Philip Jonsson: ”Handlar om att överleva”

Sju poäng på de fyra senaste matcherna. AIK har kommit igång efter en blytung start. Nu möter de Skövde på hemmaplan.

– Det hade varit skönt att knipa några poäng före uppehållet, säger Philip Jonsson.

AIK-IFK SKÖVDE
FREDAG 21 DECEMBER 19.00
SÄNDS ÄVEN PÅ CMORE PLAY

Det såg länge mörkt ut, men nu är AIK att räkna med igen efter tre segrar och ett kryss på de fyra senaste matcherna i Handbollsligan. Gnaget ligger fortfarande i sist tabellen men har minskat avståndet upp till kvalplatserna. 

– Det har varit skönt att plocka lite poäng och framförallt vinna. Det som hänt är att vi kört på samma linje, men skruvat på några detaljer. Vi vill hålla det enkelt framåt med långa anfall och dra ner på tempot. Det är skönt att det lossnat lite nu, säger Philip Jonsson

AIK:s högernia blev stor matchhjälte när han avgjorde i slutsekunden mot Ystads IF förra veckan. Dessförinnan tog AIK en derbyseger mot Hammarby och i förra omgången lyckades man ta en poäng borta mot HK Malmö. 

– Vi ledde med 25–20 mot Ystad med sju minuter kvar. Ångesten började komma när de hämtade upp, men när man såg att bollen gick in var det oerhört skönt. Det kändes som att allt gick med oss i den stunden – och viktigt att få med sig de poängen. Tror det eller ej så var vi nära att göra samma sak i Malmö också. Men segern mot Ystad var oerhört viktig psykologiskt. 

AIK stod på noll poäng fram till omgång tolv. Hur var det?

– Det var väldigt frustrerande och inte optimalt. Det var inte vad man hade tänkt sig, men vi mötte också bra lag i början. Det var tufft, men när vi fick möta Karlskrona på hemmaplan vände det. De var lite närmare i tabellen och vi kände oss lite mer avslappnade eftersom de är på vår nivå på papperet. När vi mött lag som ligger omkring oss i tabellen har det slagit över i lite mer självförtroende. 

Känner ni er som ett pånyttfött lag med det här självförtroendet?

– Det är ju väldigt mycket lättare att gå till träningarna när man har tagit några poäng. Det blir roligare stämning i omklädningsrummet. Det har varit väldigt skönt att vinna några matcher, men vi är också noggranna med att påpeka att vi måste hålla uppe vårt hårda slit och en konsekventhet för att ta fler poäng. 

Philip Jonsson kom till AIK inför säsongen. Förra året gjorde göteborgaren 106 mål och 110 assist för Aranäs, som åkte ur Handbollsligan. 

– När jag mött mina nuvarande lagkamrater tidigare tyckte jag att potentialen var hög. Och på lång sikt tror jag att det här kan bli väldigt bra. Jag har bott i Göteborg i hela mitt och jag kände att det var skönt att komma till en större stad. Ett miljöombyte uppåt lockade mig och jag trivs jättebra i Stockholm.

AIK är en stor klubb i Sverige. Hur ser du på handbollens framtid i AIK?

– Potentialen är stor i och med det höga medlemsantalet i föreningen. Men det man förstått är att handbollsintresset inte är lika stort i Stockholm. AIK har inte spelat i högsta serien på 38 år, så det finns heller inte det naturliga intresset för AIK-supportrarna. Det är en sak som vi alla behöver jobba upp. Att skapa ett intresse, för inget kommer gratis. Sedan hade det nog varit lite skillnad om AIK tog klivet upp i Handbollsligan istället för att ta över Ricohs plats. Potentialen är stor, men det krävs ett hårt jobb över tid. 

Vad är målet för resten av säsongen?

– Först och främst hade det varit oerhört skönt att knipa några poäng i de sista matcherna före uppehållet. För oss handlar det i första hand om att överleva och lämna sistaplatsen. Beroende på hur det går också att klara av ett kommande kval. Vi lägger mycket fokus på att ge alla matcher en chans för att knipa poäng. 

Under fredagen ställs AIK mot IFK Skövde i Solnahallen. Senaste mötet slutade 30–21 i Skövdes favör. 

– Jag ser det som en tuff match. Vi mötte Skövde i början av säsongen och då klädde de av oss rejält. Samtidigt har de darrat lite på bortaplan och vi kommer med god form. Jag tror att vi har en chans att hänga med till de sista minuterna. Och då kan bevisligen allt hända. Jag är ödmjukt positiv till matchen, avslutar Philip Jonsson. 

MARCUS HEED

AIK:s uppåtgående trend

17 dec: HK Malmö (b) 22–22
14 dec: Ystads IF (h) 27–26
10 dec: Hammarby (h) 25–20
2 dec: Lugi (h) 24–30
19 nov: Karlskorna (h) 28–24