Kim Andersson: ”Hoppas alla blivit ett år klokare”

30 år efter att de senast vann SM-guld inleder Ystads IF en ny jakt på titeln. Denna gång hoppas Kim Andersson och kompani att det räcker längre än till kvartsfinal.

– Jag hoppas alla spelare har blivit ett år klokare. Vi vill bryta kvartsfinalsförbannelsen, säger högernian inför första mötet med HK Malmö. 

YSTADS IF–HK MALMÖ
TISDAG 29 MARS 19.00
SÄNDS PÅ CMORE

Få klubbar i årets SM-slutspel lever med större förväntningar än Ystads IF. ”Di vide” jagar sin första semifinalplats sedan 2017 och sitt första SM-guld sedan 1992.

I fjol tog det stopp mot Lugi HF som vann kvartsfinalsserien med 3–1 i matcher.

– Det var en oerhörd missräkning. Jag hoppas alla spelare har blivit ett år klokare och förstår att det inte finns något rep att studsa tillbaka på. Varje match är en final och det är segrarna som räknas. Vi vill längre än till kvartsfinal, konstaterar YIF:s Kim Andersson.

39-åringen är med med sina 240 A-landskamper den mest rutinerade spelaren i Handbollsligan. Men efter en säsong kantad av skador och operationer tonar han ner kraven på sig själv inför SM-slutspelet.

– Jag är för gammal för att lägga någon vikt vid min egen roll. Jag har precis kommit tillbaka från operation och sjukskrivning. Förhoppningsvis funkar kroppen som den ska, berättar Kim Andersson och hänvisar till sina armbågsbesvär.

Vad har varit problemen med din armbåge?

– Det är en förslitning som varit med länge. Till sist kunde jag inte skjuta och det gjorde ont i vardagen. Då var en operation min sista chans för att kunna fortsätta spela. Det är ingen optimal situation men jag har fått in två-tre matcher under våren. Det känns bättre.

Hur är din magkänsla inför slutspelet?

– Jag har en god känsla. Nu börjar det roliga. Det ska ju till ett avgörande och det finns inga ursäkter.

Detta blir sjätte gången du kliver in i slutspel med Ystads IF sedan din comeback 2015. Vad är det som talar för er denna gång?

– Att vi har fem säsonger i bagaget där det inte har klaffat. I fjol blev det en snabb tur ut ur slutspelet. Jag kan bara tala för mig själv men jag har en stor revanschlystnad. Vi har våra interna mål om att slåss om SM-guldet.

Kan du se några mönster i era tidigare uttåg?

– Det enda man kan säga, utan att skylla på någonting, är att vi aldrig har fått lov att spela med fullt manskap. Tyvärr gäller det även i år. Jim Andersson har tvingats lägga skorna på hyllan efter hjärnskakning. Vi vet att vår högstanivå är stark, men skadorna har satt lite käppar i hjulet.

Ni har inte tagit er till semifinal sedan 2017. Senaste SM-guldet bärgades 1992. Vad har det gjort med er självbild i Ystad?

– Den får såklart en törn när man förlorar. Vi håller på med det här för att gå hela vägen och det är vi inte ensamma om. Det är inte kul när vi misslyckas med att infria de högt ställda målen. Men nu är vi slutspel igen och någonstans är det upp till oss själva, säger Kim och fortsätter:

– Det trånas efter en titel här. Det känner man i väggarna. Handboll är den största idrotten här i Ystad och det är många som utövar den och följer oss. Det skulle vara gött att 30 år senare vinna guld igen. Men det krävs en insats. Det är inget man får tilldelat.

Vad förväntar du dig från kvartsfinalsserien mot HK Malmö?

– Jag förväntar mig tuffa sammandrabbningar. De har spelare som varit med och upplevt tidigare SM-finaler. Sen har de likt oss lite skadebekymmer. Så det är två decimerade lag. Jag hoppas att vi kan få lite extra tändvätska av derbykänslorna. Det vore skönt att bryta kvartsfinalsförbannelsen.

Du är känd för din blick för spelet. Om du får summera er prestation i grundserien, var landar du då?

– Det som varit allra roligast är att se Jonathan Svenssons utveckling och att han blev assistkung i Handbollsligan. Dem bitarna har jag inte sett i honom. Han har varit ett monster rent fysiskt som hoppar högt och skjuter hårt. Men i år har visat en helt ny sida vilket är jäkligt häftigt. Sen har vi blandat och gett lite. Vi har inte riktigt infriat de målen vi satte inför säsongen. Men vi tog oss till slutspel vilket var det viktigaste, avslutar Andersson som hoppas på sjunde gånget gillt.

Avkast sker klockan 19.00 på tisdag kväll i Ystad Arena.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Ystads IF:s slutspelsfacit sedan säsongen 2015/16

2015/16: Semifinal (0–3, Alingsås HK)
2016/17: Semifinal (1–3, IFK Kristianstad)
2017/18: Kvartsfinal (2–3, Alingsås HK)
2018/19: Kvartsfinal (2–3, Alingsås HK)
2019/20: Inställt slutspel
2020/21: Kvartsfinal (1–3, Lugi HF)

Foto: Bildbyrån