Philip Henningsson: ”Vi har haft det bästa försvarsspelet”

De åttafaldiga svenska mästarna IFK Kristianstad är en av förhandsfavoriterna till SM-guldet. Inför första kvartsfinalen mot Alingsås HK frågade vi Philip Henningsson om vad som talar för IFK i år.

– Jag tycker vi har haft det bästa försvar- och målvaktsspelet under säsongen, säger Henningsson. 

IFK KRISTIANSTAD–ALINGSÅS HK
ONSDAG 30 MARS 19.00
SÄNDS PÅ CMORE & CMORE MIX

Det är två gamla finalrivaler som ställs mot varandra i kvartsfinal 3. IFK Kristianstad och Alingsås HK möttes i tre raka SM-finaler mellan 2015 och 2017. Samtliga gånger gick skåningarna segrandes.

Philip Henningsson är en av de nyckelspelarna i årets upplaga av IFK Kristianstad. Hörbysonen är också en av många spelare i truppen med landslagsmeriter. Totalt står han noterad för 37 A-landskamper.

Utöver Henningsson har även Markus Olsson, Anton Halén, Emil Frend Öfors och Alfred Ehn representerat det svenska A-landslaget. Dessutom har Besard Hakaj och Espen Christensen gjort 120 A-landskamper totalt för det norska landslaget.

Vilken betydelse har landslagserfarenhet när man går in i ett slutspel, Philip?

– Ja du. Det är inte en nackdel iallafall. Men det kommer inte vara helt avgörande. Alingsås har också spelare som varit med förr och spelat på hög nivå.

Hur går dina tankar inför kvartsfinalsserien?

– Det kommer bli tufft. Vi har mött Alingsås många gånger i slutspel genom åren. Det kvittar vilka spelare de har tappat eller vilken form de är i. Det blir nästan alltid jämna matcher. Men vi har en bra plan för hur vi ska spela.

Mellan 2015 och 2018 vann Kristianstad fyra raka SM-guld. En sällsynt bedrift i svensk handboll. Endast Majornas IK, SoIK Hellas och Redbergslids IK har lyckats med konststycket att titulera sig svenska mästare fyra gånger i rad.

Men sedan 2018 har man inte tagit sig till SM-final. 2019 var det just Alingsås HK som eliminerade Kristianstad i semifinal och i fjol åkte de ut mot IFK Skövde.

IFK Kristianstad slutade på tredjeplats i grundserien och var det lag som släppte in minst antal mål.

Vad är det som talar för Kristianstad i år?

– Jag tycker vi har haft det bästa försvar- och målvaktsspelet. När vi får tryck i vår första och andra fas har vi visat att vi är där uppe bland de tre bästa lagen. Vi kan slå alla lag i ett slutspel.

Det förväntas bli storpublik i Kristianstad på onsdag. Kan du beskriva känslan av att spela i en fullsatt Kristianstad Arena?

– Det blir ju ett fantastiskt tryck. Det hjälper oss enormt mycket, speciellt när det är jämnt i slutet. Då ger publiken oss några extra procent.

I försvarsspelet bildar Philip Henningsson mittblock tillsammans med sin kusin Hampus Henningsson. Tillsammans ska de på onsdag försöka få stopp på Alingsås HK:s skyttar Mathias Pedersen och Daniel Blomgren.

– De två tar stort ansvar i Alingsås anfallsspel. Självklart har vi fokuserat på deras spel. Men de har ett bra lag över hela banan, fortsätter Philip Henningsson.

Hur är det att spela med din kusin Hampus?

– Det är roligt. Vi spelade ihop i IK Lågan när vi var 14-15 år. Så det var ett tag sedan. Men det har funkat bra mellan oss hela säsongen. Vi tänker handboll på liknande sätt och är hyfsat rörliga, trots vår storlek (Philip mäter 196 cm medan Hampus är en centimeter kortare).

Vem av er två spelar hårdast försvarsspel?

– Svårt att säga. Vi har inte haft så många utvisningar under säsongen (22 totalt). Jag tycker faktiskt vi kan bli tuffare i försvaret. Det gäller nog hela laget.

Behöver spela man tuffare försvarsspel i slutspel?

– Ja, det brukar nästan bli så automatiskt. Det smäller lite mer från alla lag. Även om domarna säger att de inte höjer nivån så är de medvetna om att det smäller lite extra.

OLOF THYRELIUS ERICSON

KVARTSFINAL 3

30 mars, 19.00: IFK Kristianstad–Alingsås HK
7 april, 19.00: Alingsås HK–IFK Kristianstad
10 april, 16.00: IFK Kristianstad–Alingsås HK
Ev 20 april, 19.00: Alingsås HK–IFK Kristianstad
Ev 26 april, 16.00: IFK Kristianstad–Alingsås HK

Philip Henningssons karriär

IK Lågan -2011
IFK Ystad 2011-2015
IFK Kristianstad 2015-2020
IFK Ystad 2015-2016 (lån)
HSG Wetzlar 2020-2021
IFK Kristianstad 2021-

Svenska landslagsspelare i slutspelet

1. Ystads IF, 441 A-landskamper
Kim Andersson, 240
Dalibor Doder, 146
Philip Stenmalm, 45
Anton Månsson, 10

2. HK Malmö, 169
Dan Beutler, 71
Fredrik Lindahl, 58
Magnus Persson, 32
Hampus Jildenbäck, 7
Kassem Awad, 1

3. IFK Kristianstad, 142
Markus Olsson, 62
Philip Henningsson, 37
Anton Halén, 25
Emil Frend Öfors, 14
Alfred Ehn, 4

4. IFK Skövde, 70
Kristian Svensson, 57
Jack Thurin, 11
Fabian Norsten, 2

5. IK Sävehof, 59
Jonathan Stenbäcken, 49
Felix Möller, 9
Gzim Salihi, 1

6. Alingsås HK, 48
Niclas Barud, 46
Johan Nilsson, 2

7. Hammarby IF, 24
Helge Freiman, 14
Martin Dolk, 10

8. Lugi HF, 3
Isak Persson, 3

Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån