Mathilda Lundström inför Champions League-premiären

Flera storlag väntar när Sävehof kliver in i gruppspelet av Champions League. I premiären väntar de slovenska ligamästarna RK Krim Mercator i Partille Arena.

–  Vi har hamnat i en jättetuff grupp, säger Sävehofs nya lagkapten Mathilda Lundström.

IK SÄVEHOF–RK KRIM MERCATOR
SÖNDAG 12 SEPTEMBER 14.00
SÄNDS PÅ V SPORT EXTRA & VIAPLAY

I helgen drar Champions League igång där Sävehofs damer är svensk handbolls enda representant. På söndag kickar Partillelaget igång den internationella säsongen när man ställs mot de slovenska mästarna RK Krim Mercator. 

– Det är första gången som jag får spela i Champions League och det ska bli riktigt roligt. Det blir otroligt kul att spela på den här nivån och möta så högklassiga lag. Det kommer att ge mig väldigt mycket som spelare och utveckla alla i laget, säger Mathilda Lundström

Sävehofs kantstjärna har laddat om för en ny säsong. Detta efter en fullspäckad handbollssommar där Lundström var med i OS i Tokyo. I sitt första olympiska mästerskap gjorde hon 18 mål när Sverige tog sig till semifinal. 

– Det var helt fantastiskt att få uppleva det. Att vara med i OS var svårt att ta in då, men nu i efterhand är det otroligt stort och något som gör mig stolt. Jag är också stolt över prestationen som vi vi gjorde i Tokyo. 

Nu drar säsongen igång på allvar för Sävehof med Champions League-spel i helgen och seriepremiär i SHE mot de regerande svenska mästarna (samt Lundströms gamla klubb) Skuru på onsdag. 

– Vi har spelat några tävlingsmatcher i Svenska cupen, men nu väntar ett annat motstånd. Jag ser fram emot säsongen och känner mig riktigt taggad. Det ska bli sjukt kul att spela i Champions League. Det är den bästa turneringen man kan vara med i som spelare. 

Inför sin andra säsong i klubben har Mathilda Lundström också utsetts till ny lagkapten i Sävehof. 

– Att få det förtroendet från tränarna och laget gör mig glad. Jag är jättestolt över att vara lagkapten och att de tycker att min personlighet passar till det. Det blir en ny uppgift, men jag ser fram emot det. 

I gruppspelet kommer Sävehof att ställas mot flera storlag. Förutom premiärmotståndarna RK Krim väntar även de regerande mästarna Vipers Kristiansand (som värvat Bella Gulldén inför säsongen), Györ, CSKA Moskva, Odense, Metz och Kastamonu. 

– Det är en jättetuff grupp med tre lag som spelade final-four i våras. Vi ska inte ha för stora förväntningar på oss själva. Det handlar mer om att få erfarenhet och att spela bra handboll mot grymma lag, säger Mathilda Lundström och fortsätter:

– Det man kan kräva är att vi ska prestera på den nivå vi kan spela. Att vi som lag får ihop det och försöker matcha dem. Det blir en svår uppgift i gruppspelet, men man vet aldrig. Vi är underdogs och på vår hemmaplan kan allt hända. 

Det första testet sker under söndagen hemma mot RK Krim som har flera landslagsstjärnor som Allison Pineau, Andrea Lekic och Katarina Krpez Slezak – spelare som Lundström mött flera gånger med landslaget. 

– Det ska bli otroligt kul att spela premiär i Champions League och det kommer att bli en tuff match. De har flera kvalitetsspelare och med de serbiska landslagsspelarna har de ett väldigt bra samarbete på mittsex. Därför måste vi spela aggressivt och hålla det kompakt i mittzonen, så att vi får Krim att passa en gång extra. Med hemmaplan och lite publik i ryggen ska vi ge dem en go match. 

MARCUS HEED

Sävehofs spelschema i Champions League

12 september: Krim Mercator, Slovenien (h)
19 september: Vipers Kristiansand, Norge (b)
26 september: Odense Håndbold, Danmark (h)
17 oktober: CSKA Moskva, Ryssland (b)
24 oktober: Kastamonu Belediyesi, Turkiet (h)
30 oktober: Györi Audi ETO, Ungern (b)
13 november: Metz Handball, Frankrike (h)
20 november: Metz Handball (b)
8 januari: Györi Audi ETO (h)
15 januari: Kastamonu Belediyesi (b)
22 januari: CSKA Moskva (h)
5 februari: Odense Håndbold (b)
12 februari: Vipers Kristiansand (h)
19 februari: Krim Mercator (b)

Foto: Bildbyrån