Jasmin Zuta: ”Vi rör oss så sakteliga framåt”

Som spelare fick han vara med på ett litet hörn under Redbergslids IK:s senaste storhetsperiod. Nu tränar Handbollsligans yngste tränare, Jasmin Zuta, hundraåringen som för första gången på många år är med och skuggar lagen i toppen. I dag tar RIK emot nygamla serieledaren LUGI HF.

REDBERGSLIDS IK–LUGI HF
LISEBERGSHALLEN 16.15
SÄNDS ÄVEN PÅ TV4 SPORT & C MORE

Hur har julhelgen varit hittills?

–  Den har varit riktigt bra. Jag har en stor familj och det har varit mycket umgänge och mycket mat. För lagets del hade vi ledigt på julafton, men tränade i går för att förberedda oss inför matchen mot LUGI.

När ni mötte Alingsås i onsdags var de serieledare, inför dagens matcher har LUGI fått tillbaka sina poäng och tagit tillbaka förstaplasten och på torsdag möter ni IFK Kristianstad borta, som kan komma att toppa serien då. Det är inte det lättaste program ni fått i avslutningen före VM-uppehållet?

– Nivån har verkligen höjts nu, men samtidigt strävar vi också efter att vara med där uppe och då gäller det också att vi kan ta poäng mot de här lagen. Även om det blev stryk med mycket mot Alingsås tycker jag att det fanns mycket positivt att hämta där. Vi jobbar på bra och arbetar efter de långsiktiga mål vi har. Det kommer att gå upp och ner, men jag tycker att vi så sakteliga rör oss framåt.

Vad behöver ni göra för att besegra LUGI i eftermiddag?

– Att vi kliver upp och håller oss till vårt spel i 60 minuter. Jag har stor respekt för LUGI, det är ett bra lag med storväxta spelare och både skyttekraft i form av Simon Jeppsson och genombrottsspelare i framför allt Alfred Jönsson. Samtidigt tycker jag att vi har ett stabilt försvarsspel. Vi ser jättemycket fram emot den här matchen.

Det är gratismatch. Kan ni hopas på storpublik?

– Jag hoppas verkligen det blir lite drag. Det var mycket folk mot Alingsås och det gäller att vi fortsätter att spela bra handboll för att publiken ska komma tillbaka. Spelarna förtjänar att det blir drag på läktarna, de är där för att visa upp sig.

Två matcher återstår innan VM-uppehåller kommer. Vad ger du för betyg till laget för höstsäsongen?

– Det är så klart svårt att sätta betyg på sin egen trupp, men jag tycker ändå att vi har gjort en godkänd höstsäsong. Vi var lite svajiga i början av säsongen och hade några onödiga poängtapp, men jag tycker att vi har spelat upp oss och tagit några fina vinster. Vi har slussat in mycket nytt folk som inte spelat på den här nivån tidigare så vi har varit medvetna om att det kommer att gå upp och ned, men ett godkänt betyg skulle jag ändå sätta. Det finns mer att ta av, jag tycker att utvecklingspotentialen är enorm.

– Jag vill inte lyfta fram att vi har unga spelare, det är många lag som har det. Men jag gläds ändå över att få se sådana som Simon Örtelind, Emil Mellegård, Oliver Wigmark och Henrik Weglin som alla gjort jättestora framsteg under hösten. Även om jag inte tvivlat så vet man ändå inte hur det kommer att bli. Vi tror stenhårt på dem, det är därför de är hos oss. Klubben har valt att satsa på unga spelare som vi kan utveckla och det är den vägen vi kommer att fortsätta med.

För en dryg vecka sedan blev du klar med din mastercoachutbildning. Vad innebär det för dig?

– Det har varit ett mål jag jobbat mot ett tag och det har varit lärorikt. Det jag mest tar med mig är utbytet med de andra tränare. Vi var många olika nationaliteter och det var oerhört intressant att lyssna på hur de arbetar i sina hemländer. Det har varit en fantastisk förmån att gå utbildningen tillsammans med Islands och Sveriges förbundskaptener och kroatiska högkvalitativa tränare. Många broar har byggts och jag planerar att åka ner till Kroatien en vecka i sommar för att lära mig ännu mer hur de jobbar och utbildar sina spelare.

DANIEL VANDOR

Yngst till äldst bland huvudtränarna i Handbollsligan

Jasmin Zuta, Redbergslids IK, 35
Kalle Matsson, Hammarby IF, 37
Sebastian Seifert, Ystads IF, 38
Nicklas Älgekrans, Eskilstuna Guif, 39
Kenneth Andersson, IFK Ystad, 39
Martin Boquist, Ricoh HK, 39
Stian Tønnesen, HK Malmö, 42
Mikael Franzén, Alingsås HK, 45
Tomas Axnér, LUGI HF, 47
Jerry Hallbäck, HK Aranäs, 48
Jan Ekman, Eskilstuna Guif, 49
Patrik Liljestrand, IFK Skövde, 50
Robert Wedberg, IK Sävehof, 52
Ola Lindgren, IFK Kristianstad, 52
Ulf Schefvert, HIF Karlskrona, 59

Insläppta mål per match i Handbollsligan

Redbergslids IK 23,00
IFK Kristianstad 23,81
LUGI HF 24,12
HK Malmö 24,12
Alingsås HK 24,29
Eskilstuna Guif 25,65
Hammarby IF 26,63
IK Sävehof 27,29
Ystads IF    27,41
Ricoh HK 27,41
IFK Skövde 28,65
HIF Karlskrona 28,94
HK Aranäs 29,59
IFK Ystad HK 29,82

Bilden: Jasmin Zuta gör sin andra säsong som huvudtränare för mesta mästaren och hundraårsjubilaren Redbergslids IK. Laget har släppt in minst antal mål i snitt per match av alla lag i Handbollsligan. Foto: Bildbyrån.