Oavgjort i intensivt premiärmöte

Med publiken tillbaka i Kristianstad Arena bjöds vi på en alldeles underbar premiärmatch mellan hemmalaget IFK Kristianstad och regerande mästarna IK Sävehof. Efter 60 minuter av intensiv och duellfylld handboll var lagen lika på 28.

– Ett ganska rättvist resultat, sade Sävehofs mittnia tillika tvåmålsskytt Olle Ek till CMore efter slutsignal.

Inledningsvis var det svartgula Sävehof som dominerade matchbilden. Likt fjolåret var det i omställningarna som Sävehof knäckte motståndarna. I perioder sprang gästerna sönder IFK Kristianstad. Sebastian Karlssons tredje mål för kvällen innebar 10-7 till Sävehof. Och när Sävehof fastnade i uppställt anfallsspel använde de sitt kvicka växelspel för att hitta fram till nätmaskorna.

– Vi spelade okej de första tio minuterna. Sen tappade vi det lite, sade Sävehofs stortalang Elias A Skipagötu till CMore i paus.

Ett storvuxet Kristianstad, med linjespelaren Ludvig Jurmala Åström i spetsen, jobbade sig sakta men säkert in i matchen. Målvakten Espen Christensen stod för en fin första halvlek och var högst bidragande till att IFK vände på ställningen i paus. Hemmalaget gick ut i ledning 13-12.

– Plötsligt ger handboll mening igen, sade Christensen i paus syftandes på de 1 200 hemmasupportarna i hallen.

– Både jag och laget börjar nervöst. Sen spelar vi oss in i det. Vi får se hur långt det räcker i andra, fortsatte målvakten.

I andra halvlek svängde ledningen fram och tillbaka mellan lagen. Sävehof kontrade vid varje givet tillfälle medan Kristianstad allt som oftast hittade in till Jurmala Åström på linjen. Efter drygt 40 minuter stod premiären 20-20.

Mot slutet såg det ut som att Kristianstad skulle dra det längsta strået. Jurmala Åström vann så gott som alla sina dueller framåt och bakåt lyckades Christensen knipa ett och annat Sävehof-avslut.

Men segervana Sävehof gav inte vika och höll ut till matchens sista minut. Med hjälp av ett följsamt försvar hindrade de Kristianstad från att avgöra matchen i deras sista anfall.

– Det är svårt så här tätt in på att analysera matchen. Lika är ett ganska rättvist resultat. Men vi är missnöjda med att vi inte tar två poäng, sade Olle Ek, ny inför säsongen i Sävehof.

Matchens bästa målskytt blev ovan nämnda Jurmala Åström. Linjebjässen slutade på tio fullträffar och applåderas fram av hemmapubliken efter slutsignal.

– Det är jävligt kul att vara igång igen. Även om vi inte vann idag, kommenterade Åström.

Imorgon fortsätter premiäromgången med två matcher i Skövde respektive Stockholm. Mötena IFK Skövde-Eskilstuna Guif och Hammarby IF-Lugi HF spelas båda 17.00.