ut på slutet?

– Kanske har jag blivit lite målsnål på gamla dagar. Jag har iallafall en annan roll än vad jag hade i Alingsås, mer av spelfördelare. I det här laget finns det gott om tillfällen att sätta andra i lägen och det passar mig ganska bra. När jag gick till Sävehof fick jag arbeta med att få upp spelförståelsen, det lärde jag mig mycket av.

Sävehof bjuder in till en fredagkväll med derbyfest, Johan Fagerlund blir jubilar om han beträder matchgolvet. Karriären omfattar inom kort 200 matcher i högsta serien.

– Ja, det är la kul. Jag har ju varit en del skadad så det känns bra att ha fått ihop så många. Dessutom var det ett tag sedan min knäskada och jag är på rätt väg med den fysiska biten.

Minns du någon match särskilt om du ser tillbaka?

– Jag kommer ihåg när vi låg under med fem mot Skövde med fem minuter kvar, vände och vann med ett. Det var med Alingsås i Nolhagahallen. När vi invigde Estrad mot Kristianstad och det gick till straffar var också speciellt.

Återstår att se om säsongens andra Göteborgsderby platsar som minnesvärt.

– Vi måste få försvarsspelet att fungera, förra gången fick de skjuta alldeles för fritt så vi behöver vara mer aggressiva, säger Johan Fagerlund.

FREDRIK HASSELGREN

Statistiktoppen – Sävehof vs Redbergslid

Bästa målskytt: Olle Forsell Schefvert 50–Tobias Johansson 53 (19)
Bästa passningsläggare: Johan Fagerlund 32–Linus Arnesson 33
Flest tekniska fel: Olle Forsell Schefvert 20–Tobias Johansson 22
MEP/match: Olle Forsell Schefvert 3,06–Linus Arnesson 2,95
Räddningsprocent: Anton Hagvall 32,1–Tobias Thulin 37,8
OBS! Sävehofs match mot Ricoh ej med i statistiken.

Tio inbördes möten

160913 Redbergslids IK–IK Sävehof 32–26
160209 Redbergslids IK–IK Sävehof 30–34
151218 IK Sävehof–Redbergslids IK 22–28
150921 Redbergslids IK–IK Sävehof 29–30
150225 Redbergslids IK–IK Sävehof 22–21
141128 IK Sävehof–Redbergslids IK 19–16
141014 Redbergslids IK–IK Sävehof 20–24
140303 Redbergslids IK–IK Sävehof 24–31