Tilda Matthijs: ”Självklart besviken”

Satsande Önnereds HK har inte levt upp till förväntningarna hittills. Med sex omgångar kvar av seriespelet jagar göteborgarna febrilt efter en slutspelsplats. SHE tog tempen på klubben tillsammans med mittnian Tilda Matthijs.
– Vi har mycket mer i oss, säger 26-åringen inför Göteborgsderbyt mot BK Heid.

ÖNNEREDS HK–BK HEID • TISDAG 4 FEBRUARI 19.00 • SÄNDS PÅ CMORE

Det är ett pressat Önnereds HK som kommer till spel under tisdagskvällen. I lördags föll göteborgarna med uddamålet borta mot Skövde HF i en nyckelmatch i striden kring slutspelsstrecket.

– Det var jättesynd att vi förlorade och inte knep de poängen. Vi hade bra flyt framåt men släppte till alldeles för mycket i försvarsspelet. Det var viktiga poäng, menar Tilda Matthijs.

Under måndagsförmiddagen kom även beskedet att Thomas Bredenfeldt lämnar uppdraget som huvudtränare och ersätts istället av Krister Bergström samt Björn Marsch som flyttas upp från ungdomssektionen.

– Föreningen har sagt att de vill ha en förändring. Resultatmässigt har vi inte varit där vi vill vara. Vi fick inte ihop det tillräckligt bra under hösten, fortsätter Matthijs.

Är du överraskad?

– Jag är inte överraskad för match efter match märker man att det inte riktigt stämmer. Men jag är självklart besviken. Vi har mycket mer i oss. Vårt mål har hela tiden varit slutspel och det finns ju fortfarande chans. Jag skulle bli ännu mer besviken om vi missar slutspel.

Hur bra koll har du på Krister Bergström och Björn Marsch?

– Marsch har varit med lite som andratränare under säsongen. ”KB” har jag inte tränats av innan, men det är klart att man har stött på honom. Han är en handbollsmänniska. Han har varit i Önnered tidigare, så några av de andra tjejerna har haft honom. Det blir att köra ihop oss nu under våren.

Förra veckan skrällde Önnered ordentligt och gick segrandes i prestigemötet med de regerande mästarna IK Sävehof. En vinst som inspirerar Matthijs.

– Spelar vi som vi gjorde mot Sävehof kan vi vinna tillräckligt många matcher för att ta oss till slutspel. Vi har kapaciteten i truppen för att slå topplag, det gäller att ta varje match för sig nu och inte titta på tabelläget.

Ena dagen besegrar ni de svenska mästarna och nästa förlorar ni mot en tabellkonkurrent?

– Generellt tycker jag serien har sett ut så. Topplagen är inte lika överlägsna längre så de kan köra över mittenlagen. Har man dagen och får fullträff går det att rubba dem. Vi har höga toppar men har underpresterat i många matcher. Helt plötsligt hittar vi inte samarbetet bakåt som mot Skövde sist exempelvis. Vi behöver absolut hitta en jämnare nivå.

Hur viktigt är slutspel för er?

– Det har varit klubbens målsättning från start. Vi kom femma förra året och hade hoppats på att växla vidare på det. Nu har vi riktat om litegrann så vårt huvudsakliga mål är slutspel. För mig blir det en väldigt morot under våren.

Under januari anslöt mittsexorna Nora Lundell och Sofia Berndtsson Önnered. Den sistnämnda har dock bara kontrakt i tre matcher och gör sin sista match på tisdagskvällen.

Vad har de bidragit med?

– Det har verkligen behövts spelare på mittsex. Det har varit en position som har varit lite från och till för oss under säsongen till följd av skador. Vi har spelat med olika treor och mittsexor i nästan varje match. ”Berra” har jag spelat med tidigare i Skövde. Tack vare henne kan Nora växa in i det utan för stor press från start. Den här lösningen har betytt mycket för vårt anfallsspel.

Hur går tankarna inför derbyt mot Heid?

– Det ska bli jätteroligt. Det är alltid roliga matcher mot Heid. I höstas gjorde vi en av våra bättre matcher när vi mötte dem borta. Vi har en bra känsla. Det ska bli extra kul att möta Adda Walther som jag spelade ihop med i några år. Det är alltid kul när någon kommer tillbaka till handbollen, avslutar Matthijs.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Önnereds spelschema under våren

4 februari: Önnereds HK – BK Heid
15 februari: Skuru IK – Önnereds HK
21 februari: Önnereds HK – Lugi HF
29 februari: Kungälvs HK – Önnereds HK
6 mars: H65 Höör – Önnereds HK
13 mars: Boden Handboll IF – Önnereds HK