Albin Stenberg: ”En stor skillnad försvarsmässigt”

Förra säsongen spelade han i ett Drott som hade ont om poäng, självförtroende och pengar. I år är det desto roliga med handbollen igen för Albin Stenberg, som spelar i Redbergslids IK och läser litteratur på mer än heltid.

REDBERGSLIDS IK–RICOH HK
LISEBERGSHALLEN 19.16
SÄNDS I CMORE

Varför blev det Redbergslids IK när du bestämde dig för att lämna HK Drott Halmstad?

– Möjligheterna till studier var en viktig faktor. Sedan är RIK i dag en välskött och fungerande förening. Det känns bra att vara här, det var nödvändigt för mig med ett miljöombyte efter fem år i Drott. Jag trivs verkligen både i Göteborg och RIK.

Vad pluggar du?

– Jag läser litteratur på heltid och dessutom rysk litteratur utöver det. Sedan får jag se vad jag blir, det finns många möjligheter. Jag kan ta en master- eller magisterexamen, ta mig ut i förlagsvärlden eller bli kritiker. Jag har alltid tyckt om litteratur, även om antikens litteratur, som vi studerar nu, kanske inte är det roligaste. Men det är väldigt skönt att ha någonting att göra vid sidan av handbollen. Jag läser hellre en bok än ser en handbollsmatch. Två timmar handboll om dagen räcker för mig, så förutom vid analyserandet av motståndare så ser jag väldigt få matcher.

Hur stora är kontrasterna mellan dagens RIK och fjolårets Drott?

– De är stora, minst sagt. Det var kaotiskt i Drott och ekonomin var dålig i flera år. Det var bara en tidsfråga innan det skulle avsegla sig på planen. Det sista året var ett lågvattenmärke i karriären, inget som jag gärna skriver på cv:t. Samtidigt tar jag med mig SM-guldet och spelet i Champions League, det var roligt och lärorikt.

Hur nöjd är du med din egen inledning av säsongen?

– Det har varit upp och ner, men det har ändå känts okej både framåt och bakåt. Försvarsmässigt så är det en stor skillnad. Vi testade lite 5–1 med Drott, men annars har jag bara spelat 6–0
i hela karriären. Nu är jag centerhalv i ett 3–2–1-försvar och det är annorlunda, men lärorikt. Som linjespelare är det annars de offensiva försvaren som är roligast att spela mot, det blir större ytor och mer att springa, jag gillar att möta lag som Hammarby.

Apropå Hammarby, ni besegrade dem och Sävehof, sedan har det blivit två raka förluster. Vad hände mot Eskilstuna Guif och Alingsås?

– Det är svårt att säga. Anfallsspelet gick i stiltje, det kan vi alla fall konstatera. Vi kom inte till de lägen vi kom till i de två första matcherna, vi var inte så mobila. Förhoppningsvis har vi lärt oss något från det, det märker vi  kväll. Det ska bli skoj att möta Ricoh. Deras signum har varit ett starkt försvarsspel, men de är även skickliga framåt med Henrik Olsson, David Florander och Ola Pewik.

DANIEL VANDOR

Linjespelarnas skytteliga i Handbollsligan

Alexander Morsten, Hammarby IF, 20 (74%)
Mattias Kvick, IFK Ystad, 16 (89%)
Carl Löfström, Ystads IF, 14 (74%)
Markus Sjöbrink, Eskilstuna Guif, 12 (63%)
Mirsad Pecikoza, HK Malmö, 12 (80%)
Albin Stenberg, Redbergslids IK, 11 (85%)
Otto Lagerquist, LUGI HF, 11 (73%)
Max Santos, HK Aranäs, 8 (89%)
Max Darj, Alingsås HK, 7 (78%)
Oscar Bergendahl, Alingsås HK, 7 (78%)
Arnar Freyr Arnarsson, IFK Kristianstad, 7 (100%)
Atli Ævar Ingolfsson, IK Sävehof, 7 (88%)
Adam Samuelsson, IFK Skövde, 7 (70%)

Spelare i Handbollsligan som spelade i Drott förra säsongen

• Anton Blickhammar, HK Malmö
Albin Stenberg, Redbergslids IK
• Markus Sjöbrink, Eskilstuna Guif
• Martin Lindell, HK Aranäs
• Viktor Hallén, IFK Kristianstad
• Filip Moberg, IFK Kristianstad