Sävehof tog hem CL-premiären

IK Sävehof har fått bästa möjliga start på Champions League. Premiären hemma mot Krim Mercator blev en gulsvart fest när Partillelaget segrade med uddamålet.

– Det är helt overkligt. Vi gick in med inställningen att vi inte hade något att förlora, sade sexmålsskytten Nina Koppang som var en av flera matchhjältar för Sävehof.

Efter två års frånvaro är IK Sävehof tillbaka i den europeiska handbollens finrum. Under söndagseftermiddagen spelade Partillelaget Champions League-premiär, med bland annat den gamla guldtränaren Ulf Andersson på bänken.

De slovenska ligamästarna RK Krim Mercator, med landslagsstjärnor som Barbara Arenhart, Allison Pineau och Tjasa Stanko, var en tuff premiäruppgift för de gulsvarta.

Sävehof inledde trögt. Hemmalaget var mållösa i drygt tio minuter innan högernian Nina Koppang stal bollen från Krim-händer och spräckte nollan i målprotokollet. Detta precis efter att hennes skott blivit limmad av Arenhart i Krim-målet.

– Ja, haha. Jag blev ju limmad där och sen tog jag returen. Det var skönt när det släpper så, kommenterade Koppang som var långt i från ensam i dagens Sävehof-lag att göra CL-debut.

– Det här är en extremt bra erfarenhet. Vi kommer få kämpa för varje poäng här, fyllde Koppang i.

Koppang följde sedan upp med två ytterligare mål och sköt Sävehof in i matchen. Kort därefter hittade Jamina Roberts och Laura Jensen de rätta takterna i det uppställda anfallsspelet. Och bakåt fick Angelica Wallén och kompani bättre koll på slovenskorna.

Den spelmässiga uppryckningen ledde så småningom till ledning. Jamina Roberts sjunde mål för kvällen innebar 17–16 till Sävehof efter 39 minuter.

– Vi gav oss aldrig. I andra halvlek spelade vi mer för varandra och alla gick på mål. Ingen gick in i sin egen bubbla, menade Koppang.

Med jämn utdelning mellan lagen var det bäddat för dramatiska slutminuter i Partille. Med elva minuter kvar att spela var det lika på 22 mål.

Målbäst i gästande Krim Mercator från Ljubljana blev mittnian och den slovenska landslagsstjärnan Tjasa Stanko (sju mål).

I Sävehof var det Roberts och Koppang som stack ut målmässigt. De båda blev också de stora matchhjältar när de stod för varsin matchavgörande prestation.

Först Koppang som vågade ta sitt läge och sätta 29–28. Sedan Roberts som stal bollen i försvar och säkrade vinsten.

– Det är helt overkligt. Vi gick in med inställningen att vi inte hade något att förlora. Vi gjorde inte mål på de första tio minuterna men vi gav allt i 60 minuter och det ger resultat, sammanfattade Koppang.

Härnäst för Sävehof väntar SHE-premiär mot regerande mästarna Skuru IK. Avkast i Partille Arena på onsdag är 18.15.

– Jätteskönt med seger. Men vi ska vara ödmjuka inför den uppgiften också.

Blir det tuffare mot Skuru?

– Det är alltid svårt att ställa om efter en sån här match. Skuru är duktiga. Det blir en ny match med nya utmaningar, avslutade Koppang som firade segern med glass.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Målskyttar

IK Sävehof: Jamina Roberts 10, Nina Koppang 6, Trine Wacker Mortensen 4, Mathilda Lundström 2, Laura Jensen 2, Tamara Haggerty 2, Thea Blomst 2, Linn Andersson,

RK Krim Mercator: Tjasa Stanko 7, Katarina Krpez-Slezak 5, Andrea Lekic 5, Oceane Sercien Ugolin 3, Allison Pineau 2, Dragana Cvijic 2, Maja Svetik 2, Alja Varagic, Natasa Ljepoja.

Sävehofs spelschema i Champions League

12 september: Krim Mercator, Slovenien (h), 29–28
19 september: Vipers Kristiansand, Norge (b)
26 september: Odense Håndbold, Danmark (h)
17 oktober: CSKA Moskva, Ryssland (b)
24 oktober: Kastamonu Belediyesi, Turkiet (h)
30 oktober: Györi Audi ETO, Ungern (b)
13 november: Metz Handball, Frankrike (h)
20 november: Metz Handball (b)
8 januari: Györi Audi ETO (h)
15 januari: Kastamonu Belediyesi (b)
22 januari: CSKA Moskva (h)
5 februari: Odense Håndbold (b)
12 februari: Vipers Kristiansand (h)
19 februari: Krim Mercator (b)

Foto: Bildbyrån