Richard Hanisch: ”Brukar bli ganska fysiska matcher”

Efter sex år utan slutspel har Skövde fått en nytändning. Med nyförvärvet Richard Hanisch siktar laget på andra raka segern hemma mot Alingsås. 

IFK SKÖVDE–ALINGSÅS HK
MÅNDAG 17 SEPTEMBER 19.00
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE

Efter två omgångar står IFK Skövde på två poäng i Handbollsligan. Laget inledde säsongen med förlust mot Hammarby, men studsade tillbaka på hemmaplan och besegrade Redbergslid med 28–24.

– Jag tycker att vi har spelat bra handboll under inledningen av säsongen. Vi spelade tillräckligt bra mot Hammarby för att vinna, men vi fick inte till det sista kvarten. I matchen mot RIK ville vi visa hemmapubliken att vi kan spela bra handboll och kämpa för varandra. Skillnaden då var att vi fick ihop det och vann. Nu är det bara att gå vidare, säger Richard Hanisch.

Richard Hanisch är ett av flera tunga nyförvärv i Skövdes nya satsning. Den 28-årige mittnian kommer närmast från spel i Elverum där han blev norsk mästare förra säsongen. Dessförinnan har Hanisch bland annat vunnit två SM-guld med IFK Kristianstad och representerat Hamburg i Bundesliga.

– Jag tar med mig mycket från de senaste åren. Dels är det väl träningsmängden man blivit van vid. Man orkar träna på hårt under en längre tid för att hålla en hög nivå. Dels har man fått lite rutin och vet vad som krävs för att vinna. Man kan gå in lite mer avslappnat nu efter att ha mött lag som Kielce och Vardar på bortaplan. Man lär sig mycket av de matcherna. Sedan har jag spelat med många bra spelare också. Det får man försöka ta med sig och lära ut till sina nya lagkamrater.

I fjol slutade Skövde på tionde plats i ligan och missade slutspel för sjätte året i rad. Nu siktar klubben på att lämna bottenstriden bakom sig.

– Skövde har gjort en rejäl satsning och vill framåt. Man har heller inte varit blyga med det, men det känns inte alls jobbigt. Jag själv vill ju spela slutspel och fajtas i toppen. Det är en lång process. Vi är bara i starten, men vi har redan tagit flera steg på trappan även om det kommer att ta tid.

Hur har du upplevt Skövde som motståndare när du spelat för andra klubbar i Sverige?

– De gånger man mött Skövde har de spelat en snabb handboll med mycket växlar. Det har oftast varit ganska svängiga matcher också. Man kan ligga under och få ett par snabba mål och sedan leda igen efter ett par minuter. Målet nu är att bli lite mer stabila och det har vi varit tycker jag.

Under måndagskvällen ställs IFK Skövde mot Alingsås på hemmaplan. En motståndare som Hanisch stötte på i flera toppmöten (och två SM-finaler) under sin tid i IFK Kristianstad och flera tuffa drabbningar under sina år i Redbergslid och Hammarby.

– Det brukar bli ganska fysiska matcher mot Alingsås. De har många stora, starka spelare och några man måste hålla lite extra koll på. Med Felix Claar, William Andersson Moberg och Andreas Berg kan det hända lite allt möjligt. De har tappat en del viktiga pjäser sedan jag mötte dem senast. Det kanske märks av lite grann, men de är nog inte så mycket sämre ändå.

Vad tror du blir avgörande för Skövdes del i matchen?

– Vi måste fortsätta som vi gjorde mot RIK. Om vi får igång vårt spel är mycket vunnet. En viktig pusselbit är att få igång vårt försvar och få lite enkla kontringar, i stället för att stångas mot deras försvar.

MARCUS HEED

Skövdes senaste tabellplaceringar

2017/18: Tia
2016/17: Nia
2015/16: Elva
2014/15: Elva
2013/14: Tia
2012/13: Tia
2011/12: Femma