Alingsås kliver in i Europaspelet: ”En extra krydda”

Under lördagen gör Handbollsligans serieledare Alingsås HK entré i Europaspelet. Motståndare i kvalet till EHF-cupet är isländska mästaren Haukar, som nådde en omgång längre än AHK förra säsongen.

EHF-CUPEN, KVALOMGÅNG 2, MATCH 1:2
HAUKAR–ALINGSÅS HK
Ithrottamidstod Hauka, LÖRdag 18.00
SÄNDS PÅ tv.haukar.is

Det blev respass direkt för Alingsås HK i fjolårets upplaga av EHF-cupen. Också då gick laget in i andra kvalomgången men föll med uddamålet totalt mot schweiziska St Otmar St Galls.

– Förra året så var det väldigt deppigt att åka ut mot St Ottmar så tidigt och det satt i som en tagg hela säsongen, tycker jag. Vi var ruskigt nära att gå vidare men vi var inte tillräckligt bra helt enkelt och det vill vi ändra på denna säsong, säger AHK:s tränare Mikael Franzén till klubbens hemsida.

Han var själv på plats i Grekland och scoutade Haukar när de besegrade Diomidis Argous med sju respektive åtta mål på dagar (båda matcherna spelades i Grekland) i den första kvalomgången.

– Vi är väldigt bra förberedda på motståndet, tycker vi. Jag såg dem live i förra omgången och vi har även en hel del video på dem. Det är ett väldigt bra och fysiskt lag som kontrar mycket och är bra i alla faser. Bra, stabila kanter och bra skytte från vänsternio.

Jämfört med den senaste matchen i Handbollsligan, mot Skövde där AHK tog fjärde raka segern, har Alingsås Fredrik Teern tillbaka. Totalt har man med sig 15 spelare till Island.

Franzén, som inte är den som är känd för att sticka ut hakan, vill se AHK gå långt i EHF-cupen:

– Alingsås som förening tycker det är viktigt och roligt med Europacupspel och för spelarna är det en extra krydda i deras idrottsutövande. För oss är det självklart att satsa och vi lägger ned mycket tid för att vara med i ett av finrummen i Europa även om det inte är Champions League. Vi vill gå vidare och få spela i Europa så mycket vi bara kan och detta är det första steget som vi måste passera, säger Franzén till AHK.nu.

I Haukur, som förra säsongen nådde tredje kvalomgången och åkte ut mot franska Saint Raphael, finns Guifbekantingen Heimir Oli Heimisson. Högersexan Gudmundir Arni Olafsson, tidigare i danska Bjerringbro-Silkeborg och Mors-Thy, var Haukars bäste målskytt i den första omgången med 16 mål.

DANIEL VANDOR

ANDRA KVALOMGÅNGEN TILL EHF-CUPEN

KIF Kolding Köpenham (Danmark)–Plzen (Tjeckien)
Rishon Lezion (Israel)–Red Boys Differdange (Luxemburg)
Csurgoi (Ungern)–Achilles Bocholt (Belgien)
Benfica (Portugal)–Kaerjeng (Luxemburg)
Chambery (Frankrike)–Füchse Berlin (Tyskland)
Balatonfüredi (Ungern)–Pfadi Winterthur (Schweiz)
St Petersburg (Ryssland)–Ankara (Turkiet)
Arendal (Norge)–Timisoara (Rumänien)
Haukar (Island)–Alingsås HK (Sverige)
Zaporozhye (Ukraina)–Wacker Thun (Schweiz)
Gornik Zabrze (Polen)–Filippos Verias (Grekland)
Porto (Rumänien)–Koper (Slovenien)
Alpla Hard (Österrike)–SKA Minsk (Vitryssland)
Astrachan (Ryssland)–Hlohovec (Slovakien)
CSM Bukarest (Rumänien)–Zamet (Kroatien)
Dukla Prag (Tjeckien)–RK Nexe (Kroatien)

Bilden: Oscar Bergendahl, Rickard Frisk och Anders Alfredsson är på Island för att möta Haukar i kvalet till EHF-cupen. Foto: Bildbyrån.