Markus Sjöbrink: ”Fått tillbaka tryggheten”

Lagkapten Markus Sjöbrink i Lugi är nöjd med lagets prestationer i de senaste omgångarna. Inte minst försvarsspelet som enligt mittsexan själv ligger till grund för den fina poängraden.
– Vi har fått tillbaka tryggheten i vårt försvarsspel och är stabilare i vårt spel överlag, säger Sjöbrink.

LUGI HF–IFK SKÖVDE
MÅNDAG 21 DECEMBER 19.00
SÄNDS PÅ CMORE

Med dubbla segrar mot Hallby och Ystads IF på kort tid har Lugi blandat sig in i toppstriden ordentligt. Inför måndagens hemmamatch mot tabellfyran IFK Skövde ligger de vinröda på en sjätteplats. Vid seger går upp jämsides med Skövde med 21 poäng.

Vi tog ett snack med mittsexan tillika lagkaptenen Markus Sjöbrink inför söndagens matchförberedande kvällsträning.

Hur är magkänslan inför Skövde på hemmaplan?

– Den är bra tycker jag. Vi har haft några bra matcher på slutet och kommer in med bra självförtroende. Vi har träning ikväll (söndag) med lite mer fokus på anfallsspel, berättar Sjöbrink.

Casper Käll saknas på måndag till följd av matchavstängning. Din kommentar på bortfallet?

– Det är ju ett tungt tapp såklart. Det är han som styr vårt anfallsspel. Men det är bara någon annan som får steppa upp. Casper är en av våra bättre spelare men nu är förutsättningarna som dem är. Vi kan inte lägga fokus på det.

Vet du vem som blir vikarierande spelfördelare mot Skövde?

– Det vet jag faktiskt inte. Jag får se det på träningen senare idag. Men vi har både Hugo (Forsberg) och Fredrik (Olsson) som kan gå in där.

Skövde besegrade Kristianstad för några dagar sedan. Vilka var dina intryck från den matchen?

– Att Matias Helt Jebsen var väldigt duktig. Även Jack Thurin. Det gäller att vi får träff på båda dem och låser Skövdes anfallsspel.

En uppgift som hamnar på dig och kollega Niclas Paradis i mittblocket. Ni gör er tredje säsong tillsammans. Hur vill du beskriva ert samarbete?

– Det är Niclas som gör det mesta av jobbet (skratt). Han är väldigt enkel att spela med och otroligt duktig i sitt försvarsspel. Speciellt i man-mot-man situationerna. Det brukar bli så att Niclas stöter på nio meter och jag jobbar med linjen.

Fyra segrar på de senaste sex matcherna. Din kommentar på formen?

– Den är bra tycker jag. Vi hade en tung period i november med förlust borta mot Skövde och mot Alingsås och Sävehof. Då blev det lite väl mycket individuella spel vilket vi även diskuterade i grupp. Efter det har vi hittat tillbaka till det vi vill spela. Jag och Paradis har hittat tryggheten i försvarsspelet. Det i sin tur gör att vi kan slappna av lite mer framåt. Vi har fått tillbaka tryggheten i vårt försvarsspel och är stabilare överlag helt enkelt.

Ni har varit spellediga i elva dagar. Vad har ni slipat på?

– Vi körde på lite tuffare fysisk träning i början av de här elva dagarna och tränade inte så mycket vanlig handboll. Sen blev det mer handboll ju närmare matchen vi kom. Så vi har slipat på det mesta.

Vad minns du av senaste mötet med Skövde. Ni förlorade 24-32 i Skaraborg…

– Jag minns att vi inte alls fick träff i vårt försvarsspel. Framåt kom vi till bra lägen men då hade Håvard Åsheim i Skövde stängt till ordentligt. Det är något vi också måste undvika nu. Gör vi inte mål på våra lägen blir det svårt.

Slutligen, vilka blir nycklarna för er anfallsmässigt?

– Att få ett bra flow och inte bli låsta. Skövde har ett aggressivt försvar med Kristian Svensson på tvåan som älskar att sno bollar. Vi behöver passa varandra i rätt lägen.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Lugis resultatrad senaste matcherna

19 november: Lugi – Hallby 29–20
25 november: Hallby – Lugi 25–29
28 november: Ystads IF – Lugi 30–35
5 december: HK Malmö – Lugi 26–24
7 december: Lugi – HK Malmö 26–26
9 december: Lugi – Ystads IF 36–28

Foto: Bildbyrån