Nilsson kommer hem: ”Kul att springa in inför publiken”

Bänken, om än i IFK Kristianstads utvecklande omgivning, blev till slut en alltför utsatt plats att stanna på. När Johan Nilsson återvänder till sin mångåriga hemmaarena gör han det med utsikten till betydligt fler aktiva minuter för IFK Ystad.

– Jag lärde mig spela handboll i Kristianstad så det var blandade känslor när jag bestämde mig att gå därifrån. Samtidigt var det rätt bra för min utveckling, jag ville ha mer speltid och precis så blev det, säger han.

IFK KRISTIANSTAD–IFK YSTAD
KRISTIANSTAD ARENA, 19.00
SÄNDS I CMORE

Övergången blev klar mitt under förra säsongen, vänsternian med Näsby IF som moderklubb fick en nystart i karriären. En frisk fläkt när IFK Ystad tog steget upp från allsvenskan, Nilsson behöll trots allt träningsmängden för en elitspelare.

– Jag blev utlånad efter jul men fortsatte träna alla morgonpass, fys och på gymmet med Kristianstad. Det har jag nytta av nu, en annan tuffhet som kroppen vänjer sig vid.

Men från och med i höst är det bara Ystad som gäller?

–  Jag trivs bra med tränaren (Kenneth Andersson) och allt runtomkring. På slutet har jag fått lite nytt i försvaret, spelar i mittlåset som trea, säger Nilsson som dessutom fixat flest straffar hittills för de rödklädda.

Poängvinnare hann du aldrig bli för det orangea laget. Det sista skottet mot LUGI HF ordnade oavgjort och IFK Ystad är på tavlan i Handbollsligan.

– Det var skönt att få en poäng, vi hade en annan nivå än vi haft i de första matcherna.

Och en annan attityd, vad det verkar?

– Ja, tidigare var det mer nervositet än team spirit. Det har inte gått så långt av säsongen men nu har vi börjat förstå vilken tuffhet och inställning som krävs på den här nivån.

Hur långt räcker det att kriga mot Kristianstad?

– Det spelar så klart roll, vi måste stå upp bra och samtidigt inte komma med för stor respekt. Får vi väck deras första- och andrafas har vi alltid en chans.

Du fick en avgörande roll senast, vilka andra spelare har gjort avtryck så här långt hos er?

– Man får säga Henrik Knudsen. Jag spelade med honom förra året och lärde mig mycket. Han har stor erfarenhet, är bra på att sätta en i läge och kan peka på smådetaljer.

Tillbaka i Kristianstad, men i ”fel” tröja. Vilket mottagande hoppas du på i Skånederbyt?

– Jag är uppvuxen i stan och känner mycket folk. Jag känner bara att det kommer bli kul att springa in inför publiken.

FREDRIK HASSELGREN

Johan Nilsson i Elitserien/Handbollsligan

2016/17: IFK Ystad – 4 matcher, 7 mål
2015/16: IFK Kristianstad – 13 matcher, 3 mål
2014/15: IFK Kristianstad – 29 matcher, 11 mål
2013/14: IFK Kristianstad – 1 match, 0 mål

JOhan Nilsson den här säsongen

• 4 matcher
• 3,50 MEP-poäng
• 21 skott, 7 mål (33%)
• 4 assist
• 6 tilldömda straffar
• 1 orsakad straff
• 4 tekniska fel
• 4 utvisningar

Johan Nilsson-skytteligan i Handbollsligan

Johan Nilsson, Hammarby IF, 10
Johan Nilsson, IFK Ystad, 7
Johan Nilsson, Alingsås HK, 4

Bilden: Johan Nilsson i Ystadsderbyt mot YIF. I dag är det dags för ett nytt Skånederby för honom, den här gången mot hans tidigare klubb IFK Kristianstad. Foto: Bildbyrån.