Philip Jonsson: ”Har känts väldigt bra på slutet”

HK Aranäs kan oftast slå ur ut ett smått bekvämt underläge. Mot IFK Ystad, i årets sista hemmamatch gäller andra ingångsvärden.

– En oerhört viktig match, vi har tio poäng och de har fyra. För oss blir det avgörande för hur våren kan se ut. Vinner vi ser det bra ut, om Ystad tar två poäng kommer de närmare. Det skulle vara skönt att gå in i januariuppehållet med en bra placering och en bra känsla, fortsätter han väl medveten om förutsättningarna, säger Philip Jonsson.

HK ARANÄS–IFK YSTAD
MÅNDAG 26 DECEMBER 17.00
ARANÄSHALLEN
SÄNDS ÄVEN PÅ CMORE

Aranäs må vara laget med stabilitet och säkrare plattform i tabellen i annandagens streckstrid. Bottengänget Ystad har plockat tre av sina fyra poäng i decembermatcherna och umgås med känslan av att vara på gång.

– De har fått in en ny målvakt (Linus Persson) och har krigat på en del. Jag vet inte om han har räddat mer än tidigare målvakter men han är väldigt bra och ingjuter säkert lugn och trygghet, säger Aranäs Philip Jonsson.

Ni knäppte Lugi på näsan i förra hemmamatchen, mot Ystad ökar förväntningarna. Hur hanterar ni det?

– Det handlar bara om att gå in med 100 procent. Det gjorde vi mot Lugi, tryckte på och fick enkla mål som vi saknat lite tidigare under säsongen. Sen förlorade vi stort mot Kristianstad, men en sån förlust skakar man av sig rätt så snabbt. Då hade vi ett skade- och sjukdomsdrabbat lag.

Matchen mot IFK Ystad inkräktar på julhelgen, hur ser förberedelserna ut?

– Ledigt på julafton och träning på juldagen, så träningsveckan ser inte ut som vanligt. Så har det å andra sidan varit under hela december så det ska inte vara några problem.

Som centralfigur i Aranäs anfallstänk har han höjt träffprocenten och slipat bort en del tekniska fel under hösten. Under sitt andra år i klubben är 21-åringen alltjämt en framstående framspelare och riktigt nära en plats i månadens lag som högernia.

– Det har känts väldigt bra på slutet, jag har dragit dit den i öppet mål några gånger och har varit vass när jag kommit till mina lägen. Jag försöker värdera bättre och det har slagit in i det senaste, säger han och sätter återigen fokus på duellen som väntar.

– Jag tycker kanske inte att de är underdogs spelmässigt, för oss blir det iallafall en annorlunda sits. Vi ska bara gå in ödmjuka inför insatsen och veta vilket jobb som krävs.

FREDRIK HASSELGREN

Skottprocent 9M-spelare Handbollsligan

Philip Jonsson, HK Aranäs 75,0 procent (51/68)
Pontus Johansson, Alingsås HK, 68,9 procent (31/45)
Lars Möller Madsen, HIF Karlskrona, 64,4 procent (85/132)
Filip Långh, IFK Ystad, 64,3 procent (27/42)
Alfred Jönsson, LUGI HF 62,8 procent (71/113)

Inbördes möten HK Aranäs – Ystads IF

Handbollsligan 2016/17
IFK Ystad–HK Aranäs 22–26
Allsvenskan 2014/15
IFK Ystad–HK Aranäs 23–22
HK Aranäs–IFK Ystad 33–23
Allsvenskan 2013/14
IFK Ystad–HK Aranäs 27–22
HK Aranäs–IFK Ystad 23–21

Bilden: Philip Jonsson, HK Aranäs, har bäst skottprocent av alla niometersspelare i elitserien. Tre av fyra skott går i mål. Foto: Bildbyrån.