Ram Turkenitz: ”Vinna eller försvinna”

Tabelljumbon HK Varberg spelar en sällsynt viktig match på söndagseftermiddagen. Handbollsligan tog ett snack med Ram Turkenitz inför hemmamatchen mot Önnered.
– Det är en vinna eller försvinna-match för oss, säger niometersskytten.

HK VARBERG–ÖNNEREDS HK
SÖNDAG 2 FEBRUARI 15.00
SÄNDS PÅ CMORE

HK Varberg fick en tung start på vårsäsongen när de föll hemma mot IK Sävehof med 21–26. Glädjande var dock Ram Turkenitz comeback på handbollsplanen. 24-åringen var ur spel tidigare i höstas på grund av en handskada och stod för fyra mål mot Sävehof i onsdags.

– Jag kände mig som mig själv mot Sävehof. Det var skönt. Jag mår bra nu, berättar Turkenitz.

Hur spenderade du ditt januariuppehåll?

– Eftersom jag var skadad åkte jag inte till Israel för att spela med landslaget. Istället reste jag till New York för att spendera lite tid med min familj som bor där. Mina föräldrar flyttade dit ungefär samtidigt som jag lämnade för Sverige så det var en ny upplevelse för mig att resa dit. Min bror som också spelar handboll var där.

Vad hittade ni på i New York?

– Inget speciellt. Vi gick runt mest. Jag har varit där ett par gånger innan. Men jag var främst där för att träffa familj. Det är en fin stad.

Bättre än Varberg?

– Lite mer action, men Varberg är fint det med.

Hur skulle du beskriva din första tid i Sverige och Varberg?

– Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig. Jag kände ingen i Sverige. Men jag gillar verkligen stan och folket här. I synnerhet människorna i klubben som är fantastiska och ser till alla behov jag har. Det är mitt första utlandsäventyr och jag är väldigt nöjd med valet och tillvaron i Varberg. Även om jag kan sakna utelivet i Tel-Aviv där jag bodde tidigare.

HK Varberg gör sin första säsong någonsin i Handbollsligan. Efter 22 omgångar ser det dock inte ljust ut för nykomlingen. Med endast tre segrar behöver de samla på sig betydligt mer poäng om de ska ta sig ikapp bottenkonkurrenterna Eskilstuna Guif, Önnereds HK och OV Helsingborg.

Tre segrar under hösten, vad är det som inte har stämt för er?

– Jag tror i ligastarten fick vi en effekt av för lite erfarenhet i truppen. Nästan ingen hade spelat i högstaligan sedan innan och saknade det DNA:t. Det är verkligen stor skillnad på att vara en vinnare i en svag liga jämfört med en stark liga som Handbollsligan. Men senare på hösten tycker jag vi fick lite bättre ordning på spelet. Jag hoppas att vi kan fortsätta på det spåret.

Vad kan ni förbättra tycker du rent spelmässigt?

– Vi kan bli mer kliniska i anfallsspelet. Vi behöver tappa mindre bollar vilket vi gör alldeles för ofta. Jag hoppas vi kan slipa bort det nu under våren. Då tror jag att vi har en chans att vinna fler matcher.

Hur går tankarna inför matchen mot Önnered HK?

– Det är en vinna eller försvinna-match för oss. Den är superviktig för hoppet att kunna stanna kvar i serien. Vi slog dem på bortaplan så de lär vara revanschsugna. Det blir en tuff match rent mentalt. Men vi måste vinna om vi ska nå vårt mål i slutet av säsongen.

OLOF THYRELIUS ERICSON

HK Varbergs interna skytteliga

1. Daniel Lindgren, 62
2. Ram Turkenitz, 57
3. Daniel Lindroos, 52
4. Tobias Bengtsson, 43
5. Jesper Sivertsson, 40