Niklas Kraft: ”Bra år i Alingsås”

Det bjuds på stor fredagsunderhållning i Ystad. Ystads IF mot Alingsås HK står på programmet.
– Det blir en ganska speciell match, säger Niklas Kraft som lämnade AHK för YIF i somras.

YSTADS IF–ALINGSÅS HK
FREDAG 25 SEPTEMBER 19.00
SÄNDS PÅ SPORTKANALEN & CMORE

Det vankas härlig hösthandboll på fredag kväll när tre matcher i Handbollsligan ska spelas. På västkusten gästas Önnered av Varberg och i syd möts HK Malmö och Sävehof.

Vi tar dock sikte på matchen mellan Ystads IF och Alingsås HK. Två lag som har mött varandra ett antal gånger i slutspel genom åren. Dessutom blir det ett kvickt men kärt återseende för YIF:s Niklas Kraft som lämnade AHK så sent som i somras.

– Det blir en ganska speciell match så här nära inpå seriestarten. Det var inte länge sedan jag var där på försäsong, berättar målvakten.

När var du i Alingsås senast?

– I augusti. Min sambo kommer från Lerum så vi var i trakten. Vi hälsade på några av mina barns kompisar och gamla lagkamrater.

Saknar du staden?

– Både ja och nej. Vi trivs jättebra här men när jag tänker tillbaka på tiden som var kan jag absolut sakna den. Det är alltid vemodigt att lämna ett ställde där man trivs väldigt bra. Det var lite jobbigt i början men sedan gick första chocken över. Jag går inte runt och tänker att jag hellre är i Alingsås. Men det var bra år där.

Niklas Kraft är född och uppvuxen i Ystad med handbollsuppfostran i stadens kamratförening. Målvakten har utöver IFK Ystad och Alingsås spelat för Sävehof, OV Helsingborg och HK Malmö.

Du är tillbaka i hemstaden Ystad. Hur känns det?

– Jättebra såklart. Men vi bor i Malmö så jag har inte fått hela Ystad-upplevelsen.

Inga problem med pendlingen?

– Nej, jag delar den med Jim Andersson och Dalibor Doder. Vi underhåller varandra som tur är. Det hade varit jobbigare att åka den sträckan ensam.

Ystads IF kommer närmast från ett kryss mot Sävehof. Slutresultatet skrevs 28–28 där gästerna var närmast segern.

– Det klart att vi gärna hade haft en poäng till mot Sävehof. Det blev lite dramatiskt i slutet där vi hoppades på ett avgörande mål. Men tre poäng på två matcher är godkänt.

Hur vill du beskriva matchen?

– Det var två stycken väldigt olika halvlekar. I den första ville båda lagen dra upp tempot och springa på varandra. Det blev väldigt många mål till följd av två knackiga försvarsspel. Men i paus ställde båda om och fokuserade bakåt. Då blev det lägre tempo och färre mål. Vem som helst kunde ha vunnit så delad pott var ganska rättvist, fortsätter Kraft.

Vad kan ni förbättra i spelet?

– Vi kan bli lite skarpare tycker jag. Särskilt när tempot dras upp. Då händer det ibland att vi blir stressiga och tar tidiga avslut. Vi behöver ta det lite lugnare och spela vårt spel.

Du har en yngre målvaktskollega den här säsongen i Erik Hvenfelt. Hur vill du beskriva honom?

– Han är en väldigt rolig människa och bidrar med mycket utanför och på plan. Han har en stark vilka och vill utvecklas precis som alla andra. Det är jätteroligt att ha Erik vid min sida. Vi har hittat ett bra stöd mellan varandra.

Dessutom har ni båda Mattias Andersson som målvaktstränare. Vad lär man sig med honom som instruktör?

– En hel del. Mattias är väldigt detaljfokuserad och har ett jättebra öga för vad som behöver slipas på. Han kommer med små förändringar som blir stora skillnader. Att ha den resursen som målvakt är en jättebra tillgång.

Du gör din åttonde säsong i högstaserien. Känner du dig rutinerad?

– Nja. Det känns lugnare nu att gå in i matcherna. Jag börjar få koll på vilka spelare som är i lagen. Det är ändå en del som stannar kvar. Men det alltid mycket nytt. Men absolut, lite rutin har jag.

Har du några egna målsättningar med säsongen?

– Nej, jag har inte satt upp något räddningsmål. Jag vill bara komma så högt upp med laget som möjligt.

Du om någon har koll på Alingsås HK. Vad måste ni se upp med?

– Ja, Daniel Blomgren verkar ha fått en ny robotaxel så han är lite läskig. Men framförallt är det deras offensiva kvaliteter. Vi har båda släppt in mycket mål så jag gissar på att vi tittar mer på vårt defensiva spel. Jag vet inte om det blir en annorlunda match eller samma dundrade anfallsspel som mot Sävehof. AHK är kända för sina omställningar medan vi har ett dåligt rykte i hemjobbet. Där kommer vi också lägga ett stort fokus, avslutar Kraft.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Målvakternas MEP-liga 2019/20

1. Kristian Zetterlund, Redbergslids IK
2. Anton Hellberg, HK Malmö
3. Richard Kappelin, IFK Kristianstad
4. Sebastian Abrahamsson, Önnereds HK
5. Niklas Kraft, Alingsås HK
6. Samuel Johannesson, IF Hallby
7. Anton Hagvall, Lugi HF
8. Fabian Norsten, IFK Skövde
9. Herdeiro Lucau, Eskilstuna Guif
10. Leo Larsson, IFK Kristianstad

Foto: Bildbyrån