Katja Ryesberg: ”Jag var lite nervös”

Hemmapremiär mot Önnered stundar för nykomlingarna Kristianstad HK. Vi tog ett snack med lagets danska måldrottning Katja Ryesberg som ger sin syn på förlusten mot Skuru och förklarar varför hennes landsmaninnor i allt högre grad väljer SHE. 
– Nivån i SHE ligger mitt emellan den danska första- och andradivisionen, menar 22-åriga Ryesberg.
 

KRISTIANSTAD HK–ÖNNEREDS HK
FREDAG 25 SEPTEMBER 19.00
SÄNDS PÅ CMORE

Kristianstads HK slet länge och väl borta mot Skuru IK i premiären förra veckan. Men i andra halvlek tog orken slut för skåningarna som fick se sig besegrade med 22–29. En insats som inte var tillräckligt bra enligt den danska vänstersexan Katja Ryesberg

– De var bättre än oss men känslan är att vi inte skulle förlorat med så mycket. Vårt försvar såg bättre ut på dem föregående träningsmatcherna, berättar danskan. 

Hur vill du beskriva er prestation i Stockholm?

– Vi spelade bra i 40 minuter ungefär. Sen blev vi lite trötta. Men vi skulle gått ut i halvtid i ledning. Petra (Kudlackova) hade en fin räddningsprocent i paus men vi brände för många frilägen. Jag hade fem mål på 13 avslut vilket var riktigt dåligt av mig. Jag var lite nervös.

Några nerver syntes dock inte under danskans debutsäsong i Kristianstad. Med 145 mål vann hon damallsvenskans skytteliga i storartad stil. 

– Jag blev skyttedrottning i serien vilket var första gången i min karriär. Men om det inte vore för vårt försvar hade jag inte gjort så många mål. De flesta jag gjorde var på kontringar. Så jag har våra målvakter och försvarsspelare att tacka för det, fortsätter Ryesberg. 

Hur hamnade du i Sverige och Kristianstad?

– Jag ville plugga i Jönköping faktiskt till ortopedingenjör. Men jag kunde inte komma in utan var tvungen att plugga upp fysiken. Därför blev Kristianstad ett bra val för mig. Jag ville spela i Sverige ändå och Kristianstad är ett bra lag. 

Det spelar många danskor i Sverige just nu. Vad tror du det beror på? 

– Får min del handlade det om att jag inte fick speltid i Danmark och EH Ålborg. Den danska högstaligan är bättre än den svenska, medan SHE är bättre än andradivisionen i Danmark. Därför söker sig många unga duktiga danskor hit. Nivån ligger mitt emellan.

Är det någon danska i serien som du har bra kontakt med?

Lærke Sørensen i Skara. Vi är bra kompisar. Vi spelade ungdomshandboll tillsammans i Århus.

Vad tror du om era chanser i SHE?

– Jag tror vi har chans mot många av lagen. När vi spelar vår bästa handboll kan vi slå alla. Men det beror på vilken dag man har. Vi har som mål att komma till slutspel.

Hur ser målsättningarna ut för egen del?

– Jag vill ha minst 60% i skottsäkerhet. Nu hade jag bara 40% mot Skuru vilket var för dåligt.

På fredag kväll inleds omgång två i SHE. Kristianstad HK gästas av Önnered som har en seger mot Skara i bagaget. Senast de båda lagen möttes i SHE var i januari 2019. Då gick Önnered segrandes med 29–27.

Hur går tankarna inför hemmapremiären mot ÖHK?

– Det är 50/50 skulle jag säga. Jag tycker vi har ett bra försvarsspel som kan vinna matchen åt oss. Men vi måste göra mål våra lägen, avslutar en revanschsugen Ryesberg.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Danska spelare i SHE

Sarah Boye Sørensen, Boden
Mie Sørensen, Boden
Laura Eggert, Boden

Freja Hammer Fagerberg, Kristianstad
Mirja Lyngsø Jensen, Kristianstad
Katja Ryesberg, Kristianstad

Emma Eirup Navne, Lugi

Emma Kiellberg, Skara
Rikke Thorngaard, Skara
Lærke Sørensen, Skara
Melanie Felber, Skara

Josephine Nordstrøm, Skövde
Nikoline Lundgreen, Skövde
Edita Nukovic, Skövde
Ilda Kepic, Skövde

Trine Wacker Mortensen, Sävehof
Laura Cecilie Jensen, Sävehof
Ida Staxen Lagerbon, Sävehof