Lipovac: ”Det blir en ny sits för oss”

För bara några dagar sedan skrev IFK Kristianstad ett nytt kapitel i sin egna historiebok.
Men glädjen över att vara vidare i Champions League ska nu bytas ut mot fullt inhemskt fokus.
– I Sverige har vi allt att förlora, säger Mario Lipovac.

Det är först nu, några dagar efter bragden i Zagreb, som Mario Lipovac och hans lagkamrater börjar inse vidden av att man gått vidare till åttondelsfinal i Champions League.

– Nu i efterhand, när man läst allt som skrivits och sett om matcher några gånger, börjar det sjunka in lite mer. Man ser vad vi gjort och att det var en stor prestation att ta sig vidare. Direkt efter matchen var vi såklart väldigt glada, men det sjönk inte som det gjort nu.

Förutsättningarna inför matchen var glasklara ­– vinnaren skulle ta sig vidare, förloraren skulle det inte.

Ett slags drömläge för IFK Kristianstad, menar Lipovac.

– Det var mycket snack innan matchen om domarna hit och dit. Själv fokuserade jag inte mycket på det men vet som kroat om att det sätts ett enormt tryck på domarna där nere. Dessutom var det Zagreb själva som hade pressen på sig, laget som alla förväntade sig skulle gå vidare. Vi hade inget att förlora.

Varför vann ni matchen som du ser det?

– Jag tänkte hela tiden att det var viktigt att springa mycket. Dom hade många bra men lite ålderstigna spelare, dessutom med några skador i truppen. Vi hade en bättre bredd och skulle bara springa och gasa i 60 minuter, sedan fick vi se hur långt det räckte. Ju längre vi kunde vara med i matchen desto större tryck skulle dom få på sig. Det visade sig också att vi skulle få betalt för allt springande, och när vi gjorde 25–20 gick nacksenorna på Zagreb-spelarna.

De extra löppassen under försäsongen betalade sig med andra ord?

– Haha, det gör dom alltid!

Hur upplevde du stämningen där nere efter att ni slagit ut Zagreb?

– Det är klart dom var besvikna, och man såg ju att alla de stora namnen i kroatisk handboll var där och tittade på matchen. Men jag vet inte, det känns som att något inte riktigt stämmer i Zagreb. Dom var hungriga, men inte lika mycket som man kanske sett dom vara innan.

 

Med Champions League-gruppspelet lagt till handlingarna är det dags att skifta fokus till Handbollsligan och Skånederby mot Lugi. Att ställa om skallarna är också något som IFK Kristianstad fått lära sig bemästra under de senaste säsongerna.

– Vi tjänar enormt mycket på att spela i Champions League, och tar med oss det där tempot man ofta pratar om in i en vanlig ligamatch. Sedan är det i vissa domarbedömningar två olika sporter att spela i Europa och här hemma. Speciellt för mig som mittsexa, där måste jag anpassa mig. Överlag har vi blivit bättre på att anpassa oss den här säsongen och har hanterat favoritskapet i Handbollsligan bra. I Champions League har vi haft allt att vinna medan det är precis tvärtom i Sverige där vi har allt att förlora.

 

Det väntar dock en helt ny utmaning för IFK Kristianstad framöver, då man ska klara av att skifta mellan slutspelsmatcher hemma i Sverige och ute i Europa. Matcher där felmarginalerna är mycket små.

– Det blir absolut en ny sits för oss. Vi kommer spela två turneringar samtidigt med kniven mot strupen lite grann och det kommer helt klart bli annorlunda. Jag tror det kommer bli så att vi spelar två kvartsfinaler, sedan två åttondelsfinaler mot Flensburg och sedan hem till tredje kvartsfinalen. Det känns som ett rätt bra upplägg ändå, hellre det än att matcherna går om vartannat.

Du spelar din sista säsong med IFK Kristianstad och till hösten väntar spel i Ystads IF. Hur låter ditt drömscenario för de kommande månaderna?

– SM-guld givetvis! Guld i Champions League blir nog svårt (skratt) men absolut ett nytt SM-guld. Finalen går ju dessutom i Göteborg vilket är lite speciellt för mig, jag kommer ha många som är där och tittar på mig. Sedan hoppas jag bara vi ger oss själva chansen i Champions League, så får vi se hur långt det räcker.

MARCUS LÖFSTRÖM

De senaste tio ligamatcherna mellan IFK Kristianstad och Lugi

20171020 LUG-KRI 20-21
20170920 KRI-LUG 33-19
20170324 LUG-KRI 19-29
20161116 KRI-LUG 31-25
20160921 LUG-KRI 26-25
20160229 LUG-KRI 23-22
20151209 KRI-LUG 34-28
20150921 LUG-KRI 24-27
20150325 KRI-LUG 24-25
20141024 LUG-KRI 24-34

Foto: BILDBYRÅN