Daniel Ekman: ”Siktar mot seriesegern”

Precis enligt de egna målsättningarna innehar HK Malmö förstaplatsen i tabellen. Vi tog ett snack med Daniel Ekman som förklarar hur laget kan gå tio raka matcher utan förlust.
– Vi är duktiga på att mobilisera oss och hitta energi till varje match, berättar mittnian.

HK MALMÖ–OV HELSINGBORG
TORSDAG 17 DECEMBER 19.00
SÄNDS PÅ CMORE

Serieledande HK Malmö har gått som tåget i november och december. Sedan förlusten borta mot IFK Skövde den 4 oktober har laget tagit 19 av 20 möjliga poäng. Dessutom kan skåningarna stoltsera med en pluskvot på 54 mål, tabellens bästa målskillnad.

Men i statistikligorna lyser Malmöspelarna med sin frånvaro. Exempelvis återfinns högersexan Johannes Larsson i skytteligan på en delad 17:e plats, 35 mål bakom ledaren Karl Wallinius.

– Vi har en ganska bred trupp och går runt på mycket folk i matcherna. Sen inledde vi säsongen med att möta alla de förväntade topplagen som var bättre än oss då. Sen har vi bara blivit bättre och bättre, förklarar mittnian Daniel Ekman som är MEP-bäst i Malmö men som ligger på en 18:e plats i den totala MEP-ligan.

Tio raka matcher utan förlust. Det är imponerande i serie där alla verkar slå alla. Vad är din kommentar på er fina form?

– Ja, vi har varit bra som du säger. Vi kryssade senast mot Lugi men innan dess hade vi nio raka segrar. Jag tycker vi är duktiga på att mobilisera oss och hitta energi till varje match. Det kan vara jobbigt att spela utan publik men vi hjälps åt allihopa, menar Ekman som fortsätter:

– Vi skriker och tjoar på matcherna. Det har verkligen hjälpt oss att komma upp i rätt energinivå.

Daniel Ekman kom till HK Malmö sommaren 2019 efter ett halvt handbollsliv i Eskilstuna Guif. Moderklubben där Ekman fick sin uppfostran med både bror Marcus och far Janne i laget.

Debutsäsongen i Malmö kunde ha varit bättre enligt Daniel själv. Men i år har mittnian tagit en större roll. Särskilt i anfallsspelet.

– Jag trivs jättebra nu. I fjol tog det lite tid att komma in i allting och samtidigt prestera. Nu har man lärt känna alla lagkamraterna och se hur allting fungerar. Jag trivs väl med min roll där jag får styra och ställa ganska mycket.

Är det du och huvudtränaren Stian Tönnesen som regisserar anfallsspelen?

– Ja, vi har en dialog och kollar video tillsammans. Men det blir även en diskussion med ytterniorna och mittsexorna. Men eftersom jag är mittnia hamnar mycket ansvar på mig.

I fjol gick ni miste om seriesegern i sista omgången. Är det något som stör er än idag?

– Ja, absolut. Det var jävligt surt att säsongen slutade som den gjorde med covid-19. Vi tappade serieledningen i de sista två omgångarna mot Hallby och Alingsås. Eller de näst sista egentligen. Men vi siktar mot seriesegern nu igen. Än så länge ser det bra ut, även om det är många matcher kvar med hårt jobb. Det gäller att vi fortfarande hjälps åt med att hitta rätt energinivå.

Som konsekvens av den förlorade seriesegern var ni även tvungna att kvala till European League. Ett kvalspel ni förlorade mot danska Skjern…

– Ja, precis. Vi vill spela i Europa och då är det en fördel att vinna serien. Det är få förunnat att spela Europacupspel.

Ni är med andra ord revanschsugna?

– Haha, ja. Det kan man säga. Vi ser fram emot slutspelet men vi siktar på att ta hem serien först.

På torsdagskvällen gästas serieledarna Malmö av OV Helsingborg som nyligen tog dubbla segrar mot Redbergslids IK och klättrade i tabellen.

– De har spelat upp sig på sistone. De har fått in Henrik Knudsen som är skicklig på att samarbeta med sina mittsexor och ytternior. OV har haft några toppar och dalar men vi måste vara på plats för att vinna. Det är ett stort och tungt lag.

Vilka är OV:s styrkor?

– Knudsen har ju visat sig vara viktig, trots att han nyss kom till klubben. Deras målvakt Michael Andersson är duktig på att sätta fart på bollen. Sen har de ett bra försvarsspel. Det skulle jag säga är deras styrkor, avslutar Ekman.

OLOF THYRELIUS ERICSON

HK Malmös interna skytteliga

1. Johannes Larsson, 70 mål
2. Daniel Ekman, 54
2. Anton Blickhammar, 54
4. Magnus Persson, 49
5. Otto Lagerquist, 29
6. Viktor Östlund, 28
7. Filip Berentsen, 24
8. Tim Hilding, 23
9. Nils Pettersson, 19
9. Kassem Awad, 19

Foto: Bildbyrån