Frida Rosell: ”Vår chans att klättra”

VästeråsIrsta har haft ett strålande 2020 hittills. Två segrar samt ett kryss borta mot serieledarna H65 Höör placerar laget på sjätteplats inför lördagens drabbning med tabellfemman Skara HF.
– Det är en sjukt viktig match för oss. Det här är verkligen vår chans att både vara kvar i toppen och klättra, säger nyckelspelaren Frida Rosell.

VÄSTERÅSIRSTA HF–SKARA HF • LÖRDAG 1 FEBRUARI 14.00 • SÄNDS PÅ CMORE

Sex av de åtta nuvarande slutspelslagen är i farten under lördagen. Bland annat VästeråsIrsta HF och Skara HF som möts 14.00. Senast de möttes gick Skaraborgarna segrandes med 24–21.

Då saknades 20-åriga Frida Rosell som var i rehab från en knäskada. Totalt missade Rosell sju matcher under hösten.

– Det var jättejobbigt. Det här är första säsongen som jag spelar för Västerås på riktigt. Jag ville verkligen komma in i laget. Men just då hade jag inte kunnat spela med tanke på smärtan i benen. Det var ett enkel och lätt beslut att börja rehab. berättar Rosell som under förra året var utlånad till Västerås.

Hur mår kroppen idag?

– Mycket bättre. Jag känner att jag kan spela och ta ut mig så mycket så möjligt. Det är lite småskavanker som återkommer men vem har inte det?

Dessvärre för VästeråsIrsta åkte den interna skytteligaledaren Emma Aarnio på en smäll nyligen och missade senaste matchen mot GT Söder.

Vad kan du säga om Emma Aarnios status?

– Hennes status är just nu gips på benet. Hon kommer var borta ett tag till men förhoppningsvis är hon tillbaka till slutspel.

Vad betyder hon för laget?

– Hon betyder mycket. Hon spelar både framåt och bakåt. Det är en skytt som vi behöver eftersom vi inte har jättemånga av dem.

Du och Emma har varit lagkamrater länge. Hur skulle du beskriva henne utanför handbollsplanen?

– Hon är en jättetrevlig och härlig tjej som går lätt ihop med alla. Hon vill väldigt mycket och går hundraprocentigt in i allt hon gör. Hon är bra på att ge feedback och prata med. Det har varit så sedan vi spelade i Skuru och gick i samma skola med handbollsinriktning. Vi har hjälpt varandra att bli så bra så möjligt.

Efter fyra segrar och ett oavgjort resultat borta mot H65 Höör på de senaste fem matcherna är VästeråsIrsta i allra högsta grad med och utmanar om topplaceringarna. Med blott två poäng upp till Lugi på fjärdeplatsen har Västerås en bra chans att knipa en hemmafördel i ett eventuellt slutspel senare i vår. 

– Vi vill vinna alla matcher och klättra uppåt i tabellen. Vi har alla möjligheter till att göra det. Men vi hade lika gärna kunnat åka ner ett par snäpp i tabellen. Det är väldigt jämnt just nu. 

Hur ser målsättningen ut?

– Vårt mål är att komma till slutspel. Sen om vi klättrar oss upp är det bara en bonus. 

Vad ger du er för chanser att utmana de stora drakarna längre fram i vår? 

– Vi måste utvecklas för varje träning om vi ska ha en chans mot dem i slutspel. Vi måste vara vårt bästa vi för att lyckas. 

Hur lyckas man med att vara ”vårt bästa vi”?

– Genom att spela med mer kvalité och hålla en jämnare nivå under matcherna. Vi har inte råd med tekniska fel eller för många missade avslut. Kollar man på topplagen gör de sällan dem sakerna. Lyckas vi med är våra chanser större att fightas med topplagen.

Tabelläget och höstens möte mellan lagen bäddar för en spännande och tajt match mellan VästeråsIrsta och Skara HF. En poäng skiljer lagen i poängkolumnen. 

– Det ska bli sjukt kul att möta Skara. Det är en sådan viktig match för oss. Vi måste verkligen ta alla poäng vi kan. Det här är vår chans att både vara kvar i toppen men också att klättra, fortsätter Rosell. 

Vad utmärker Skara tycker du?

– De är stora och starka, har bra skyttar och genombrottsspelare. Jag ligger extra märke till Line Hindhede som jag tycker sticker ut. Hon är väldigt allsidig och kan göra det mesta. Det blir tufft att möta dem. 

OLOF THYRELIUS ERICSON

Interna skytteligan i VästeråsIrsta

1. Emma Aarnio, 57
2. Frida Rosell, 45
3. Kristin Ullén, 42
4. Viola Paulsen, 37
5. Ida Lindblom, 30

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån