Oscar Hansson: ”En ledartyp i grunden”

Två viktiga poäng står på spel i ÖHK-hallen mellan Önnered och IFK Ystad. Gästande lagkapten Oscar Hansson har stor respekt för hemmalaget som jagar Ystad i tabellen.
– Det blir ingen lätt uppgift för oss. Den hallen har fällt större lag än IFK Ystad, säger Hansson inför fajten.

ÖNNEREDS HK–IFK YSTAD
FREDAG 18 DECEMBER 19.00
SÄNDS PÅ CMORE

Med 15 poäng på lika många matcher ligger IFK Ystad på en åttondeplats i serien. En placering som räcker till SM-slutspel, klubbens ambition.

På fredagskvällen åker skåningarna till Göteborg för möte med tabelltian Önnereds HK. En nyckelmatch enligt lagkaptenen Oscar Hansson som gärna ser sitt Ystad distansera sig från ÖHK och tar större kliv mot slutspel. Endast tre poäng skiljer lagen åt i tabellen.

– Alla matcher är viktiga men det är sant att Önnered kan knapra in på oss vid seger. Vi kommer med ett starkt bagage med tre raka vinster. Absolut är det en nyckelmatch för oss, berättar Hansson när vi når honom efter torsdagens kvällsträning.

Hur var dagens träning?

– Bra. Det var det klassiska med taktiska matchförberedelser. Ganska lättsamt.

Hur ser det ut när IFK Ystad förbereder sig för match?

– Vi har en gemensam genomgång där var och en får gå fram till whiteboard-tavlan och skriva ner motståndarspelare och kommentarer. Alla får chans att höja sin röst och tycka till. Sen har vi lite video där vi spolar tillbaka och snackar igenom situationerna. Även våra egna.

Låter som en rätt mysig stämning?

– Ja, haha. Det är rätt bra stämning. Vi brukar som regel ha det efter träningen. Då är alla på gott humör. Vi har våra bestämda platser i rummet. Alla skämtar lite i början innan allvaret infinner sig.

Vem sitter du bredvid?

– Filip Långh. Vi sitter närmast whiteboard-tavlan, skrattar Hansson.

Ystads IF-fostrade Oscar Hansson kom till klubben 2018 från norska St.Hallvard, då laget tog klivet upp till högsta serien igen. Därefter har IFK Ystad slutat på en tionde- respektive åttondeplats de senaste två säsongerna. Ett gott facit för ”Di Röe”.

– I våra bästa stunder är vi otroligt bra. Det visade vi inte minst borta mot Alingsås där allt stämde och vi vann i Estrad. Nu har halva säsongen gått och vi börjar hitta stabiliteten i både anfall och försvar. Nu försöker vi bara höja vår lägstanivå.

Som lagkapten tar du en stor och röststark ledarroll på plan. Är det något du alltid har gjort?

Ja, jag är en ledartyp i grunden. Jag spelar handboll med 100% passion och det syns på plan. Det försöker jag stå för, även om det ibland kan gå till överträff, fortsätter Hansson som är stolt lagkapten sedan i fjol.

– Det var när Fredrik Petersen lämnade mitt i säsongen som jag fick förtroendet att bli kapten. Jag blev otroligt glad. Det är ett bevis att jag har gjort något rätt här i klubben.

Ni har matchats ganska skonsamt de senaste veckorna. Jag räknar till en match i hela december

– Ja, som tur är har vi sluppit undan covid-inställda matcher. I stället har vi fått stå över en omgång eftersom serien har ojämnt antal lag. Så det är därför. Vi har bara haft negativa test vilket är skönt såklart.

Vad ritade du upp på er whiteboard-tavla inför Önnered?

– Ja, det är ju mer känt i Handbollsligan att Önnered på bortaplan är ingen lätt uppgift. Den hallen har fällt större lag än IFK Ystad. Får de till en fullträff är de otroligt vassa. De har giftiga spelare på alla positioner, inte bara de erkänt duktiga kantspelarna som Andreas Berg. Jag tycker de har ett otroligt skyttehot som ibland har obegränsat med patroner.

Vad blir viktigast för er del i matchen?

– Nyckeln blir för oss att hålla försvaret kompakt och samarbeta med målvakten. Med andra som i varje match. Minimera de tekniska felen, avslutar försvarsspecialisten Hansson.

OLOF THYRELIUS ERICSON

IFK Ystads spelschema till uppehållet

18 december: Önnered (b)
21 december: Malmö (h)
26 december: Ystads IF (b)
30 december: Hallby (h)

Foto: Bildbyrån