Richard Hanisch: ”Känner igen det gamla Kristianstad”

För andra SM-slutspelet i rad är IFK Skövde framme i semifinal. Efter att ha skickat ut Alingsås HK väntar nu ett formstarkt IFK Kristianstad.
– Jag har stor respekt för deras vinnarkultur, säger Richard Hanisch som själv vann två SM-guld med Skåneklubben.

IFK SKÖVDE–IFK KRISTIANSTAD
LÖRDAG 10 APRIL 16.15
SÄNDS PÅ SPORTKANALEN & CMORE

Henrik Signells IFK Skövde genomförde kvartsfinalsserien mot Alingsås HK med en imponerande noggrannhet. Skaraborgarna visade upp en stark moral och vann rättvist med 3–1 i matcher.

Vänsternian Richard Hanisch noterades för tolv mål och åtta assist. Men framför allt var han en av många Skövdespelare som följde spelidén till punkt och pricka.

– Vi trodde på det hela vägen ut. I både match 1 och 2 låg vi under med ganska många bollar. Det var inga drömlägen. Men vi kunde rida ut dem stormarna tack vare ett bra och kompakt försvarsspel. Sen hade Alingsås bra energi i match 3. Men det gjorde att de mattades av lite inför fjärde. De kändes inte alls lika desperata samtidigt som vi ville ha revansch på oss själva, menar Hanisch.

IFK Skövde och IFK Kristianstad nådde semifinal 2019. Men då åkte de ut mot Sävehof respektive Alingsås. Nu möts kamratföreningarna för första gången någonsin i ett slutspel.

Enligt Hanisch blir det en tuffare uppgift än Alingsås:

– Det är ju semifinal nu. Så det räknar jag med.

Är Kristianstad ett bättre kontringslag än Alingsås?

– Kanske. De har absolut en bättre trupp och bredare lag. Alingsås hade många skador men gjorde det ändå bra. Kristianstad hade sin tuffa period i höstas men nu känner jag igen det gamla Kristianstad. De har mycket power i sitt lag. Det blir något för oss att sätta tänderna i.

HK Eskil-fostrade Richard Hanisch kom till Skövde 2018. Mellan 2015 och 2017 spelade han för IFK Kristianstad och vann dubbla SM-guld.

Har du någon nytta av din Kristianstad-sejour i denna semifinalserie?

– Nja, inte jättemycket. Den enda spelaren som är kvar från den tiden är Olafur Gudmundsson. De har bytt tränare ett par gånger. Då blir det ett annat sorts ledarskap. Utöver Olafurs sätt att spela har jag inte mycket att tillföra mitt lag.

Hur får man Olafur ur balans?

– Det är som många andra spelare. Lyckas man med att stoppa det han är bra på blir han frustrerad. Men han är en fantastisk handbollsspelare och en stor ledare. Är Olafur i form är han en av ligans bästa spelare. Jag tycker Olafur och Markus Olsson är deras största hot.

Du vann själv två SM-guld med Kristianstad. Nu är de dessutom vidare till kvartsfinal i European League. Hur stor respekt har du för vinnarkulturen i IFK?

– Det klart den finns där. Det går inte att säga något annat. Jag har stor respekt för den och det jobbet de har lagt ner genom åren. Det är ju ett lokomotiv i svensk handboll. Att putta ut Malmö som de gjorde krävs en ordentlig insats. Vi behöver göra många bra matcher för att ta oss vidare.

Hur nöjd är du med ditt eget slutspel hittills?

– Jag tycker jag har bidragit med en hel del. Speciellt i match 4 där jag var nöjd med försvarsspelet. Men jag har haft lite för dålig effektivitet i mina avslut. Det behöver jag jobba upp. Som lag har vi inte gjort någon superinsats. Men vi har en bra lägstanivå tycker jag. Den har vi jobbat upp under flera år. Det ska man inte underskatta.

Under torsdagskvällen höll Skövde i första videogenomgången inför semifinal 1.

– Jag tror vi kommer se samma snålhet i tekniska fel som i kvartsfinalsserien mot Alingsås. Det lär inte kontras särskilt mycket. Kristianstad har ett fysiskt försvar. Därför behöver vi hitta rätt lösningar i det uppställda anfallsspelet. Vi var inte helnöjda med det i kvartsfinalerna. Det blir en stor nyckel.

OLOF THYRELIUS ERICSON

SEMIFINAL 2

10 april: IFK Skövde–IFK Kristianstad
17 mars: IFK Kristianstad–IFK Skövde
24 mars: IFK Skövde–IFK Kristianstad
5 maj: IFK Kristianstad–IFK Skövde
Ev 7 maj: IFK Skövde–IFK Kristianstad

IFK Skövdes interna slutspelsskytteliga

1. Jack Thurin, 21
2. Rasmus Wremer, 20
3. Matias Helt Jepsen, 15
4. Richard Hanisch, 12
5. Dan Beck-Hansen, 10
6. Fredrik Mossestad, 8
7. Victor Ljungqvist, 6
8. Rex Blom, 4
9. Kristian Svensson, 3
10. Adam Samuelsson & Hampus Söderman, 1

Foto: Bildbyrån