Axel Månsson: ”Roligt med mycket ansvar”

Lugi HF:s 18-åriga stortalang Axel Månsson har glänst under hösten. Mittnian leder den interna skytteligan och är en av lagets viktigaste spelare.

– Först och främst tycker jag att det är skitroligt att spela handboll och spela match, säger Månsson.

LUGI HF–IFK SKÖVDE
ONSDAG 13 DECEMBER, 19.00
VISAS PÅ HANDBOLLSLIGAN LIVE

Axel Månsson växte upp i en renodlad handbollsfamilj. Hans pappa är den tidigare elitspelaren och numera tränaren Ola Månsson och hans storebror, Albert Månsson, tillhör allsvenska serieledaren OV Helsingborg. Dessutom är han släkt med Ystad-mittsexan Anton Månsson. Att han från tidig ålder varit omgiven av stor handbollskunskap tror han själv att han har gynnats av.

– Det är klart att det hjälper att ha en pappa som är elittränare och en bror som har spelat i högstaligan och sådär, det tror jag absolut att det hjälper.

Vad är det bästa med att växa upp i en handbollsfamilj?

– Det finns ju alltid någon att prata med och som kan ge feedback om det är det som behövs eller om man bara behöver prata med någon eller om man vill ha tips eller så sådär så att det är väl det som är det bästa.

Hittills den här säsongen har det blivit 69 mål för Månsson och han är han inte bara Lugis bästa målskytt. Han ligger också på delad andraplats i Handbollsligans skytteliga och fyller därmed en nyckelroll i lundalaget.

Hur ser du på din stora roll i Lugi?

– Först och främst tycker jag att det är skitroligt att spela handboll och spela match. Jag tycker att det är så jävla roligt faktiskt. Sen så trivs jag mycket med rollen. Jag tycker att det är roligt med mycket ansvar liksom som jag får av Nemanja (Milosevic) och jag är glad för det, för förtroendet, menar Månsson som trots stora framtidsdrömmar inte har bråttom iväg.

På frågan om hur han ser på framtiden svarar han följande:

– Jag har ingen stress men vi får se vad som händer, det är svårt att svara på så här tidigt liksom. Men det är klart att det finns drömmar om att spela i landslaget och någon gång spela utomlands.

Vad vill du utveckla i ditt spel?

– En grej som jag tänker på specifikt är försvarsspelet. Jag hoppas att jag någon gång kan få testa att spela lite försvar eller kunna utveckla det på något sätt. Sen så är det ju såklart alla delar. Fysiken, när man är lite yngre sådär, måste bli starkare och sedan så är det ju alla delar som ska bli bättre hela tiden.

På onsdag kväll ställs Månsson och hans Lugi inför säsongens kanske svåraste uppgift hittills. Serieledarna och urstarka IFK Skövde kommer på besök, med åtta raka segrar i ryggen. En tuff utmaning för Lugi, som inför mötet står på fyra segrar och åtta förluster.

Hur ska ni få stopp på segermaskinen Skövde?

– Ja, den som vet det. De har ju gått som tåget alltså. De har varit riktigt bra och slagit alla de förväntade topplagen och Ekman (Daniel Ekman) har varit riktigt bra nu så det gäller väl främst att få stopp på honom liksom.

SIXTEN ÖSTBÄCK

OMGÅNG 13

Onsdag 13 december, 19.00: Lugi HF–IFK Skövde
Onsdag 13 december, 19.00: IF Hallby–HK Aranäs
Onsdag 13 december, 19.00: HF Karlskrona–Önnereds HK
Onsdag 13 december, 19.00: Hammarby IF–Amo HK
Torsdag 14 december, 19.00: Ystads IF–Alingsås HK
Torsdag 14 december, 19.00: Eskilstuna Guif–IFK Kristianstad
Torsdag 14 december, 19.00: IK Sävehof–HK Malmö

Foto: Bildbyrån