Olsson: ”Kommer handla om skallarna”

En mycket stark individuell säsong men en blytung säsong för laget.
Hampus Olsson i HIF Karlskrona har slitits mellan känslorna.
– Det är inte många matcher man känt sig nöjd när man kommit hem, säger 23-åringen.

HIF Karlskrona-OV Helsingborg
Onsdag 7 mars 19.00
Karlskrona idrottshall
Sänds även på C More

Med 30 spelade matcher bakom sig, försöker Hampus Olsson sätta ord på vad som gått snett för HIF Karlskrona den här säsongen.

– Vi har egentligen haft problem både framåt och bakåt, så det är svårt att säga exakt vad som felat. Vi har inte hittat någon trygghet, haft oändligt med tekniska fel och bjudit motståndarna på gratismål. Det är först på slutet som vi börjat ordna upp det, med fem-sex matcher där vi inte ger bort lika mycket.

Med bara tre matcher kvar av grundserien befinner sig HIF Karlskrona alltjämt i ett mycket utsatt läge. Men på sistone har hoppet om ett bra slut på säsongen ändå börjat växa hos laget.

– Det är frustrerande, för vi har en bra trupp på papperet och mot slutet har vi visat det genom att pressa flera lag hela vägen. Därför känns det ändå rätt lugnt inför matchen mot OV Helsingborg. Folk runtomkring vill gärna bygga upp den matchen till världens grej, men i laget är vi lugna och vet att vi kommer vinna om vi bara gör det vi ska göra. Det gäller att plocka fram den känslan när det väl är match.

Trots en motig säsong för laget, har Hampus Olsson visat att steget från allsvenskan med Drott till Handbollsligan och HIF Karlskrona varit det rätta.

– Egentligen har det gått bättre för mig än vad jag hade trott på. Visst, jag gjorde en bra säsong i allsvenskan men visste att jag var tvungen att höja mig minst ett snäpp i Handbollsligan. Från början skulle jag ju konkurrera med Andrej Rakowski men han lämnade precis innan säsongen började så jag har fått köra 60 minuter nästan varje match, och då har det bara varit att axla det förtroendet.

Var det nervöst när du fick ett så stort ansvar direkt?

– Nej egentligen inte faktiskt. Visst, jag trodde kanske inte jag skulle vara en bärande spelare när jag kom men hade samtidigt en bra säsong med mig i bagaget och bestämde mig för att bara köra så gott det går. Jag tänker inte så mycket egentligen. Dessutom är det inte så stor skillnad mellan allsvenskan och Handbollsligan när man spelar på kanten (skratt).

Du erkänner det i alla fall?

– Haha, ja men det måste jag ju göra. Målvakterna är såklart bättre i Handbollsligan men jag får lika mycket stryk oavsett.

Har det varit svårt att glädjas åt dina framgångar med tanke på lagets tunga säsong?

– Absolut. Det är inte många matcher man känt sig nöjd när man kommit hem. Det har varit som vanligt att man legat vaken till tre på natten och kollat matchen 17 gånger innan man somnat. Det är väl först under lite uppehåll och sådant som man kunnat känna sig nöjd med sin prestation, men under matchsäsong är det svårt att se guldkornen. Det är trots allt lagidrott vi sysslar med.

Sedan en tid tillbaka är det klart att Hampus Olsson spelar i Handbollsligan nästa säsong, oavsett vad som händer med HIF Karlskrona. Detta då flyttlasset går till HK Malmö i sommar. Men fokus på rätt saker har inte varit några problem för Hampus – snarare tvärtom, menar han.

– Jag tycker inte det varit jobbigt alls faktiskt, utan mer skönt att veta om var min framtid ligger. Jag har kunnat slappna av på ett annat sätt och blivit ännu mer motiverad eftersom jag vet att jag skrivit på för en toppklubb. Då vill man liksom visa att man är värd det, så att vara klar för Malmö nästa säsong har gett mer udd än något annat. Jag vill ta med mig en jäkligt bra säsong in i det nya laget.

Vad kommer avgöra mellan er och OV Helsingborg på onsdag?

– Skallarna, bara skallarna. Dessutom har vi hemmaplansfördel och det ska tydligen komma rätt mycket folk och titta på vilket kan ge oss en extra skjuts. I sådana här matcher handlar det inte om det taktiska utan det är viljan och den som kämpar mest för seger. Det kommer bli till att kriga hela vägen, Helsingborg kommer inte vika ner sig och inte vi heller.

MARCUS LÖFSTRÖM

KANTSPELARNAS SKYTTELIGA

Hampus Andersson, Ystads IF, 168
Hampus Jildenbäck, Lugi HF, 167
Fredrik Petersen, HK Malmö, 157
Emil Hansson, Eskilstuna Guif, 154
Alfred Ehn, IFK Skövde, 138
Hampus Olsson, HIF Karlskrona, 127
Tim Sörensen, IFK Kristianstad, 121
Andreas Berg, Alingsås HK, 114
Sebastian Karlsson, IK Sävehof, 114
Andreas Flodman, Alingsås HK, 110

Foto: Bildbyrån