Linnea Sundholm: ”Ingen press på oss”

För både Skara HF och högersexan Linnea Sundholm är det första gången i SM-semifinal. Inför andra mötet med Skuru betonar Sundholm vikten av att njuta av den ovana situationen.
– Jag trodde absolut inte att jag skulle stå i semifinal. Jag är väldigt tacksam, säger värmländskan.

SKARA HF–SKURU IK
FREDAG 9 APRIL 19.00
SÄNDS PÅ SPORTKANALEN & CMORE

Skara HF jagar revansch efter tisdagens uddamålsförlust i Nacka. Då drog hemmalaget Skuru IK det längsta strået efter en stark andra halvlek.

På väg hem från huvudstaden var västgötarna överens om vad som gick snett i klubbens första SM-semifinal.

– Vi behöver springa mer. Det var alla ganska enade om efteråt. Vi hade kunnat gett mer. Det funkar inte att trycka med bara en eller två spelare, säger Linnea Sundholm som själv noterades för tre mål.

Högersexan är fostrad i värmländska Forshaga HK. Men redan i tidig ålder bytte hon till IF Hellton Karlstad, regionens elitförening.

– Det var faktiskt min nuvarande lagkamrat Ida Holm som fick mig att spela i Hellton. Hennes pappa värvade mig dit.

Hur länge har du och Ida känt varandra?

– Vi har vetat om varandra sedan fyran då vi gick i parallellklass. Sen umgicks vi mer i högstadiet innan hon flyttade till Göteborg. Men vi hade inte så mycket kontakt förrän den här säsongen, fortsätter Sundholm som gör sin debutsäsong i Skara HF.

Hur hamnade du i Skara?

– Hehe, Ida hade också en stor del i det. Men även via andra kontakter.

Trodde ni på SM-semifinal inför säsongen?

– Nja. Förra säsongen åkte jag ur allsvenskan med Hellton. Då trodde jag inte att jag skulle stå i semifinal med Skara ett år senare. Det var väldigt långt borta för mig. Jag är väldigt tacksam att jag vågade ta klivet och flytta. Det här är en jäkla upplevelse. Man försöker att njuta.

Före pandemin stoltserade Skara med en av SHE:s bästa publiksnitt. Men när laget nu spelar sin första semifinal på hemmagolvet i Skara Idrottshall beklagar sig spelarna över de tomma läktarna.

– Det hade nog varit något helt annat med publik. Man märker ju av ett jättestort intresse nu. Det här händer inte varje dag. Jag har inte spelat inför en fullsatt hall här men jag har hört från lagkompisarna, berättar Sundholm som är tacksam för att ens få spela handboll.

– Mina kompisar i Hellton får inte träna nu. Jag känner verkligen att jag har det bra jämfört med dem. De får inte ens vara inne i hallen.

Årets säsong är Sundholms andra I SHE. Men debutåret 2016 räknar hon knappt eftersom speltiden var sparsam i Hellton.

– Då var jag mest med för att lära mig. Det var säsongerna i allsvenskan då jag fick större ansvar och växte som person och spelare. Trots att det inte gick så bra för laget det sista året.

Vad vill du åstadkomma i Skara?

– Jag vill komma in i serien och känna mig mer säker. Jag behöver tid för att komma in i här och platsa i SHE. Sen vill man alltid till landslaget och utomlands men man måste börja någonstans, fortsätter Sundholm som hittills stå noterad för 57 mål i grundserien och slutspelet.

En av nycklarna om Skara ska kunna kvittera matchserien på fredag kväll är Vilma Matthijs Holmberg. Skurus mittsexa gjorde sju mål i tisdags och rev upp stora hål i Skara-försvaret.

– Hon har verkligen fått till det den här säsongen. Självklart har vi pratat om henne. Senast fick vi inte till det så vi måste lägga extra krut på henne nu.

Hur ser förberedelserna ut i övrigt?

– Vi kommer träna på som vanligt med lite fokus på deras 5-1 försvar. Viktigast för oss är omställningsspelet.

Ni ligger under med 0–1 i matcher. Känner du av någon press inför rond två?

– Nej, jag ser mer som tvärtom. Vi har ingen press på oss. Det är Skuru som är tippade att klara det här ganska enkelt. Vi känner absolut att vi inte är klara än. Det kommer nog bli ett nytt krig på fredag. Det är jag övertygad om.

OLOF THYRELIUS ERICSON

SEMIFINAL 1

6 april: Skuru IK–Skara HF 25–24
9 april: Skara HF–Skuru IK
24 april: Skuru IK–Skara HF
Ev 28 april: Skara HF–Skuru IK
Ev 3 maj: Skuru IK–Skara HF

Målskyttar, första semifinalen

Skuru: Vilma Matthijs Holmberg 7, Daniela De Jong 4, Wilma Schelin 4, Elin Hansson 4, Alexandra Bjärrenholt 3, Ellen Voutilainen 2, Malin Berndal.

Skara: Maja Eriksson 5, Melanie Felber 4, Rikke Thorngaard 4, Linnea Sundholm 3, Sara Johansson 3, Mikaela Johansson 3, Sofia Berndtsson 2.

Skara HF:s interna MEP-liga från grundserien

1. Melanie Felber, 64,79
2. Maja Eriksson, 41,42
3. Sofia Berndtsson, 39,2
4. Mikaela Johansson, 37,06
5. Linnea Sundholm, 22,6
6. Elizabeth Collado, 17,62
7. Emma Kiellberg, 17,04
8. Ida Holm, 13,39
9. Emma Arlestad, 10,7
10. Carolina Järlstam, 9,15

Foto: Bildbyrån