Philip Henningsson: ”Har fått spela mer än jag trodde”

Redan förra säsongen tränade Philip Henningsson tillsammans med IFK Kristianstad. Som spelare i mästarlaget har 21-åringen fått sina satsningar att stämma på kort tid.
– Jag har fått spela mycket mer än jag trodde. Det blev en del i början när vi hade mycket skador men jag känner fortsatt mycket förtroende och det går bra, säger han.

IFK KRISTIANSTAD–HK ARANÄS
KRISTIANSTAD ARENA
ONSDAG 19.00
SÄNDS OCKSÅ PÅ C MORE

Närmare bestämt stavas succén 33 mål i Handbollsligan och ett ännu bättre snitt med 30 fullträffar i Champions League.

Philip Henningsson var ett utropstecken med näsa för mål och rappa skott redan under de första omgångarna. Han håller för karriärens hittills tuffaste matchschema.

– Att jag kunnat träna ett tag med Kristianstad och fått bättre fysik är säkert en del av det. Spelstilen är iallafall samma som jag alltid har haft. Jag har utvecklat man-man-spelet, blivit tuffare och går mer på eget läge, säger vänsternian.

Henningsson gick från ett lag på väg upp (IFK Ystad) till ett lag som redan är etablerat i toppen och märker tydligt skillnaden.

– Hade jag varit kvar i Ystad, hade jag inte känt samma krav. Där finns mycket egna produkter som inte varit med i högsta ligan tidigare.

Hur hanterar du förväntningarna?

– När man går in i matcherna ska man inte tänka för mycket, då är det lätt att spänna sig. Det gäller att hålla sig ganska lugn, göra samma sak som man gör på träningarna.

Kristianstad fick anstränga sig för att vinna helgens match mot IFK Ystad, Henningsson gick samtidigt hårt åt sina gamla lagkamrater.

– Det var inte precis planerat innan, men jag fick mitt första röda (kort) i Kristianstad.

Du hamnade på läktaren, de orangea vände och vann med bäst resurser sista tio. Ett segerrecept som känns igen?

– Jo, vi har en bred trupp där många är inne och spelar. En styrka är att vi har krafter kvar hela matchen, sen är vi väldigt upp och ner i våra prestationer. Många matcher pendlar vi mellan att spela riktigt bra och att få djupa svackor.

På onsdag kväll möter ni Aranäs hemma, ett nytt favoritskap att hantera?

– Det kommer bli en tuff match, Aranäs är laget som kämpar mest av alla. De slutar aldrig tro på det, vet vad de är duktiga på och gör det konsekvent. Med ett par skyttar, Martin Lindell och Tobias Johnsson och ett par snabba genombrottsspelare finns kvaliteterna.

FREDRIK HASSELGREN

Philip Henningsson i Handbollsligan 2016/17
(intern placering i Kristianstad)

Mål/skott: 33/58 (5)
MEP: 17,6 (7)
Assist: 19 (4)
Tekniskt fel: 13 (8)
Utvisning: 11 (1)
Rött kort: 1

Bilden: Philip Henningsson har fått ett stort ansvar i säsongens upplaga av IFK Kristianstad och visat att han är mogen för spel inte bara i Handbollsligan utan också i Champions League. Foto: Bildbyrån.